Pallas

The Blinding Darkness

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: InsideOut
Website: Pallas Website
MySpace: -
Tracklist
Cd 1:
The Cross And The Crucible (9:05)
For The Greater Glory (7:44)
Who's To Blame (4:48)
The Executioner / Rat Racing (11:05)
Crown Of Thorns (10:14)
Beat The Drum (8:59)
Blood And Roses (5:54)
The Blinding Darkness (6:14)
Towers Of Babble (9:38)
Cd 2:
Midas Touch (9:54)
Celebration! (10:27)
Rise And Fall - Part I - (6:10)
East West (5:02)
March On Atlantis (3:14)
Atlantis (8:06)
Cut And Run (5:33)
The Ripper (12:46)
Ronnie Brown: toetsen
Colin Fraser: drums
Niall Mathewson: gitaar
Graeme Murray: basgitaar, zang
Alan Reed: zang, akoestische gitaar
The Dreams Of Men (2005)
The Blinding Darkness cd /dvd (2003)
Mythopoeia (2002)
The Cross And The Crucible (2001)
Live Our Lives (2000)
Beat The Drum (1998)
The Wedge (1986)
Knight Moves EP (1986)
The Sentinel (1984)
Arrive Alive (1981)

Op 7 september 2002 deed het Engelse Pallas Nederland aan voor een concert. Doel van dit concert was de opname van een live-2cd en een dvd. Als locatie werd gekozen voor De Boerderij in Zoetermeer. Als ik het concertverslag van die avond van collega Rob van Oosten weer terug lees, vind ik het nog steeds jammer dat ik die avond heb gemist.

Rob merkte in zijn verslag al op dat het geluid die avond prima verzorgd was, nou ik kan meteen vermelden dat dat op deze dubbelaar ook het geval is. Iets dat toch wel vreselijk belangrijk is bij een live-album. Wat ook uit het verslag van Rob naar voren kwam is het feit dat er niet echt veel publiek aanwezig was die avond. Gelukkig hoor je dat niet op de cd. Het publiek klinkt lekker enthousiast in het applaus en ook op bijvoorbeeld The Executioner / Rat Racing hoor je het publiek lekker mee klappen.

Elk Pallas-album is vertegenwoordigd op deze dubbelaar. De meeste nummers komen uiteraard van het laatste studioalbum “The Cross And The Crucible”; op Generations na wordt het hele album gespeeld. Van “Beat The Drum” zijn het titelnummer en Blood And Roses vertegenwoordigd. The Executioner / Rat Racing is afkomstig van het album “The Wedge”, Crown Of Thorns en The Ripper komen van “Arrive Alive” en de hele Atlantis Suite (!) komt van “The Sentinel“. Duidelijk is dus dat deze live-cd een prachtig overzicht biedt van de gehele Pallas-historie en dat deze live-registratie zich prima leent voor die mensen die deze band eigenlijk nog niet echt kennen.

Een aantal nummers vind ik heel bijzonder op deze twee schijven. Allereerst is daar het prachtige, emotionele Blood and Roses. Het nummer met de mooie, maar tegelijk ook lugubere songtekst, wordt hier bloedmooi uitgevoerd. De stem van Alan Reed (persoonlijk één van de besten uit het genre) geeft het nummer een hoog kippenvelgehalte. Ook het theatrale The Ripper en Cut And Run zijn bijzonder, mede omdat deze nummers gezongen wordt door oud-Pallas zanger Euan Lowson.

Ik kan wel stellen dat er gewoon geen zwakke broeders op deze cd staan. De zang (ook die van Graeme Murray) staat als een huis, net als het strakke basspel en de lichtgalmende drums. Ook het solowerk van toetsenist Ronnie Brown en de gitaarsolo’s van Naill Mathewson zijn van een zeer hoge kwaliteit.

Al met al kan gezegd worden dat Pallas een dijk van een live album heeft afgeleverd. Deze dubbelaar is ideaal als je Pallas nog niet zo goed kent, je hebt dan meteen de beste nummers die de band tot nu toe heeft gemaakt in huis.

Maarten Goossensen

Send this to a friend