Man

Reanimated Memories

Info
Uitgekomen in 2015
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Esoteric Antenna
Website: www.manband.co.uk
Tracklist
The Battle Of Billy Lee (6:01)
No Solution (4:39)
In Time (10:32)
We Know 4:36)
One More Ride On The Waltzers (4:27)
Ordinary Man (6:11)
God Delusion 4:33)
Got No Monet In My Pocket (5:05)
Nothing Fails Like Success (5:11)
Events Of Yesterday (3:20)
All The Birds (5:48)
Josh Ace: gitaar, zang
Martin Ace: bas, zang
James Beck: gitaar, zang
Rene Robrahn: drums
Phil Ryan: toetsen, piano, zang

Met B.J. Cole: pedal steel gitaar
Reanimated Memories (2015)
Kingdom Of Noise (2009)
Diamonds And Coal (2006)
Undrugged (2002)
Endangered Species (2000)
Call Down The Moon (1995)
The Twang Dynasty (1992)
Welsh Connection (1976)
Slow Motion (1975)
Rhinos, Winos And Lunatics (1974)
Back Into The Future (1973)
Be Good To Yourself At Least Once A Day (1972)
Do You Like It Here Now, Are You Settling In? (1971)
Man (1970)
2 Oz. Of Plastic With A Hole In The Middle (1969)
Revelation (1969)

Zoals ik al memoreerde bij de bespreking van twee soloplaten van Deke Leonard, heb ik altijd een beetje moeite gehad met de Britse groep Man. Dat komt vooral omdat de heren de nare gewoonte hebben om prachtige progressieve muziek af te wisselen met lullige en volstrekt waardeloze country en rock ‘n’ roll deuntjes. Neem bijvoorbeeld het relatieve hoogtepunt “Be Good To Yourself At Least Once A Day” uit 1972: kant 1 is beeldschoon, kant 2 is te erg voor woorden. Daarbij hebben de mannen elke andere week een nieuwe bezetting, hetgeen ook niet erg bevorderlijk is voor een consistente loopbaan.

Tot ieders verbazing is er nu, na een groot aantal jaren, weer een nieuw album van Man. Dat is verschenen op een zusje van het inmiddels beroemde reissue label Esoteric. De band bestaat hier uit oudgedienden Martin Ace en Phil Ryan met Martin’s zoon Josh en twee betrekkelijke nieuwkomers James Beck en Rene Robrahn. Zelfs op de eigen website wordt een beetje verwonderd gedaan over deze line-up, na alle problemen die een eerdere bezetting in 2008 had bij het maken van het album “Kingdom Of Noise”. Die plaat kwam met veel kunst en vliegwerk tot stand, omdat er halverwege het opnemen een onherroepelijk schisma in de band ontstond. En trouwens, inmiddels is een fiks aantal voormalige bandleden overleden. Enfin, heel veel doet het er niet toe wie er op mee doet, want voor prog-liefhebbers valt er bij Man niet heel veel meer te halen.

“Reanimated Memories” leunt voor een belangrijk deel op de composities van met name vader en zoon Ace. Deze twee hebben een grote voorliefde voor country, blues en classic rock, maar ze hebben niet heel veel talent als het gaat om het componeren van interessante liedjes. Vooral de stukken die vader Martin heeft aangedragen zijn erg saai.

De stukken van Paul Ryan zijn ook niet allemaal even hoogdravend of briljant, maar één nummer van zijn hand redt het album uit de prullenbak: In Time. Psychedelisch beginnetje, spannend eerste deel, lekker zweverig middenstuk, tekst over sterrenstof, langer dan tien minuten; je gaat er de oorlog niet mee winnen, maar het is tenminste opvallend en dat kun je van de andere stukken niet zeggen. Het enige andere aardige nummer is God Delusion, waarop Josh Ace laat horen te snappen waar Richard Hawley de mosterd haalt.

Voor de rest is dit ‘rollator rock’. Jammer dat de drie jonkies van de band niet een beetje meer vitaliteit en spanning in de muziek hebben weten te pompen. Het sleept, het zeurt, het duurt te lang en vooral: het verveelt. Daarmee is in elk geval déze editie van Man een teleurstelling voor wie progressieve muziek verwacht. Daar doet Man niet meer aan.

Erik Groeneweg

Koop bij bol.com

Send this to a friend