Nosound

The Northern Religion Of Things

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: K-Scope
Website: www.nosound.net
MySpace: www.myspace.com/nosoundnet
Tracklist
About Butterflies And Children (3:01)
Fading Silently (5:47)
Kites (6:19)
Tender Claim (4:01)
The Misplay (4:40)
The Broken Parts (6:14)
Lightdark (8:10)
Hope For The Future (4:46)
Sol29 (7:39)
Giancarlo Erra: alle instrumenten
The Northern Religion Of Things (2011)
A Sense Of Loss (2009)
Lightdark (2008)
Sol29 (2005)

In 2010 werd Nosound frontman Giancarlo Erra gevraagd om in zijn eentje in London een optreden te verzorgen en daar de muziek van Nosound ten gehore te brengen. Geen al te makkelijke opgave, aangezien Nosound in de loop der jaren van een eenmansformatie is uitgegroeid tot een band met vijf leden. Giancarlo Erra ging de uitdaging aan en arrangeerde de nummers opnieuw, zodat hij de nummers alleen op het podium zou kunnen brengen. Hij was erg content met hoe de muziek uit de verf kwamen en hij besloot een van de laatste repetities in zijn thuis studio op te nemen. Het hier besproken album is daar het gevolg van.

Voor die mensen die (nog) niet bekend zijn met de muziek van deze band, Nosound maakt bijzonder mooie ingetogen muziek met ambient invloeden. De melancholische sfeer en stemmigheid druipt er vanaf en zorgt ervoor dat de muziek diep binnendringt en je mee voert naar plaatsen waar het goed toeven is. De stem van Giancarlo Erra heeft iets mysterieus in zich, wat het sfeergevoel alleen maar versterkt.

Op papier zou je dit experiment kunnen afserveren als “makkelijk geld verdienen”, maar ik kan je verzekeren dat dit album een mooie aanvulling is in de Nosound discografie. De nummers zijn in de kern gelijk gebleven aan het origineel en zijn dus ook duidelijk herkenbaar, maar de uitvoering is anders. De kunst van het weglaten is hier in perfectie toegepast. Met mooie langgerekte ambient-achtige toetsentapijten en warm akoestisch gitaarspel kleurt Giancarlo Erra de nummers prachtig in en wint de muziek nog meer aan sfeer en onderhuidse spanning.

Met dit album laat Erra horen dat zijn muziek zoveel in zich heeft. Op het eerste gehoor klinkt het allemaal wat eenvoudig, maar door op dit album de nummers anders te benaderen, laat hij de nummers opnieuw floreren. Ook in het aangepaste jasje klinkt het allemaal indrukwekkend. Dat kan alleen maar omdat de basis, de melodie en de sfeer, van de nummers ijzersterk zijn en die kracht heeft hij vast weten te houden.

Het artwork is erg mooi, zoals we gewend zijn. In het boekje staan foto’s van plaatsen die voor Giancarlo Erra veel betekenen. Alles bij elkaar maakt het dit album tot zijn meest persoonlijke tot nu toe en tot een aanwinst voor je (Nosound) collectie.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend