Morse, Neal

Live Momentum

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: InsideOut Music
Website: www.nealmorse.com

Beeld: 4:3
Geluid: Dolby Digital 5.1 en 2.0 Stereo
Regio: 2
Tracklist
Cd 1:
Momentum (8:13)
Weathering Sky (4:58)
Author of Confusion (10:12)
The Distance To The Sun (5:47)
Testimony Suite (20:53)

Cd 2:

Thoughts Part 5 (8:09)
The Conflict (26:54)
Question Mark Suite (20:59)
Fly High (5:43)

Cd 3:

World Without End (33:14)
Crazy Horses (4:48)
Sing It High (9:09)
King Jesus (6:26)

Dvd 1:
Momentum
Weathering Sky
Author of Confusion
The Distance To The Sun
Testimony Suite
Thoughts Part 5
The Conflict

Dvd 2:
Question Mark Suite
Fly High
World Without End
Crazy Horses
Sing It High
King Jesus
Bonus: A Long Strange Journey – Tour Documentary

Cd1
Momentum (8:13)
Weathering Sky (4:58)
Author of Confusion (10:12)
The Distance To The Sun (5:47)
Testimony Suite (20:53)


Cd2
Thoughts Part 5 (8:09)
The Conflict (26:54)
Question Mark Suite (20:59)
Fly High (5:43)


Cd3
World Without End (33:14)
Crazy Horses (4:48)
Sing It High (9:09)
King Jesus (6:26)
Neal Morse: Toetsen, gitaren, zang

Met medewerking van:
Randy George: Basgitaar
Eric Gillette: Toetsen, gitaar, percussie, zang
Bill Hubauer: Toetsen, saxofoon, viool, zang
Mike Portnoy: Slagwerk
Adson Sondre: Gitaar, zang
Live Momentum (2013)
Momentum (2012)
Cover 2 Cover (2012)
Testimony 2 Live in Los Angeles (2011)
Testimony 2 (2011)
Mighty To save Worship Sessions (2010)
So Many Roads Live In Europe (2009)
Worship Sessions Volume iv: The River (2009)
Worship Sessions Volume iii: Secret Place (2008)
Lifeline (2008)
Sing It High (2007)
Question: Live (2007)
Songs From The Highway (2007)
Sola Scriptura (2007)
Cover To Cover (2006)
Neal Morse's Bavarian Polka Odyssey (2006)
Worship Sessions volume ii: Send The Fire (2006)
God Won't Give Up (2005)
Question Mark (2005)
Worship Sessions volume i: Lead Me Lord (2005)
One (2004)
Testimony (2003)
It's Not Too Late (2001)
Merry Christmas From The Morse Family (2000)
Neal Morse (1999)

Toen begin 2012 het bericht kwam dat Neal Morse een eigen band wilde samenstellen om mee te kunnen touren, kwam er een diepe verontwaardiging in mij op. Een andere band? Wat is er mis met die geweldige live-acts die Collin Leijenaar en consorten samen met Neal elke keer weer weten neer te zetten? Al jaren volg ik de betrokkenheid van de getalenteerde drummer Leijenaar als het gaat om het samenstellen en tot uitvoering brengen van de Europese tours van Neal Morse. Mike Portnoy vervangen en evenaren moet je maar durven en kunnen. En wat heeft Collin Leijenaar zich ontwikkeld in die jaren. Er kwam de nieuwe band Affector uit voort met het geweldige album “Harmageddon” en verwachtingsvol kijk ik uit naar het verschijnen van het eerste album van Alpha Flood. Wat bezielt Neal Morse dat hij zomaar al ons talent overboord zet om verder te gaan met zijn eigen Amerikaanse band?

Nu moet ik natuurlijk wel eerlijk zijn en erkennen dat mijn verontwaardiging geworteld was in een behoorlijk gevoel van chauvinisme. Dat staat natuurlijk los van wat Neal Morse voor ogen heeft. En als ik echt eerlijk ben, kan ik me voorstellen dat het voor Neal Morse ook wel eens prettig kan zijn om een langdurige samenwerking aan te gaan met getalenteerde musici in een vaste band.

De dvd- en cd-set “Live Momentum” laat ons uitgebreid kennismaken met Neal Morse en zijn nieuwe vaste band. Ruim tien jaar historie komt voorbij en er is goed te horen en te zien waar deze band toe in staat is. Het pakket geeft op drie cd’s en twee dvd’s een complete concertregistratie van het Live Momentum concert dat op 11 oktober 2012 werd gehouden in New York.

Op zich ben ik geen liefhebber van live-albums. Live-dvd’s kunnen mij over het algemeen ook niet charmeren. Dat heeft te maken met mijn ervaring dat het geluid vaak van slechte kwaliteit is en de beeldopnamen en mix vaak ook. Eén van de uitzonderingen op deze ervaring is de opname van de Transatlantic “Whirlwind Tour” in Shepherd’s Bush Londen. Voordat ik aan de recensie van deze dvd/cd set begon had ik een stille hoop hier met een soortgelijke kwalitatieve concertregistratie te maken te hebben. En ik zal het hier maar vast zeggen: ik ben onder de indruk. Geluid en beeld zijn van zodanige kwaliteit dat ik drie uur lang heb zitten genieten. En de cd’s heb ik op mijn ipod gezet en hebben mij tijdens het werk al vele uren luisterplezier bezorgd. Wat een geluid, wat een dynamiek, wat een band.

Dat Randy George (bas) en Mike Portnoy (slagwerk) een vast onderdeel uitmaken van de band van Neal Morse, is algemeen bekend. Over hun niveau van spelen en hun aandeel in het geheel hoef ik niet veel te zeggen. Ze spelen zoals we van ze gewend zijn.

Maar wie zijn de drie nieuwe leden in de band van Neal Morse en wat laten ze horen en zien? Deze cd/dvd set geeft de kans om iets te zien van wat ze kunnen. Drie mensen waar amper iemand van gehoord had, totdat Neal Morse ze vorig jaar selecteerde aan de hand van een open auditie via YouTube. Wie had ooit van Bill Hubauer, Eric Gillette of Adson Sondré gehoord? Neal Morse voegt ze toe aan zijn band waardoor hij de beschikking krijgt over drie keyboards, drie elektrische gitaren, akoestische gitaar, saxofoon, viool en percussie (naast natuurlijk de basgitaar en het slagwerk).

Eric Gillette speelt elektrische gitaar, toetsen en percussie. En gitaarspelen kan hij. Zo heeft hij tijdens de Question Mark Suite ruim de gelegenheid te laten horen wat hij kan. Hij weet de gitaarsolo die op het studioalbum door Steve Hackett wordt gespeeld live op zijn 7-snarige gitaar zo boeiend en mooi te spelen dat ik de repeatknop op mijn dvd speler al meerdere keren heb ingedrukt. Prachtig!

Adson Sondré speelt ook elektrische gitaar. Tijdens de uitvoering van The Conflict mag hij soleren en kiest voor een combinatie van zijn stem met gitaar, waarbij we opeens in een jazzy sfeer belanden á la Al Jarreau.

Bill Bubauer is typisch zo’n bescheiden stille man op de achtergrond. Hij speelt hoofdzakelijk toetsen, waarmee hij van tijd tot tijd ook soleert. Op andere momenten neemt hij de saxofoon of de viool ter hand. Een echte multi-instrumentalist. Zoveel talent kon Neal Morse niet laten lopen.

Met zulke sterke muzikanten om zich heen kan Neal Morse meer aan zijn band overlaten en zich meer concentreren op de zang. En dat is te horen. Hij is vrij alles te geven wat hij kan. En wordt daarbij niet alleen muzikaal ondersteund, maar ook vocaal. In Author of Confusion is heel goed te horen dat niet alleen Neal goed kan zingen, maar alle leden van zijn band over een bijzonder zangtalent beschikken.

Naast de al genoemde Question Mark Suite, The Conflict en Author of Confusion, komen natuurlijk ook songs van het “Momentum” album uit 2012 langs. Het concert wordt geopend met Momentum, hoe kan het ook anders. Verder wordt Thoughts Part 5 gespeeld en de epic World Without End. Van Spock’s Beard wordt Distance To The Sun gespeeld en zelfs één onverwacht nummer van het vorig jaar verschenen “Cover 2 Cover” album van Morse, Portnoy en George: Crazy Horses van The Osmonds. Dat zou je niet verwachten bij deze meesters in de prog. In de aankondiging door Mike Portnoy refereert hij zodanig terug aan zijn kennismaking met dit nummer, dat ik moest terugdenken aan dat avondje tv-kijken in 1972 waarin Mies Bouwman The Osmonds in Nederland introduceerde tijdens haar “Eén van Acht” zaterdagavondshows. Tijdens een concert is dit misschien een leuke afwisseling als grapje, waarbij Morse drumt en Portnoy zingt, maar voor mij had het niet op dit album hoeven te staan.

De overige nummers zijn echt genieten. De zang is duidelijk te verstaan, zelfs vaak beter als op de studioalbums. De akoestiek en dynamiek in het geluid zijn van bovengemiddeld niveau. De camerabeelden zijn afwisselend. De dvd-set bevat ook een tourdocumentaire. Op zich even leuk om een stukje van te bekijken, maar niet echt datgene waar ik op zat te wachten.

Na het bekijken van deze dvd’s ben ik overtuigd dat Neal Morse een goede band heeft samengesteld die heel wat mogelijkheden in zich heeft voor de toekomst. En of we Collin Leijenaar in de toekomst nog een keer met Neal Morse zullen zien optreden? Ik sluit het niet uit. Het zou leuk zijn. Bij Neal Morse kan je echt verrassingen verwachten. Dat is wel weer gebleken.

Peter van der Schelde

3cd + 2 dvd:
Koop bij bol.com

Send this to a friend