Quidam

Sny Aniolow (remaster)

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Polen
Label: https://gadrecords.pl
Website: https://quidampl.bandcamp.com/music
Tracklist
Przebudzenie (1:43)
Moje Anioły (4:21)
Morelowy Sen (5:17)
Wesoła (6:59)
Beznogi Mały Ptak (4:06)
Łza (4:56)
Pod Powieką (13:57)
Przebudzenie (Świt Nadziei) (4:07)
Jest Taki Samotny Dom (5:31)
Pod Powieka AD 2022 (15:00)
Emila Derkowska: zang, cello
Zbyszek Florek: toetsen
Rafał Jermakow: drums, percussie
Maciek Meller: gitaar
Radek Scholl: basgitaar
Jacek Zasada: fluit

Met medewerking van:
Karolina Chwistek: viool (9)
Witold Ekielski: hobo (5-7)
Malgorzata Lachowics: viool (9)
Dominika Miecznikowska: cello (9)
Michal Wojciechowski: bassoon (5)
Magdalena Wróbel: viool (9)
Sny Aniolow (remaster) (2023)
Saiko (2012)
Strong Together (2010)
Alone Together (2007)
The Fifth Season (dvd) (2006)
SurRevival (2005)
The Time Beneath The Sky (2002)
Baja Prog - Live In Mexico '99 (1999)
Sny Aniolow (1998)
Moje Anioly (1998)
Quidam (1996)

Na het enorm succesvolle debuutalbum “Quidam” ging deze gelijknamige band vol goede moed aan de slag met het tweede album. Het nieuwe materiaal werd, zo bekende Maciek Meller later, veel te snel geschreven. De band wilde het momentum gebruiken om zo snel mogelijk nieuw materiaal uit te brengen.

Ook de opnamen werden gehaast gemaakt. De studio was met eigen middelen afgehuurd en de tijd was beperkt. Daarna huurde de band Pawel Skura in voor het mixen en masteren van het album. Daar begonnen de problemen pas goed. Er was geen enkele klik tussen de band en deze geluidstechnicus. Het lukte ze niet om goed duidelijk te maken wat ze wilden. In 1998 werd het album “Sny Aniolow” uiteindelijk uitgebracht.

Met dit album wilde de band wat meer pop-invloeden aan de muziek toevoegen. De fans waren daar minder blij mee en beschouwen dit album vaak als het zwakste in hun discografie (de échte miskleun moest overigens nog komen, dat werd “Saiko” in 2012). Toch zou je dit album tekort doen om hem zo weg te zetten. Het heeft de tand des tijds naar mijn mening prima doorstaan. Deze remaster klinkt uitstekend en zet het album opnieuw in de spotlights.

Een goed voorbeeld van een meer poppy inslag is Morelowy Sen. Mede door het fluitspel is het een lekker fris geheel. De kraakheldere zang van Emila Derkowska maakt, overigens op het hele album, indruk en het gitaarspel van Maciek Meller is hier prima. Beznogi Mały Ptak lijkt een beetje voort te kabbelen, maar wordt gered door twee uitstekende gitaarsolo’s. Lza heeft een mooi open karakter en bevat wederom zalig gitaarspel. Positief opvallend is ook het soepele basspel van Radek Scholl. Zijn geluid zit uitstekend in de mix en zorgt overal voor een fijn groovy gevoel.

Beste track van het album is ongetwijfeld Pod Powieką die zich ontwikkelt tot een echte klassieke symfonische suite. De overgangen zijn mooi gedoseerd en het gitaar- en fluitspel zijn van de bovenste plank. De 2022 versie die speciaal voor dit album werd opgenomen laat ook maar weer horen dat dit nummer niets aan kracht heeft ingeboet. De zang van  Emiala Nazaruk – Derkowska heeft 25 jaar later niets aan kracht verloren.

Ik vind het alleen maar goed nieuws dat Quidam zijn backcatalogus opnieuw uitbrengt. Lang niet alle albums waren meer goed verkrijgbaar. Maar dit alles doet mij vooral enorm uitkijken naar nieuw werk, daar wordt als het goed is al een tijdje aan gewerkt.

Send this to a friend