Metamorphosis

After All These Years

Info
Uitgekomen in: 2002

 

 

Uitgekomen in: 2002
Label: Galileo Records
Website: www.jp-metamorphosis.com
Tracklist
After All These Years (9:43)
New Lords (8:03)
Sanctuary (2:14)
Didn't We Know (8:13)
Eyes On The Clock (7:12)
No One's Home (4:32)
Another Day (9:52)
Not Far From Heaven (5:41)
Moonbeams On The Wall (9:54)
Jean-Pierre Schenk: zang, toetsen en drums

 
Giova Esposito: gitaar

 
Dominique Schlafer: bas

 

 
Met medewerking van:

 
David Grillon: gitaar op New Lords

 
Milena Zaharieva: fluit op New Lords

Jean-Pierre Schenk: zang, toetsen en drums
Giova Esposito: gitaar
Dominique Schlafer: bas

Met medewerking van:
David Grillon: gitaar op New Lords
Milena Zaharieva: fluit op New Lords
The Turning Point (2016)
Dark (2009)
Then All Was Silent (2005)
Nobody Cares (2004)
After All These Years (2002)

De muziek van Metamorphosis, een project van de Zwitserse drummer Jean-Pierre Schenk, is een mengeling van Like Wendy-achtige huisvlijt en RPWL.-achtige Pink Floyd-kopieerdrift. De liedjes op de cd kenmerken zich allemaal door vrij trage ritmes en de wat sloom aandoende stem van Schenk. Ik vond de cd niet slecht, maar ook niet heel goed. Ook is de productie ondermaats, het klinkt allemaal veel te wollig en de instrumenten zijn niet goed van elkaar te onderscheiden. Dat maakt dan de cd nogal eenzijdig klinkt en de nummers allemaal op elkaar lijken.

New Lords bijvoorbeeld heeft een mooie opbouw, een beetje Marillion en Clepsydra-achtig, met een mooie gitaarsolo van Giova Esposito en een zalig neoprog-riedeltje aan het einde. Eyes On The Clock en ook de opener After All These Years kenmerken zich door een wat flauw thema, dat echter vakkundig wordt uitgebuit en uitgewerkt. Jammer, nogmaals, van de wat wollige productie.

Het akoestisch beginnende Another Day is zonder twijfel het beste nummer van de cd. Het nummer heeft het sterkste refrein van de plaat, is meeslepend en kent een boeiend Porcupine Tree-achtig tweede gedeelte, dat het lange nummer tot een spannend geheel maakt.

Didn’t We Know is van een heel andere orde. Dit nummer klinkt op een ‘jaren-tachtig-manier’ bijzonder commercieel en zou in genoemde periode een grote hit kunnen zijn geweest.

Och, konden we maar even kijken in die parallelle wereld, waar symfo groot is en de sympathieke huisvlijt van dit Metamorphosis een groter opnamebudget krijgt. Waar ik nu naar luister, lijkt meer op een veredelde demo uit de jaren tachtig. Jammer maar helaas.

Markwin Meeuws

Send this to a friend