Mother Bass

The Bullet Wound Is Gone

Info
Uitgekomen in : 2019
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Website: http://www.motherbass.com/
Tracklist
Predator (3:55)
The Bullet Wound Is Gone 3:25)
Birdsong (3:41)
Frozen Eyes (4:41)
Vampires (2:52)
Troubled Man (3:57)
Daan Dekker: zang
Roel van Erp: basgitaar
Roy Veltien: drums
Friso Woudstra: gitaren en toetsen
The Bullet Wound is Gone (ep-2019)
Mother Bass (2018)

“Dutch Neo-Grunge” is het hokje waarin deze Nijmeegse hardrockformatie zichzelf wil plaatsen. Geïnspireerd op de grunge sound uit de negentiger jaren van Soundgarden, Stone Temple Pilots en Alice in Chains, maar dan met een stevigere bite. Maar met alleen dit label doet de band zichzelf zeker te kort.

Mother Bass weet zijn grunge geluid uit te breiden met de klassieke rocksound van onder andere Led Zeppelin en Black Sabbath, ze gebruiken hedendaagse invloeden van plaatsgenoot Navarone en ook melodisch en psychedelische invloeden worden niet geschuwd. Door de toevoeging van akoestische gitaar, meerstemmigheid en vooral veel toetsenwerk weet Mother Bass een evenwicht te creëren tussen snoeiharde metal en melodische, gevoelige progrock.
Het album start met het stevige Predator. Het stemgeluid van Daan Dekker is hierbij meteen bepalend voor de muziek. Heerlijk gitaargeweld, lekker vet basgeluid en opzwepende drums. Stevige brute metal, die in lijn ligt met het debuutalbum. De afwisseling volgt al direct in het titelnummer, The Bullet Wound Is Gone. Een hoofdrol is hier weggelegd voor het sfeervolle toetsenwerk van Friso Woudstra.

Deze ep tikt – met zes nummers – slechts 22 minuten aan en is dus vooral een overgang naar een professionele sound. Producer Erwin Hermsen is in staat gebleken om een heldere hifi sound neer te zetten die recht doet aan de band. De band geeft zelf ook aan dat ze door deze nieuwe opnametechnieken de ambitie naar een hoger plan heeft kunnen trekken. Dat belooft wat voor het volgende album.

Het album bevat oudere nummers en nieuw geschreven nummers die gezamenlijk een totaalbeeld geven van het potentieel van Mother Bass. Stevige nummers, zoals het reeds genoemde Predator en de afsluiter Troubled Man, de melodisch ballad Birdsong en het heerlijk opgebouwde rocknummer Frozen Eyes met een prachtige gitaarsolo. Het sferische Vampires is een heerlijk psychedelisch rocknummer dat je terugneemt naar de flower power tijd uit de zestiger jaren.

Mother Bass is nog een jonge band met nu al een grote live ervaring. De energie en het enthousiasme dat ze op het podium ten toon stellen weten ze steeds beter te vangen in studio-experimenten. Deze ep geeft een mooie progressie aan en is daarmee een schitterende voorbode voor hun volgende album. Rockminnend Nederland, hou deze band in de gaten want deze gaat zeker groot worden!
Send this to a friend