Monkey3

Beyond the Black Sky

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Zwitserland
Label: Eigen Beheer
Website: https://www.monkey3official.com/
Tracklist
Camhell (6:19)
One Zero Zero One (4:03)
Black Maiden (8:51)
Tuco the Ugly (2:13)
K.I. (2:30)
Motorcycle Broer (5:33)
Gate 57 (3:48)
Through the Desert (8:53)
Boris: gitaar
DP: toetsen, samples
Picasso: basgitaar
Walter: drums, percussie
Sphere (2019)
Astra Symmetry (2016)
The 5th Sun (2013)
Beyond The Black Sky (2011)
Undercover (2009)
39 Laps (2006)
Monkey3 (2003)

Heerlijk. Albumhoezen waar je telkens opnieuw naar kijkt en die continu met je fantasie blijven spelen.

Thema’s, elektronica en toetsen hebben vanaf het prille begin een grote rol gespeelt binnen de muziek van Monkey3. Evenals het brede gitaarrepertoire van gitarist Boris De Piante. Deze factoren vormen de muziek van Monkey3 in grote mate. En hoe verfijnd de ritmesectie van dit Zwitserse gezelschap ook is, de basgitaar en drums staan vaak volledig in dienst van de sferische toetsen van toetsenist DP en het trippy gitaarwerk van De Piante.

Waarom ik dit specifiek benoem in deze recensie? Om aan te geven dat deze band meer is dan een reguliere metalband. De uit Lausanne afkomstige formatie wordt zeker ten tijde van deze release ondergebracht in het genre ‘metal’ en krijgt voornamelijk in dat type media aandacht.  Dat is wat mij betreft niet helemaal correct. Wellicht is die ‘verkeerde’ duiding ook de reden dat de band tot op heden niet werd besproken door ons, maar ook nauwelijks door instituten als Classic Rock Magazine, DPRP, Proggnosis, Progsphere of andere aan progrock gerelateerde informatiebronnen. Uitzonderingen daargelaten, de collega’s van IO-Pages hebben het laatste album “Sphere” in 2019 mede door de proggy aanpak die cd wel opgemerkt.

Hoe dan ook, wij halen de schade hierbij in. Ook binnen het metalgenre kunnen toetsen en elektronica een grote rol innemen, maar binnen het progrock genre zijn juist die elementen over het algemeen belangrijker voor het totaalgeluid. Daardoor is de muziek van Monkey3 uitermate geschikt voor liefhebbers van toetsen, programmering en weelderige gitaarsolo’s. Dat zijn dus net de items voor de liefhebbers van postrock en progrock in het algemeen.

Het ultieme voorbeeld waarin die toetsen en programmering optimaal naar voren komen is Through The Desert. Het is een intense, psychedelisch song waar de elektronica en toetsen gewaagd zijn aan het zware gitaargeluid van Boris en geschikt is voor de liefhebbers van geluidsmuren zoals je het zo vaak in post-rock kan vinden. De band weet een broeierig sfeertje te creëren waardoor je het gevoel hebt alsof je in een woestijn staat, een beetje zoals Gazpacho dat wist te realiseren ten tijde het album “Tick Tock”.

Black Maiden is opbouwend op het lijf geschreven voor de aanhangers van stevige post-rock. Het verandert gedurende de lengte van negen minuten continu van sfeer, opbouw en tempo, om telkens langzaam naar meerdere climaxen toe te werken. De song is bedwelmend en het gitaargeluid van Boris de Piante is de grote hypnotiseur binnen het geheel.

Tuco The Ugly is dan weer een atypische Monkey3 song. Akoestische gitaar, een donker brommende basgitaar en zweverige elektronica bouwen de spanning meeslepend op en waar je uiteindelijk de climax verwacht komt die er in dit geval niet. De term ‘gruizige gitaarrock’ is van toepassing op Gate 57. Melodieus, kort en bondig maar ook het type gitaarrock dat je bijvoorbeeld ook op het album “The Octopus” van Amplifier kan vinden.

Monkey3 heeft met “Beyond The Black Sky” een gevarieerd, stevig en soms rauw klinkend album afgeleverd. Dat heeft wellicht te maken met producer Johann Meyer, die ook verantwoordelijk is voor het laatste Gojira album “Magma”. Na dit album zal Monkey3 muzikaal een andere richting inslaan. De band zal meer sferische muziek gaan produceren met knipoogjes naar Pink Floyd. Ook krijgen de composities een meer postrock achtige aanpak.

Dan blijft aan het einde van deze review alleen nog de vraag over wat jíj in de cover ziet. Is het een apenkop of juist een stierenkop? Is het de romp van een vrouw? Zijn het de tanden van Dracula? Is het de Olympische vlam? Ach, die inspiratie komt vanzelf tijdens het beluisteren van deze heerlijke muziek…

Send this to a friend