Maiden United

The Barrel House Tapes

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Nederland
Label: Yazmine Park
Weblink: http://jbmrecords.com/
Website: http://www.maidenunited.com/
Tracklist
Tavern The Last Bow (1:15)
The Number Of The Beast (3:16)
Back In The Village (4:28)
Alexander The Great (5:15)
Wasting Love (5:47)
Powerslave (5:10)
Stranger In A Strange Land (4:16)
Phantom Of The Opera (5:32)
Montsegur (6:00)
Sanctuary (2:36)
Caught Somewhere In Time (3:50)
Joey Bruers: basgitaar, piano, gitaar
Met medewerking van:
Martijn Balsters: gitaar (5,9)
Eszter Anna Baumann: zang (11)
Frank Beck: zang (3,8)
Dirk Bruinenberg: drums (2,5,7,9)
Leon den Engelsen: Hammond, Rhodes (3,5,11)
Polle van Genechten: piano (2,3,7,8)
Tom Heijnen: drums (3,8,10)
Bart Hennephof: gitaar (7,8)
Daan Janzing: gitaar (2,3,5,9,10,11)
Jos Severens: zang (6,10,11)
Dennis Stratton: gitaar (8,10)
Eric Vloeimans: trompet (6,8,10)
Jeroen Voogd: zang (2,4,9)
Doogie White: zang (5,7,11)
Empire Of The Clouds (2xEP) (2018)
Remembrance (2015)
Across The Seventh Sea (2012)
Mind The Acoustic Pieces (2010)

Altijd al een jazzy uitvoering van de Iron Maiden-klassieker Phantom Of The Opera willen horen? Dan raad ik je aan om nu even verder te lezen!

Tussen de grote hoeveelheid coverbands is Maiden United al lang geen onbekende naam meer. Wat dit collectief wel onderscheidt van het gros van de overige bands is dat Maiden United juist niet probeert om de originele nummers zo minutieus mogelijk na te spelen. Ook op “The Barrel House Tapes” (vrij naar “The Soundhouse Tapes”) krijgen we weer uitgeklede versies van metal klassiekers te horen. Niet alleen klassiekers overigens. Op dit album valt de keuze ook op wat minder voor de hand liggende nummers als Montsegur en Back In The Village. Ook de arrangementen zijn weer flink onder handen genomen. Dit album kent zelfs een primeur in de vorm van een zelf geschreven nummer. Tavern The Last Bow is echter niets meer dan een instrumentale intro.
Ook de bezetting is flink gewijzigd. Joey Bruers heeft de muzikanten waar de eerdere albums mee werden opgenomen grotendeels thuis gelaten. De medewerkers aan dit album zijn eigenlijk louter gasten, waarvan opnieuw een oud lid van Iron Maiden de opvallendste naam is. Gitarist Dennis Stratton levert een bijdrage aan Phantom Of The Opera en Sanctuary. De nummers waarop hij in de originele versies ook al te horen was. Verder is er nu ook de vermaarde trompettist Eric Vloeimans ingelijfd die de nummers hier en daar de al genoemde jazzy inslag geeft. En dat is een erg aangename toevoeging.

Op zang zijn ook allemaal nieuwe namen te horen. Helaas dus geen Damian Wilson, maar Jeroen Voogd, Doogie White en Frank Beck leveren hier een prima prestatie. Helaas kunnen we dat niet zeggen van zanger Jos Severens die met zijn afgeknepen stemgeluid bij mij in elk geval voor de nodige ergernis zorgde.

Hoewel de aangepaste arrangementen niet op alle plekken geslaagd zijn (zo is de versie van Alexander The Great wel erg traag) is dit alleszins een genietbaar album geworden. Het is leuk om de nummers die ik als Maiden fan al duizenden maal gehoord heb eens in een ander jasje tegen te komen. De liefde voor de nummers is in elk geval goed hoorbaar. En als Maiden opperhoofd Steve Harris hier gewoon zijn waardering voor kenbaar maakt, wie ben ik dan om daar tegenin te gaan?

Is na het lezen van deze recensie je interesse gewekt? Stuur een mailtje naar info@progwereld.org en je maakt kans op het winnen van twee vrijkaartjes voor het concert van Maiden United op donderdag 5 maart in Theater De Willem in Papendrecht.

Send this to a friend