LSD

Niebezpieczna Wyspa

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Polen
Label: GAD
Website: -
Tracklist
Niebezpieczna Wyspa (5:43)
Falszywy Krok (4:16)
Ludzki Targ (4:16)
Na Goracym Uczynku (2:53)
Pomnika Nie Bedzie (2:19)
Wzdluz Szyn (4:19)
Znów Ten Sam ( 4:10)
Twój Dzien (4:20)
Krem (3:29)
Zepsute Zabawki (4:01).
Pawel Matych: toetsen en zang
Dariusz Niemcewicz: basgitaar
Maciej Próchnicki: drums
Piotr Szerszen: gitaar
Niebezpieczna Wyspa (2021)

Polen lijkt een ietwat vergeten progland te zijn. De muziek is weliswaar vergelijkbaar met die aan de overkant van het ijzeren gordijn, maar het kent een rauwere opzet. Zo hoor je veel ongedwongen, speelse structuren die minder cerebraal overkomen. Bij de muziek van LSD is dit niet anders.

“Niebezpieczna Wyspa” bevat radio-opnamen van 1982 en 1983 die vooralsnog niet op album waren uitgebracht. Tof dat dit uiteindelijk toch is gebeurd. Hier treffen we immers aangename, puntige symfo aan die nog het meest doet denken aan Happy The Man, hoewel de droge synthesizers dan weer Twelfth Night in gedachten brengen. Het is in elk geval een aangename mengelmoes van new-wave-achtige klanken, inzichtelijke rock en sfeerstukken met afwisselend een spacy en jazzy inslag. De zang is helaas wel wat kleurloos, ofschoon het nergens stoort. Qua structuur zijn de composities rechtlijnig. Dit toegankelijke karakter ademt wellicht dan ook de tijdsgeest.

Het levert mooie momenten op. Zo combineert het openingsnummer marsslagen, smiespelend toetsenspel en neurotisch gitaartonen tot een gespannen geheel. Eens moet deze druk loskomen en dat geschiedt middels een Camel’esque melodie. Ludzki Targ opent met springerige drumpartijen en vloeiende synthesizers die overhellen naar een flitsende basmelodie. Plukkende gitaartonen sluiten het nummer prettig af, al vind ik de fade-out weer net iets te makkelijk. Tot slot heeft Zepsute Zabawki een funky ritme dat wordt ondersteund door strakke drumpartijen. Het mondharmonicaspel blijkt een fijne toevoeging, aangezien het een westernsfeertje vestigt. Zo is elk nummer wel een aangenaam miniatuurtje.

Het voornoemde bevestigt tevens dat de virtuositeit hier immer wordt ingezet ten behoeve van de compositie. Hoewel de muziek een zekere rauwheid en directheid kent, is daarom aan het vakmanschap niet te twijfelen. Wel mist de muziek iets opvallends. Het is aangenaam, maar trekt wat al te vrijblijvend aan de luisteraar voorbij. Een aantal zijstappen die de aandacht opeisen zouden de composities intensiever maken, hoewel de spanning nog steeds goed wordt vastgehouden.

Al met al is dit een meer dan uitstekende plaat. Het bevat spannende symfo met een verslavende puntigheid. Het aanstekelijke vakmanschap is hoorbaar aanwezig en deze Polen laten nergens een steek vallen. Hoewel de muziek net te weinig geldingskracht heeft, toont dit album zich een verborgen parel. Deze muziek is het aanraden meer dan waard!

Send this to a friend