Orkan

Orkan

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Zweden
Label: Eigen Beheer
Website: https://bandetorkan.bandcamp.com/
Tracklist
Levande Död Polis (4:54)
Rik Rikare Rikast (2:09)
Tjata Inte Om Det (4:52)
Marken Som Snart Blir Till Asfalt (5:06)
Orkan (3:16)
Svart På Vitt Blir Grått (3:25)
Flykten (4:17)
Jag Blundar Hårt (2:57)
Låt Oss Flyga Till Himlen Och Drömma Oss Ner Igen (2:59)
Kim Bertilsson: saxofoon, achtergrondzang
Theresia Dufva: basgitaar, achtergrondzang
Josefine Green: gitaar, mondharmonica, zang
Fredrik Pettersson: gitaar, achtergrondzang
Moa-Linn Rosenlöf: drums, percussie, zang
Orkan (2017)
Orkan – EP (2016)

Als recensent (en voornamelijk liefhebber) sta je continu ‘aan’ om nieuwe muziek te ontdekken. Gelukkig is het ook niet heel lastig, want met het internet word je bijna op je wenken bediend.

Scheurend over de digitale snelweg van het ene muziekplatform naar het andere zag ik plots een groepje lifters staan. Het bleken Zweden. Hun bestemming? Een mooiere toekomst. Hun modus operandi? Meeliften op de hardere rock uit een mooier verleden. Hun naam? Orkan.

“Orkan”, zoals hun opus eponymus is gedoopt, is Zweeds voor orkaan. De dames en heer van de jonge Zweedse formatie doen die naam eer aan. De muziek is hard, proggy en ‘far out’. Wellicht is die term wat oubollig, maar wel juist. De liefde voor de rock uit de jaren ‘70 spat van de plaat, evenals de onvrede over hoe onze wereld en de maatschappij er aan toe zijn. Toegegeven, om de teksten volledig te begrijpen zal je een aardig woordje Zweeds moeten spreken. Toch komt ook zonder talenknobbel de intentie van de plaat goed over.
De plaat begint al met een voorbij razende sirene, waarna een kabbelend en licht psychedelisch gitaarrifje zich ontspint, om ingehaald te worden door een lekker vet basgeluid en een lekker los ritme. De opener Levande Död Polis weet de luisteraar al direct in de juiste stemming te krijgen om van dit album te kunnen genieten.

Het contrast met het tweede nummer kan haast niet groter, Rik Rikare Rikast is veel opzwepender, cynischer en bozer. Hoewel er een oprechte boosheid achter lijkt te zitten, vermoedelijk over klassenverschil, klinkt het nummer wel een beetje ‘tongue in cheek’. De rest van het album laveert fijn tussen deze twee sferen, opzwepend en boos aan de ene kant, kalm en blues-achtig aan de andere. Het zorgt voor een aangename luisterervaring.

De band staat ten tijde van schrijven op de vooravond van de release van hun tweede album en de eerste signalen zijn veelbelovend. Deze Zweedse rockers dragen de rock uit de jaren ‘70 een warm hard toe en pleiten voor een betere wereld. Vooralsnog is hun debuut een plaat die zeker de moeite waard is om te checken. Laat je niet afschrikken door het Zweeds, de boodschap is universeel en de muziek om je vingers bij af te likken. Orkan is een kracht om rekening mee te houden.

Send this to a friend