Mind Key

Habemus Poland : Live In Katowice

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Italië
Label: Metal Mind
Website: www.mindkey.it
MySpace: www.myspace.com/mindkey

Beeld: NTSC
Geluid:
· Dolby Digital 5.1 Surround Sound 
· 2.0 Stereo
Regio: 0
Tracklist
Intro: Sarabande by G.F. Haendel
Love Remains The Same
Lord Of The Flies
Deep Inside
Guitar Solo
Eye Of A Stranger
Memory Calling (2006 version)
World Of Illusion
Without Ann
Waiting For The Answer
Still Of The Night
Secret Dream
Extra's:  
Interview
Bonus Video:
- Stormbringer (Bootlegged at Oddly Shed, Caserta)
- Intro / Love Remains The Same (Bootlegged at Stodola,Warsaw)
- Deep Inside (Bootlegged at Stodola, Warsaw)
- Lord Of The Flies (Bootlegged at Espace Julien, Marseille)
- Still Of The Night (Bootlegged at Espace Julien, Marseille)
Biography
Discography
Photo Gallery
Art Gallery
Desktop Images
Websites
Logo
Giorgio Adamo: zang
Lele Castaldo: basgitaar
Dario De Cicco: toetsen, achtergrondzang
Emanuele Colella: gitaar, achtergrondzang
Andrea Stipa: drums, achtergrondzang
Habemus Poland : Live in Katowice DVD (2006)
Journey Of A Rough Diamond (2004)
Welcome To Another Reality - Demo (2000)

En wederom draaiden op 22 mei 2006 de camera’s op volle toeren in het Poolse Wyspianski Theatre te Katowice! Het label Metal Mind heeft haar ‘mind’ duidelijk liggen bij de metal, en dan vooral bij het uitbrengen ervan. Al veel bands die onder deze platenmaatschappij vallen hebben een dvd opgenomen in het theater met de perfecte scrabblenaam. Niet zo origineel meer; de stapel Metal Mind-dvd’s zou je hierdoor dan ook wel eenheidsworsten kunnen noemen. Het Italiaanse Mind Key voegt hier met haar concertopname eenzelfde soort stukje salami aan toe.

De band Mind Key startte in 1999 met het maken van progressieve metal, dat in het straatje van Dream Theater, Symphony X, Shadow Gallery, Planet X en Royal Hunt ligt. In deze melodieuze progmetalstraat spelen de Italianen veelvuldig leentjebuur; de muziek is weinig vernieuwend. Dit is op zich niet erg, want het gapwerk is van een prima niveau. De bandleden hebben hoorbaar talent en zijn songgericht te werk gegaan, wat pakkende melodielijnen heeft opgeleverd. Het debuutalbum “Journey Of A Rough Diamond“, dat eerder geslepen en gepolijst dan ‘rough’ klinkt, werd dan ook over het algemeen goed ontvangen door de media.

Op het kleine, sfeervolle Poolse podium komt de muziek van Mind Key goed tot zijn recht. Het geluid is scherp en komt mooi over in Dolby Surround. De bandleden staan enthousiast op het podium en laten hier ook zíen goed te kunnen spelen. Echter is er één groot verschil met de muziek op de cd, waarvan de nieuwe zanger de oorzaak is. Giorgio Adamo is sinds kort de man achter de microfoon bij Mind Key en dit komt de muziek niet ten goede. Giorgio’s keel is niet zo goud als de glanzende blouse die hij aan heeft. Zijn Engels heeft een Italiaans accent en zijn stem is hoog en schreeuwerig; ook in zijn toespraken. Af en toe zit hij zelfs tegen het valse aan. Het kan aan mijn vrouwelijke geaardheid liggen, maar van mij mag de zang een paar octaven lager; zeker als het anders onzuiver gaat klinken.

Het optreden is vanaf verschillende posities goed in beeld gebracht. Door het hele theater zijn camera’s geplaatst; zelfs op onnodige plekken. De beelden van achter de band en van bovenaf zijn namelijk niet erg boeiend of mooi. Wel is er goed ingezoomd op de muzikanten en is het beeld scherp. Er is veel afwisseling tussen de verschillende cameraposities: dit voorkomt dat het saai wordt om naar het optreden te kijken, maar hierdoor zijn ook verschillende solo’s niet in zijn geheel te zien.

Op de dvd is een lange rij met extra’s te vinden, maar hiervan zijn er veel overbodig. De websites van de band of het label vind ik bijvoorbeeld ook door te googlen, waar ik vervolgens ook de discografie of biografie van de band kan lezen. De fotogalerij, met daarin kiekjes van het dvd-optreden en oudere shows, zijn leuk om één keer te zien, het bandlogo staat echter ook op de hoes en de ‘art gallery’ brengt met aanplakbiljetten en cd-covers weinig spannends. Het interview met Engelse vragen en Engels ondertitelde antwoorden, is wel leuk om te zien. Toetsenist Dario De Cicco praat voluit over de band, gitarist Emanuele Colella vult hem met knikjes aan. Verder brengt de dvd nog een aantal bootlegs, waarin onder andere de oude zanger Mark Basile het nummer Stormbringer van Deep Purple vertolkt.

“Habemus Poland” van Mind Key is een aardige dvd, die echter niet veel speciaals brengt. Het beeld is mooi, het geluid scherp, de boel is verzorgd, maar alles is net iets te voorbeeldig. In een vast ritme wordt van beeld gewisseld, de band speelt keurig haar repertoire en het zittende publiek klapt braaf na elk nummer. De zitplaatsen zijn een nadeel in het Wyspianski Theatre, want hierdoor oogt het zo duf in de zaal. Een vreemd contrast met de energieke Italianen die goed hun best doen het publiek op te zwepen. Een dvd voor fans van Dream Theater en soortgelijke bands, waarbij de tenen recht blijven bij hoge zang en die gewoon willen genieten van muziek met daarbij verzorgde beelden.

Shireen Bekker

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend