No-Man

Love And Endings

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Burning Shed
Website: http://www.no-man.co.uk/ en http://www.no-man.co.uk/loveandendings/
Luistermogelijkheid: https://www.burningshed.com/store/noman/product/271/3515/
Tracklist
My Revenge On Seattle (6.02)
Time Travel In Texas (4.51)
All The Blue Changes (6.10)
Pretty Genius (3.58)
Lighthouse (8.16)
Beaten By Love (3.58)
Wherever There Is Light (5.09)
Mixtaped (9.32)
Things Change (8.24)
Steve Bingham: viool
Michael Bearpark; gitaar
Stephen Bennett: toetsen
Andrew Booker: drums, achtergrond zang
Tim Bowness: zang
Pete Morgan: basgitaar
Steven Wilson: gitaar
Love And Endings (2012)
Mixtaped dvd (2009)
Schoolyard Ghosts (2008)
Together We're Stranger (2003)
All That You Are EP (2003)
Lost Songs [Volume One] (2001)
Returning Jesus (2001)
Speak (1999)
Radio Sessions [1992-1996] (1998)
Carolina Skeletons EP (1998)
Dry Cleaning Ray (1997)
Wild Opera (1996)
Housewives Hooked On Heroin EP (1996)
Flowermix (1995)
Heaven Taste (1995)
Flowermouth (1994)
Painting Paradise EP (1993)
Loveblows & Lovecries [A Confession] (1993)
Sweetheart Raw EP (1992)
Lovesighs [An Entertainment] (1992)
Days In The Trees EP (1991)

Burning Shed is een onafhankelijk platenlabel opgericht in april 2001 door muzikanten Tim Bowness, Peter Chilvers en Pete Morgan. In haar tienjarig bestaan is zij uitgegroeid tot een label, dat zich gespecialiseerd heeft in progressieve, ambient en post-rock muziek. Ze zijn online distributeur van Peaceville Records en Kscope. Van belangrijke artiesten in het genoemde genre, zoals Porcupine Tree, no-man, OSI en Medium, kun je de online winkel op hun website vinden.

Waarom deze introductie? Het album “Love And Endings” is een live-registratie van het jubileumfeestje ter ere van het 10-jarige bestaan van Burning Shed, in het gezellige en knusse Assembly te Leamington Spa. Deze concertzaal heeft een capaciteit van 400 zittende gasten, waardoor de sfeer intiem is. De muzikanten zijn daarnaast duidelijk gemotiveerd om een hele goede show neer te zetten.

Sinds hun vorige live registratie “Mixtaped” hebben ze niet meer live opgetreden en is er ook geen nieuw studiowerk verschenen. De setlist komt daarom grotendeels overeen, maar toch zijn het compleet verschillende concerten. Is “Mixtaped” vooral een optreden gericht op het album “Schoolyard Ghosts”, nu wordt een doorkijk gegeven in het belangrijkste werk van no-man met daarbij ook een niet eerder uitgebrachte nummer, Beaten By Love, en het nooit eerdere live gespeelde nummer My Revenge On Seattle van het uit 1996 stammende album “Wild Opera”. Een ander verschil is de intieme, bijna huiselijke sfeer die dit jubileumfeestje met zich meebrengt. Je mag niet vergeten dat twee van de drie oprichters van Burning Shed bij no-man op de planken staat. Je ziet dan ook dat de muzikanten er duidelijk zin in hebben. Op de dvd zijn ook alleen beelden van de band te zien, het publiek komt niet in beeld. De muziek op dit album is dan ook belangrijker dan het live-optreden.

Zoals vermeld zijn de muzikanten opperbest en zijn zeker van plan er een uniek document van te maken. Opvallend is de klassiek geschoolde violist Steve Bingham, die werkelijk het ene kippenvelmoment na het andere produceert. Zijn prachtige solo’s, maar ook het samenspel met de gitaren, zijn subliem. Halverwege Lighthouse is een speciale rol weggelegd voor dit vioolspel, maar ook de introductie naar de gitaarsolo op All The Blue Changes is overweldigend. Overigens is die gitaarsolo van Steven Wilson in de laatste anderhalve minuut van dat nummer er één om je vingers bij af te likken. Wat een ontlading, wat een energie en hoe prachtig kan muziek toch klinken.

Ook Tim Bowness is op z’n best. Het is zijn feestje, dus dat mag gevierd worden. Door mijn collega’s is al veel over zijn karakteristieke stem geschreven: “Bowness heeft een ingebouwde snik in zijn stem en fluistert vaak meer dan hij zingt” en “zijn lijzige en gedragen stem is loepzuiver”. Ook op “Love And Endings” worden deze beweringen weer bewaarheid. Maar wat mij het meest opvalt is de overeenkomst met de vocalen van David Bowie. Met name op Pretty Genius is deze overeenkomst zeer frappant.

Formeel is dit album de eerste officiële live-cd die de band uitbrengt. Natuurlijk, “Mixtaped’ is ook een live-registratie, maar alleen als dvd verkrijgbaar. “Love And Endings” is overigens ook gefilmd en de dvd is toegevoegd aan de cd in een speciale cd/dvd deluxe digi-pack. Tijdens de introductie van de dvd, wat overigens ook te zien is in de trailer, wordt de aandacht gevestigd op de vinyl edities die van alle no-man albums verkrijgbaar zijn. En dat vinyl populair is, blijkt wel uit het feit dat 48 uur na de vooraankondiging, de vinyl editie van dit album was uitverkocht.

Alhoewel er geen studiomateriaal is uitgebracht sinds het verschijnen van hun vorige live prestatie en zelfs 7 van de 9 nummers ook op die vorige live dvd “Mixtaped” aanwezig zijn, is dit album toch wederom aan te bevelen. Als liefhebber van de muziek van Bowness en Wilson moet je dit ultieme live-album zeker in huis halen. Maar ook voor de lezer die nog geen album van no-man in huis heeft, is dit album een goede beginner. Het geeft precies aan waar deze band voor staat, de sfeer en de entourage is perfect. Het album zal je onderdompelen in de atmosferische droomwereld van no-man.

Mario van Os

Send this to a friend