Mahagon

Mahagon

Info
Uitgekomen in: 1978 (reissue 2021)
Land van herkomst: Tsjechië
Label: GAD Records
Tracklist
Dny, Měsíce A Roky (3:08)
Moře Klidu (5:20)
Člověk Kybernet (4:32)
Sen O Zemi (1:49)
Oči Nevidomých Zrcadel (4:13)
Písečné Přesypy (3:55)
Půlnoční (6:33)
Dívka S Jablky (3:15)
Obrazárna (6:59)
Bonus tracks:

Obratník Raka
Ještě Není Pozdě
Všichni Se Tam Sejdeme
Římský Karneval
Večeře U Pepíka
Zdena Adamova: zang
Jan Hruby: viool
Jiri Jelinek: gitaar
Petr Klapka: basgitaar
Michael Kocab: toetsen
Stepan Koutnik: klarinet
Ladislav Malina: drums
Jiri Niederle: saxofoon
Jindrich Parma: trompet
Zdenek SedivyL: trompet
Jaroslav Solc: fluit
Bohuslav Volf: trombone
Slunecnice pro Vincenta van Gogha (1980)
Mahagon (1978 / 2021)

Dat Tsjechië in de jaren ‘70 een goudmijn bleek te zijn aan jazz-fusion muzikanten was voor mij een groot geheim, maar ook een aangename ontdekking. Om deze verborgen pareltjes een groter podium te bieden zet een Pools platenlabel zich in om deze muzikanten opnieuw onder de aandacht te brengen in een reeks re-issues. Eén van deze opnieuw uitgelichte albums is “Mahagon”.

“Mahagon” is het debuut van de gelijknamige band, Mahagon, een band die nooit veel bekendheid heeft mogen genieten. Sinds dit in 1978 uitgekomen album is er begin jaren ‘80 nog één ander album van de band verschenen, “Slunecnice pro Vincenta van Gogha”. Laat ik in elk geval al verklappen dat dit debuut een prima album is voor de liefhebber van puike jazz en naar mijn mening het fijnere album van de twee.

Het album opent met een ijzingwekkende kreet, waarmee het direct de volle aandacht van de luisteraar weet te pakken. Wat volgt is een eclectische verzameling van frivole jazz-fusion waarbij de band, overigens bestaande uit getalenteerde musici die hun vak verstaan, diverse muzikale ideeën de revue laten passeren.

Hoewel er veel wordt gevarieerd in tempowisselingen, instrumentatie en algehele feel van de nummers, kan breed genomen wel worden gezegd dat de invloeden van funk de overhand hebben. Het album is dan ook vrij swingend en speels en voor een jazz-fusion plaat relatief toegankelijk. De vrouwelijke zang daarentegen geeft het album dan weer het nodige mysterie mee, die gecombineerd met de algemene speelsheid zorgt voor een etherisch geheel.

Gezien dit album een re-issue betreft, is het niet gek dat het ook komt met enkele bonustracks die van origine niet tot het album behoren. Hoewel er weinig op aan te merken is aan deze bonustracks, zijn ze wat mij betreft overbodig. De basis van dit album staat als een huis en de bonustracks voegen weinig toe aan de beleving van het album. Voor wie echt geen genoeg kan krijgen van de muziek zijn deze nummers echter een prima manier om de beleving wat te rekken.

Al met al is het een prima initiatief om via deze re-issue “Mahagon” in het zonnetje te zetten, want dit is een prima plaat die echt zijn weg wel mag vinden naar de collectie van menig muziekfreak. Ik ben benieuwd wat die Tsjechische goudmijn ons nog meer te bieden heeft.

Send this to a friend