Panzerballett

X-Mas Death Jazz

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Duitsland
Label: Gentle Art Of Music
Website: http://www.panzerballett.de/
Tracklist
White Christmas (5:32)
Kling, Glöckchen (6:46)
Little Drummer Boy (5:57)
Es Kommt Bald (5:45)
Last Christmas (6:59)
Rudolph, The Red-Nosed Reindeer (5:16)
For Whom The Jingle Bells Toll (5:48)
Let It Snow (5:21)

Bonustracks - instrumentaal:
White Christmas (5:32)
Rudolph, The Red-Nosed Reindeer (5:15)
Es Kommt Bald (5:45)
Let It Snow (5:18)
Josef Doblhofer: gitaar
Alexander von Hagke: saxofoon
Heiko Jung: basgitaar
Sebastian Lanser: drums
Jan Zehrfeld: gitaar

Met medewerking van:
Mattias IA Eklundh: zang, gitaar
Mike Keneally: zang
Jen Majura: zang
Steffen Kummerer: zang
Martin Strasser: zang
X-Mas Death Jazz (2017)
Breaking Brain (2015)
Live At The Theatron Munich – dvd (2013)
Tank Goodness (2012)
Hart Genossen Von Abba Bis Zappa (2009)
Starke Stücke (2008)
Live At Backstage Munich – dvd (2007)
Panzerballett (2005)

Het is elk jaar strijk en zet: de ‘discussies’ over pepernoten in september en paaseitjes rond Driekoningen. Of zoiets. Niet boeiend natuurlijk en het laat de echte problemen onbesproken. Waar we het namelijk over zouden moeten hebben is death jazz-kerstcd’s in november. En dan niet eens zo zeer een releasedatum die eind november valt, dat kan allemaal nog wel. Maar denkt u eens aan al die arme recensenten die in oktober al naar kerstcd’s moeten luisteren…

Het Duitse jazzmetalgezelschap Panzerballett, van wie ik de laatste plaat “Breaking Brain” toch behoorlijk welwillend heb besproken, is de schuldige in dezen. Ik besloot toen met de suggestie om “wellicht een volgende keer enkele echte excursies buiten het eigen genre [te] maken”. Daarmee bedoelde ik dus niet kerstnummers in jazzmetalstijl, want dat is precies wat we op “X-Mas Death Jazz” gepresenteerd krijgen.

Acht kerst-evergreens passeren de revue en van vier van deze nummers krijgen we zowel een vocale als een instrumentale variant. De hele presentatie, het promosheet en de meegeleverde kerstkaart, is vrij melig en dit zal ook de bedoeling zijn geweest met de keuze om kerstnummers door de jazzmetalmolen te halen. Ik ben er niet zeker van of de opzet geslaagd is. Mijn nekharen stonden van de eerste tot de laatste minuut omhoog, maar dat zou bij alle acht gecoverde nummers eveneens het geval zijn geweest. Hadden ze zich bijvoorbeeld aan Fairytale Of New York gewaagd dan was ik waarschijnlijk al minder vooringenomen geweest.

Alle nummers ontvouwen zich wel zo’n beetje volgens hetzelfde patroon: eerst een herkenbare verwijzing naar het origineel, dan een stuk losgaan en aan het einde weer terugkomen bij het origineel. In het ene geval komt de melodielijn tussentijds wat vaker terug dan in het andere, maar de nummers zijn in de regel wel herkenbaar. Geen aanbeveling in het geval van Last Christmas

Dus tja, wat moeten we nu met “X-Mas Death Jazz”? Ik weet het om eerlijk te zijn niet zo goed. Nieuw werk van dit bijzonder getalenteerde gezelschap juich ik absoluut toe, maar met dit tussendoortje kan ik niet veel. Ook al hoor ik er het inmiddels vertrouwde Panzerballett-geluid echt wel in door. Als je een alternatief zoekt voor de doodgedraaide kerstklassiekers op Sky Christmas Radio dan heb je hier wel een goede aan, maar als je sowieso niet zo van de kerstliedjes bent, dan kun je dit album ook maar beter links laten liggen.

Wouter Brunner
Koop bij bol.com

Send this to a friend