Neal Morse

The Restoration - Joseph: Part Two

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Frontiers https://www.frontiers.it/
Website: https://nealmorse.com/
Tracklist
Cosmic Mess (6:10)
My Dream (2:39)
Dreamer in the Jailhouse (5:52)
All Hail (6:47)
The Argument (2:13)
Make Like a Breeze (4:09)
Overture Reprise (0:54)
I Hate My Brothers (4:25)
Guilty as Charged (4:48)
Reckoning (3:10)
Bring Ben (2:42)
Freedom Road (5:29)
The Brothers Repent Joseph Revealed (7:41)
Restoration (4:26)
Everlasting (5:54)
Dawning of a New Day (God Uses Everything for Good) (7:40)
Neal Morse: zang, toetsen, gitaren, drums en percussie

Met medewerking van:
Nick D'Virgilio: zang
Bill Hubauer: toetsen, zang
Ross Jennings: zang
Eric Gillette: gitaren, zang
Jake Livgren: zang
Ted Leonard: zang
Alan Morse: gitaren, zang
Matt Smith: zang
The Restoration – Joseph: Part Two (2024)
The Dreamer - Joseph: Part One (2023)
Innocence & Danger (2021)
Sola Gratia (2020)
Cov3r to Cov3r (2020)
Jesus Christ The Exorcist (2019)
The Great Adventure (2019)
Life & Times (2018)
The Similitude Of A Dream (2016)
Alive Again (2016)
The Grand Experiment (2015)
Songs From November (2014)
Live Momentum (2013)
Momentum (2012)
Cover 2 Cover (2012)
Testimony 2 Live in Los Angeles (2011)
Testimony 2 (2011)
Mighty To Save Worship Sessions (2010)
So Many Roads Live In Europe (2009)
Worship Sessions Volume iv: The River (2009)
Worship Sessions Volume iii: Secret Place (2008)
Sola Scriptura And Beyond (DVD) (2008)
Lifeline (2008)
Sing It High (2007)
? (Question Mark) Live (2007)
Songs From The Highway (2007)
Sola Scriptura (2007)
Cover To Cover (2006)
Neal Morse's Bavarian Polka Odyssey (2006)
Worship Sessions Volume ii: Send The Fire (2006)
God Won't Give Up (2005)
Question Mark (2005)
Worship Sessions Volume i: Lead Me Lord (2005)
Testimony Live (DVD) (2004)
One (2004)
Testimony (2003)
It's Not Too Late (2001)
Merry Christmas From The Morse Family (2000)
Neal Morse (1999)

Het zou Neal Morse op voorhand toch moeten passen als een veelkleurige jas: een progmusical over het leven van Jozef. Niet voor niets een geliefd en populair verhaal uit de Bijbel. Vorig jaar verscheen het eerste deel van “Joseph” en daar was ik lichtelijk teleurgesteld over. Ik vond (en vind) met name het eerste gedeelte van de plaat te eendimensionaal. Natuurlijk staan er goede stukken op, maar Morse kan veel beter en ik miste bovendien de musical feel die “Jesus Christ the Exorcist” had. Kijk, ik vind het geen probleem als ik de welbekende Morse-sound te horen krijg, maar dan moet het mij wel raken. En gelukkig, dat doet Morse zeker met “The Restoration – Joseph: Part Two”. Met dit album revancheert hij zich. Niet dat Morse nu iets nieuws doet, zeker niet. Maar wat hij doet klinkt fris, urgent en toch vertrouwd.

Morse heeft welbekende vrienden als Eric Gillette, Bill Hubauer, Ross Jennings, Ted Leonard, Alan Morse en Nick D’Virgilio (om maar wat namen te noemen) opgetrommeld om hun bijdrage te leveren op “The Restoration”. Met een dergelijke line-up kan er weinig misgaan, en dat gaat het ook niet. Sterker nog, nu levert het een heel mooie plaat op. Morse blijft nu erg op oude vertrouwde paden, maar als dat een fijn georkestreerde plaat oplevert met betekenisvolle songs vind ik dat prima. Dit album ligt wel helemaal in de lijn van “Jesus Christ The Exorcist” overigens.

Voor de duidelijkheid even wat over het verhaal. Aan het eind van deel 1 verlieten we Jozef in de gevangenis. Het Bijbelse verhaal vertelt nu in grote lijnen hoe Jozef dromen kan uitleggen en zo in het vizier komt van de Egyptische farao. Jozef legt een droom van de farao uit, de (hopelijk) bekende zeven vette en zeven magere jaren. De farao gelooft de uitleg en bouwt in de jaren van overvloed een grote voorraad op voor als de magere jaren komen. De farao benoemt bovendien Jozef tot onderkoning van Egypte. In Israël is inmiddels hongersnood en de broers van Jozef gaan naar Egypte om graan te kopen. Jozef herkent zijn broers, verzint een list zodat ook zijn jongere broer Benjamin (die bij zijn vader was achtergebleven) bij hem komt. Uiteindelijk maakt Jozef zich bekend en de broers verzoenen zich met elkaar. Vervolgens komt ook de vader in Egypte wonen en is de familie weer herenigd. Voor wie het complete verhaal wil lezen verwijs ik graag naar hoofdstuk 37 en verder in het boek Genesis van de Bijbel.

Goed, en dan nu de muziek. “The Restoration” trapt af met Cosmic Mess. Morse en zijn kompanen nemen de luisteraar direct mee het verhaal in met een onvervalst musicalsfeertje. Na dit swingende begin gaat de plaat pas echt los met het geweldige My Dream. Een schaamteloos mooie mix van symfo en AOR à la Styx. De sterke zang tilt het nummer nog verder boven het maaiveld uit. De onderhuidse spanning van Dreamer in the Jailhouse is juist wat ik bij het eerste deel zo gemist heb. All Hail kent een fraai symfonisch instrumentaal stuk. Sowieso gebeurt er muzikaal veel meer op “The Restoration” in vergelijking met “The Dreamer”.

Met The Argument krijg je weer zeer mooie samenzang zoals Morse dat eerder presenteerde bij The Madmen of the Gadarenes  op “Jesus Christ The Exorcist”. De verschillende broers gaan op Queen-achtige wijze met elkaar in conclaaf. In het sterke Make Like a Breeze buitelen de invloeden uit de symfo, AOR en Queen over elkaar heen. Wederom wordt de sterke zang voluit uitgebuit. Wat verder opvalt is dat de muziek swingt, al dan niet smaakvol aangezet door blazers.

De song die nu volgt is het majestueuze Freedom Road. Dit is een typische Morse song: melodramatisch, melodieus, betekenisvol en sterk gemusiceerd. Prachtig hoe Morse de gevoelens van Jozef, die verschillende richtingen opgaan, verklankt. Het nummer Everlasting wil ik ook nog even uitlichten. Wat swingt dit nummer zeg!  Bill Hubauer schudt bovendien nog even een fijne toetsensolo uit zijn mouw. En zo weet Morse (eigenlijk als geen ander) gospel en symfo te blenden. Oh ja, daar komt dunnetjes nog even een gitaarsolo overheen. Alles ademt euforie. Met Dawning of a New Day (God Uses Everything for Good) wordt “The Restoration” afgesloten met een Morseiaanse finale.

Ja, Neal trekt alle registers open, en ja, dat heeft hij op deze manier eerder gedaan. Maar het verhaal van Jozef past de maestro uit Nashville als een jas. “The Restoration” is zoveel beter dan “The Dreamer”. De muziek is gelaagder, orkestraler en urgenter. En bovendien: het raakt mij zoveel meer. Ik zie “The Restoration” als een revanche. Waar “The Dreamer” mij tegenviel, is “The Restoration” een warm bad voor eenieder die Morse een warm hart toedraagt.

 

Send this to a friend