Medea

Northern Light

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst:  Nederland
Label: Snakebite Records
Website:  https://medeamusic.wixsite.com/medea
Luisteren kan je hier:  https://www.youtube.com/watch?v=XaZRhq3ad8E
Tracklist
Aurora Overture (4:29)
The Oldest Lake (4:32)
Wise Man's Invitation(4:14)
A Bottled Light (5:52)
Souls Of A Kind (6:40)
Glass Mountain (4:39)
Eternally Young (6:10)
Moonless Sky (4:34)
War Of A Lost Child (7:05)
Confrontation (11:15)
- Part I: Reflection
- Part II: Who Will Believe?
- Part III: The Failure Of The Quest
- Part IV: Confrontation
Turn To Me (3:34)
Northern Light (5:50)
Henry Meeuws: gitaar, toetsen, piano

Met Medewerking van:
Igor Koopmans: drums
Frank de Groot: basgitaar
Ernst Le Cocq d'Armandville: zang (Tristan)
Joss Mennen: zang (Vegard)
John 'Jaycee' Cuijpers: zang (Dr. Crottet)
Sandra Peeters: zang (Merylin)
Rob Laarhoven: zang (Mr. Hallgrim)
Medea Children Choir: zang (Childsoldiers)
Josien Obers: additionele zang
Northern Light (2017)
Room XVII (2006)
Individual Unique (2003)

Twaalf jaar heeft het materiaal in huize Meeuws op de plank gelegen en nu – mede dankzij een fundraising actie – kunnen we eindelijk genieten van de derde rockopera van Medea. Henry Meeuws – geestelijk vader van dit project – heeft alle muziek en teksten geschreven en bespeelt zelf alle gitaren en toetsen (inclusief een piano). Maar verder heeft hij ook de album art vormgegeven en samen met Jos Mennen het album opgenomen (met uitzondering van de basgitaar), geproduceerd en gemixed. Igor Koopmans horen we op drums – dus deze keer geen drumcomputer – en vanuit München, Duitsland, heeft Frank de Groot de basgitaar bespeeld en opgenomen.

Het verhaal is gebaseerd op een oude religieus volksverhaal uit Lapland van Robert Crottet, over een jonge man Tristan (gezongen door Ernst Le Cocq d’Armandville) die een oude man Vegard (vertolkt door Joss Mennen) ontmoet die het eeuwig leven lijkt te bezitten. Daarnaast zijn er drie zielen die het noorderlicht omvat. Deze drie zielen hebben elk hun eigen verhaal waardoor het vertrouwen in God is verdwenen. De rol van deze drie zielen wordt gezongen door Casual Silence maatjes Rob Laarhoven en Sandra Peeters en als derde gekwelde geest John Cuijpers. Andere rollen – middels zang – zijn weggelegd voor Josien Obers en een viertal kinderen van het Quintessens kinderkoor uit Someren, die voor deze gelegenheid de kindsoldaten uitbeelden.

“Northern Light” is niet alleen het verhaal over religie versus wantrouwen of over dood versus eeuwige jeugd, maar het zet ook vraagtekens bij hedendaagse issues zoals de industrialisering, kindsoldaten, medische fouten, autisme en ouder-kind relatie. Meer over de achtergronden van het verhaal, de wijze van opnemen en de totstandkoming van dit album lees je in het interview dat ik met Henry Meeuws mocht hebben in zijn eigen The Wolfsfield Studio in Someren.

Aurora Overture start het album op instrumentale wijze met op de computer gearrangeerde fluitarrangementen, heerlijke orkestraties en prachtige ‘echte’ drums. Het geeft een overweldigend gevoel, waarbij je met je ogen dicht het noorderlicht ziet schijnen. The Oldest Lake begint dan heel rustig het verhaal, als Tristan verhaalt over zijn geliefde oude meer. In Wise Man’s Invitation horen we Vegard de jonge man benaderen waarbij de muziek heftiger en intenser wordt. De composities zijn prachtig gearrangeerd, waarbij de gesynthesizde strijkers het opnemen tegen gitaar, bas en drums. In Souls Of A Kind horen we vervolgens de drie ‘vergeten’ zielen die elk hun eigen sfeer neerzetten. In Glass Mountain, Moonless Sky en War Of A Lost Child horen we vervolgens deze zielen hun verhaal bezingen.

Speciale aandacht verdient het nummer War Of A Lost Child waar het voor de gelegenheid samengestelde kinderkoor “Medea Children Choir” een prachtige toegevoegde waarde heeft. Een uiterst gevoelig en indrukwekkend nummer over de kindsoldaten in Oeganda. Confrontation is met zijn ruim elf minuten het langste nummer van het album en leidt tot de ontknoping van het concept. Startend met een sterk instrumentale inleiding, heeft Part II: Who Will Believe? een klassiek metal uitstraling met overigens prachtige piano en synthesizer geluiden. De overgang naar het derde deel – Part III: The Failure Of The Quest – met toetsen en gitaar zorgt dat de spanning verder wordt opgevoerd. De samenzang tussen Ernst Le Cocq d’Armandville en Joss Mennen zorgen voor een deun die je makkelijk mee wil zingen. Turn To Me is dan een uiterst rustig moment waarbij het religieuze aspect van het album sterk naar boven komt als Tristan zijn God aanroept. In de afsluiter en het titelnummer Northern Light komen alle zangers (en zangeressen) nogmaals aan bod in een grote finale.

Met dit derde album heeft Henry Meeuws een sterke opvolger uitgebracht op zijn eerdere Medea conceptalbums. Het materiaal dat zo’n twaalf jaar op de plank heeft gelegen is niet verouderd en ook het concept is nog even actueel als een decennium geleden. Liefhebbers van het rockopera genre moeten zeker eens luisteren naar dit album.

Mario van Os
Koop het album rechtstreeks bij de artiest via https://medeamusic.wixsite.com/medea/contact

Send this to a friend