Metalwings

A Whole New Land

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Bulgarije
Label: Eigen Beheer
Website: https://metalwings.eu/
Tracklist
A Whole New Land (8:24)
Monster In The Mirror (5:56)
Like A Willow Without Tears (5:39)
I See Your Power (7:02)
Silence (7:09)
Still Believe In Us (4:27)
Killer Of The Angel's Love (7:57)
Wonders Of Life (6:54)
Passengers Between The Rails Of Life (7:04)
Second Chance (4:53)
Milo Moe Libe (4:09)
Stela Atanasova: zang, toetsen en viool
Vlad Enev: basgitaar
Nikola Ivanov: drums
Grigor Kostadinov: gitaar
Angel Kitanov: toetsen
A Whole New Land (2021)
For All Beyond (2018)
Fallen Angel In The Hell (ep) 2016

Metalwings is een band uit Bulgarije, afkomstig uit de hoofdstad Sofia. Deze formatie is sinds 2010 bij elkaar en is opgericht door zangeres Stela Atanasova, die tevens violiste en toetsenist binnen het gezelschap is.

Met name door de toevoeging van de viool zegt de band zelf dat het “symfonische metal met Keltische invloeden” brengt. In de jaren na 2010 zijn er veel personeelswisselingen geweest, buiten zangeres Atanasova en toetsenist Angel Kitanov is zo’n beetje ieder bandlid één keer of zelfs vaker vervangen in de loop der jaren. Het debuutalbum “For All Beyond” kwam in 2017 uit, “A Whole New Land” dit is dus het tweede album van de Bulgaren.

Wanneer je luistert én bekend bent met de muziek van Tarja Turunen voel je gelijk een verbintenis, maar vooral binnen het stemgeluid van de zangeres van Metalwings en de voormalige zangeres van Nightwish. Ik zal daar niet in overdrijven, Turunen tapt uit een beter vaatje dan de Bulgaarse Stela Atanasova. Die heeft lang niet zoveel bereik in haar stembanden en toch hebben de twee dames veel. Muzikaal zijn er minder raakvlakken met Nightwish, het is een stuk minder symfonisch en bombastisch. Hoe gek dat ook klinkt als je een symfonische metalband bespreekt.
Als ik toch een vergelijk moet maken zou Pythia op het gebied van zang en muziek een prima consensus zijn.

Evenals bij Nightwish is het gebruik van toetsen en orkestrale programmering dominerend in het geluid van deze band, hoewel het minder pompeus, minder groots gebracht wordt. Sowieso ligt de nadruk meer op de piano dan op de elektronische toetsen en dat levert veelal fijne momenten op. Wonders Of Life is daar een uitstekend voorbeeld van. Dat kent een aantrekkelijke compositie die uitnodigt tot meer luistersessies. Een grote pluim aan het adres van de componisten is dat de muziek nergens cheesy klinkt. Vooral de orkestrale toevoegingen zijn van afgewogen kwaliteit, de productie is verzorgd en vliegt nergens uit de bocht. Ongetwijfeld helpt de prima mix en mastering van Jens Bogren daar aan mee, de beroemde Zweedse producent onder andere bekend van Katatonia, Opeth, Pain Of Salvation, Paradise Lost, Voyager en Symphony X.

Persoonlijk vind ik zangeres Atanasova op het ene moment sterker dan het andere moment. In Like A Willow Without Tears en de balade Still Believe in Us is ze feilloos, terwijl ik haar weer minder sterk vind in de enige video van dit album: Monster In The Mirror. De compositie van dat nummer is wel heerlijk onderhoudend. Eerlijkheidshalve moet ik na het checken van het debuut zelfs concluderen dat zij op dit album minder overtuigend klinkt dan op “For All Beyond”. Het lijkt er op dat haar bereik minder is geworden, ze zingt in elk geval met de voet op de rem. Je kan ook horen dat ze flink haar best moet doen haar articulatie onder controle te houden. Dit is overigens verder geen waardeoordeel, wat zij op deze cd laat horen is van voldoende kwaliteit.

Metalwings brengt met “A Whole New Land” een prima album. Drijvende kracht binnen de band Stela Atanasova heeft een prima werkstuk neergelegd waarin haar geweldige vioolpartijen overigens ook niet onbenoemd mogen blijven. De opmerking ‘Keltisch’ durf ik in deze recensie niet te gebruiken, maar dit werkstuk krijgt een dikke voldoende!
Send this to a friend