Operation Mindcrime

Resurrection

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst:  Verenigde Staten
Label: Frontiers Music
Website:  http://operationmindcrime.com/
Luisteren kan je hier: https://www.youtube.com/watch?v=2ZK3OXpOXKI
Tracklist
Resurrection (1:41)
When All Falls Away (2:27)
A Moment in Time (0:30)
Through the Noize (1:09)
Left for Dead (4:19)
Miles Away (4:32)
Healing My Wounds (5:32)
The Fight (5:09)
Taking on the World (5:47)
Invincible (7:17)
A Smear Campaign (6:16)
Which Side You're On (5:57)
Into the Hands of the World (7:03)
Live from My Machine (6:00)
Geoff Tate: zang, toetsen, saxofoon

Met medewerking van:
Blaze Bayley: zang op Taking On the World
Mark Daly: zang op Healing My Wounds
Dave Ellefson: basgitaar
Kelly Gray: basgitaar, gitaar
Randy Gane: toetsen
Nick Greatrex: akoestische gitaar
Scott Mercado: drums
Scott Moughton: gitaar, basgitaar, toetsen
John Moyer: basgitaar
Tim “Ripper” Owens: zang op Taking On the World
Brian Tichy: drums
Simon Wright: drums
The New Reality (2017)
Resurrection (2016)
The Key (2015)

Geoff Tate Solo:
Kings & Thieves (2012)
Geoff Tate (2002)

Met Queensrÿche:
Frequency Unknown (2013)
Dedicated To Chaos (2011)
American Soldier (2009)
Take Cover (2007)
Mindcrime At The Moore (2007)
Sign Of The Times: The Very Best Of (2007)
Operation: Mindcrime II (2006)
The Art Of Life (2004)
Tribe (2003)
Live Evolution (2001)
Operation: Livecrime (2001)
Q2K (1999)
Hear In The Now Frontier (1997)
Promised Land (1994)
Empire (1990)
Operation: Mindcrime (1988)
Rage For Order (1986)
The Warning (1984)
Queensrÿche EP (1983)

“Als ik de wereld kon veranderen, hoe zou die er dan uit zien?” is het centrale thema van de muzikale trilogie die Geoff Tate in 2015 opzette. In het eerste deel “The Key” wordt de sleutel gevonden om de gewenste verandering aan te brengen. In dit tweede deel, “Resurrection”, wordt de wederopstanding en het likken van de wonden bezongen. Een nieuw begin voor de muzikale carrière van Tate en ook een terugblik naar zijn vroegere wereld. In het laatste deel, “The New Reality”, dat eind 2017 uitgekomen is wordt de nieuwe werkelijkheid voor Tate weergegeven.

Het album start op een enigszins eigen wijze met maar liefst vier introductie nummers. Tate weet als geen andere musicus een waar concept neer te zetten en dit behoeft dus een goed voorspel. Resurrection vangt erg rustig aan met slechts een paar gesproken woorden. When All Falls Away zorgt dan voor een heftigere opener waar instrumentaal meteen goed van leer wordt getrokken. A Moment In Time heeft een gezongen introductie die min of meer de context van het album aangeeft, waarin in Through The Noize wordt verdergegaan. Vier nummers voordat het album echt begint zou te veel van het goede genoemd kunnen worden, maar in zes minuten tijd wordt de luisteraar al meteen aan het denken gezet.

Left For Dead is dan het eerste ‘echte’ nummer, hoewel je een conceptalbum natuurlijk altijd in z’n geheel moet horen en de losse nummers dus eigenlijk van ondergeschikt belang zijn. Left For Dead is een sterk rocknummer dat de beste tijden van Queensrÿche’s sound doet herleven. Tekstueel slaat het ook zeker terug op de gewezen fans die hem de rug toe hebben gekeerd. In de volgende nummers, zoals Healing My Wounds, The Fight en Taking On The World, bezingt Tate zijn heropstanding en geen betere manier om te laten horen waarom hij de betere zanger genoemd kan worden. Op Which Side You’re On lijken we als luisteraar te moeten kiezen tussen een van beider kampen. Echter wat mij betreft kunnen beide zijden goed naast elkaar bestaan.

De basis van de band – of beter project – wordt gevormd door Scott Moughton en Kelly Gray op de gitaren en Scott Mercado op de meeste nummers op drums. Maar Tate heeft bewust geen vaste band geformeerd en er worden dan ook verschillenden ‘gast’ muzikanten gebruikt. De meest opvallende zijn wel Blaze Bayley (ex-Iron Maiden) en Tim ‘Ripper’ Owens (ex-Judas Priest) op Taking On The World. Dit driestemmig nummer is een old-fashion heavy rock nummer dat als single nog best wat airplay kan krijgen.

Naarmate het album vordert wordt de muziek intenser en heftiger. Invincible grijpt terug naar de hoogtijdagen van Queensrÿche ten tijde van het vermaarde album “Operation:Mindcrime” en “Promised Land”. A Smear Campaign slaat dan direct een stevige toon aan, waarbij Brian Tichy zich overduidelijk mag laten horen op de drums. Met meerdere tempowisselingen, lekkere gitaar- en saxofoonsolo’s, heerlijke progressieve synths en een vocaal niet te overtreffen Tate is dit zeker één van de betere nummers. Het nummer sluit af in een heerlijke kakafonie van geluiden. Live From My Machine sluit het album tenslotte op intrigerende en rustige wijze af. Geen heftige finale, maar een slepende klifhanger. Op naar het derde en afsluitende album dat in 2017 is verschenen.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend