Neil Peart

Ghost Rider – Over Helende Wegen

Info
Taal: Nederlands
Jaar van publicatie: 2002 (vertaling 2020)
Aantal pagina’s: 417
Auteur: Neil Peart
Vertaler: Ronald van Dalfsen
Uitgever: ECW Press (Literair agentschap vertaling Sebes & Bisseling Literary Agency)
EAN: 9789492469144

 

Het is bijna niet voor te stellen dat het alweer een jaar geleden is dat een van de beste drummers uit de geschiedenis het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde. Neil Peart was natuurlijk vooral bekend als drummer van Rush, waarvoor hij ook het leeuwendeel van de teksten voor zijn rekening nam. Hiernaast was hij ook auteur van een aantal boeken. In de meeste boeken beschrijft hij zijn reizen op de motor die hij tijdens en tussen de tournees van zijn band door ondernam. Zo ook in zijn tweede boek “Ghost Rider – Over Helende Wegen”, waarvan nu voor het eerst een Nederlandse vertaling is verschenen.

De reden voor zijn reizen op de motor in dit boek is uiterst triest. In een periode van tien maanden verliest Peart zowel zijn enige dochter als zijn vrouw. Begrijpelijkerwijs maakt dit een wrak van de man. Om toch te proberen dit te verwerken onderneemt hij een indrukwekkende reis op zijn motor. De reis voert hem vanuit Canada via Alaska uiteindelijk helemaal tot in Belize. Hierna keert hij een tijdje terug naar zijn huis in Canada om daarna opnieuw te reizen door Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Uiteindelijk legt hij in veertien maanden 87.500 kilometer af.

Tijdens deze reizen houdt Peart een dagboek bij waarvan de uitwerking ten slotte in dit boek belandt. Peart is in dit boek erg contemplatief over zijn eigen situatie, maar het bevat ook vele fraaie omschrijvingen van de landschappen waar hij doorheen reist. Tevens schrijft hij een groot aantal brieven aan kennissen en vrienden. Het merendeel daarvan is geadresseerd aan zijn beste vriend Brutus die tijdens deze reis in de gevangenis zit. Met name in deze brieven is goed te lezen dat naarmate de tijd vordert, Neil Peart zichzelf steeds meer terugvindt. Ze zijn doorspekt met humor en sarcasme, maar schetsen ook het beeld van een gebroken man.

Vertaler Ronald van Dalfsen verdient dankbaarheid voor het initiatief om dit boek te vertalen en een groot compliment voor het werk dat hij met deze vertaling heeft verzet. Zeker als je in aanmerking neemt dat vertalen niet tot zijn dagelijkse werkzaamheden behoort en dat het allemaal hobbymatig is gedaan.

“Ghost Rider – Over Helende Wegen” is een indrukwekkende verhandelingen over een man die nadat hij de ineenstorting nabij was de weg omhoog uiteindelijk weer vindt. Het boek eindigt met een hoofdstuk waarin Peart door het vinden van een nieuwe liefde en het werken aan een nieuwe Rush-plaat weer zin in het leven heeft. De wonden zullen nooit helemaal helen, maar de mens is in staat om uit de diepste dalen te kruipen.

Send this to a friend