Pagan's Mind

Heavenly Ecstasy

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Steamhammer / SPV
Website: http://www.pagansmind.com/
MySpace: Pagan's Mind
Tracklist
Contact (0:48)
Eyes Of Fire (5:48)
Intermission (5:41)
Into The Aftermath (5:18)
Walk Away In Silence (5:08)
Revelation To The End (8:32)
Follow Your Way (5:18)
Live Your Life Like A Dream (5:55)
The Master`s Voice (5:16)
Never Walk Alone (6:09)
When Angels Unite (2:03)
Stian Kristoffersen: drums
Steinar Krokmo: basgitaar
Nils K. Rue: zang
Ronny Tegner: toetsen
Jorn Viggo Lofstad: gitaar
Heavenly Ecstacy (2011)
God's Equation (2007)
Enigmatic: Calling (2005)
Infinity Divine [heropgenomen versie] (2004)
Celestial Entrance (2002)
Infinity Divine (2001)

Niet eerder is het voorgekomen in de geschiedenis van Pagan’s Mind dat een nieuw album vier jaar op zich laat wachten. Dat mag een goed of een slecht teken zijn, feit is dat de band nu met “Heavenly Ecstasy” zijn vijfde officiële cd-release in ruim tien jaar viert. Voorwaar een mooie prestatie en een prima gemiddelde.

Sinds de doorbraak in 2002 met het fantastische “Celestrial Entrance” is het bandgeluid altijd goed herkenbaar gebleven zonder dat de albums teveel op elkaar zijn gaan lijken. Atmosferische toetsen, galmende zang, bijzonder dynamische en inventieve gitaarriffs, loodzware – fraai in de mix weergegeven – bas, lekker afwisselend drumwerk en een spetterende productie zijn sinds jaar en dag kenmerkend voor de hemelbestormende sound van Pagan’s Mind. Zelfs de primaire kleur van de albumhoes is tot op de dag van vandaag blauw.

Vanaf de aanstaande release kunnen we stellen dat hetgeen hierboven is genoemd gelukkig nog steeds van kracht is. Met uitzondering van twee zaken. Ten eerste is de cover van “Heavenly Ecstasy” plezierig fel rood gekleurd. Ten tweede is de overall sound op dit album meer ‘down to earth’. De songs zijn wat transparanter zonder ook maar iets aan identiteit in te boeten. Thema’s zijn ook wat minder hoogdravend, maar nog steeds groots opgezet zodat je je er nog steeds in kunt verliezen. Softer is het allemaal niet geworden trouwens, integendeel. De progressieve heavy metal is overtuigender en hier en daar zelfs steviger dan ooit. Maar ook daar waar men het rustiger aandoet, met enig inlevingsvermogen misschien het karakter van stadionrock raakt zoals op Live Your Life Like A Dream, overtuigt de band voor 100% en luister ik nog steeds ‘gewoon’ naar Pagan’s Mind. Dit geldt tevens voor The Master`s Voice waar men dusdanig uitpakt dat een band als Cradle Of Filth zich er nog in zou herkennen. De band is dus inmiddels ruim boven zichzelf uitgestegen en kan zonder beperkingen experimenteren. Iets waar elke band naar moet streven maar wat slechts weinigen is gegeven.

Conclusie voor dit welhaast perfecte “Heavenly Ecstasy” is dan ook dat het de investering van vier jaar meer dan waard is. Een min of meer nieuw geluid maar meer dan herkenbaar vanaf de eerste minuut. Alles waar de band groot mee is geworden is behouden, de band is in alle opzichten gegroeid, klinkt daarbij fris, geïnspireerd en gedreven als tien jaar geleden en kan nog met gemak tien jaar mee. Een heel vette pluim dus voor deze fantastische prestatie en ijzersterke cd!

Govert Krul

CD:
Koop bij bol.com

2LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend