Redemption

Live From The Pit

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Sensory Records
Website: http://www.redemptionweb.com/
Luistermogelijkheden: http://www.redemptionweb.com/media.html
Tracklist
CD:
Intro/Threads (7:09)
The Suffocating Silence (6:14)
Dreams From The Pit  (9:31)
Parker's Eyes  (6:28)
Fall On You (8:55)
Noonday Devil (5:14)
Nocturnal (4:06)
Stronger Than Death (5:38)
The Origins Of Ruin (2:41)
Black And White World (8:05)
The Death Of Faith And Reason (5:14)
Walls (7:42)

DVD:
Zelfde nummers als audio cd
5.1 Surround Mix
Bonus Materials
Ray Alder: zang
Sean Andrews: basgitaar
Nick van Dyk: gitaar, toetsen, achtergrondzang
Andy Paredes: toetsen
Chris Quirarte: drums
Bernie Versailles: gitaar
Live From The Pit (2014)
This Mortal Coil (2011)
Snowfall On Judgment Day (2009)
Frozen In The Moment – Live In Atlanta dvd (2009)
The Origins Of Ruin (2007)
The Fullness Of Time (2005)
Redemption (2003)

Redemption is een Amerikaanse prog metal band opgericht door Nick van Dyk. Zoals Joost Boley al opmerkte tijdens hun debuut album, heeft van Dyk diverse bekende muzikanten om zich heen weten te verwerven uit bands als Fates Warning, Prymary, Symphony X en Steel Prophet. In welke richting je de muziek van de band moet zoeken, is daarmee meteen duidelijk.

Waarschijnlijk omdat hun laatste album “This Mortal Coil” al weer enige tijd geleden is uitgekomen en de band toch enig teken van leven wil geven, verschijnt nu dit live-album “Live From The Pit” opgenomen tijdens het ProgPower USA XIII Festival Atlanta in 2012. Tezamen met Redemption traden op dat tweedaagse festival ook bands op als Symphony X, Kingcrow, Serenity en de Nederlandse bands Mayan en Epica. Van Dyk en zijn mannen bevonden zich dus in uitstekend gezelschap.

Na het album beluisterd en de beelden bekeken te hebben vraag ik me hierbij toch hardop af waarom deze opnames van een festival op cd/dvd vastgelegd moesten worden. Redemption stond hier niet als hoofdact en ze kregen dus waarschijnlijk ook niet de meeste aandacht en beste faciliteiten. En dat is te horen. De productie is slecht. Alles klinkt even vlak en de solo’s zijn niet onderscheidbaar in de mix en verder is de zang ook niet om over naar huis te schrijven. Een festival van een dergelijk kaliber is zeker leuk om te mogen spelen en het is ook duidelijk dat velen in het publiek van een prachtig concert hebben genoten. Maar het blijken – zeker in dit geval – niet de ideale omstandigheden om een live-album met dvd op te nemen. Hun studioalbums zijn duidelijk van hogere geluidskwaliteit. Overigens is de 5.1 mix (op de dvd) een heel stuk beter afgewerkt. Ik zou dan ook zeker aanbevelen om met name deze versie te beluisteren.

De band is overigens zeker enthousiast en speelt een selectie uit het complete oeuvre, een best of selectie uit hun vijf verschenen albums. Als opener het nummer Threads van het album “The Fulness Of Time” uit 2005. Nummers als Dreams From The Pit, Noonday Devil en Stronger Than Death van hun laatste album “This Mortal Coil” komen voorbij, alsmede The Origins Of Ruin van het gelijknamige album en Nocturnal van hun debuutalbum. Het duurt lang voordat het eerste nummer van het album “Snowfall On Judgment Day” voorbij komt. Voor mij is dit album nog steeds hét album waardoor ik de muziek van Redemption ben gaan waarderen. Het is derhalve heel terecht dat ook als toegift het nummer Walls wordt uitgevoerd.

Voor de liefhebber is het goed om weer eens wat nieuws in handen te hebben van Redemption. Ik zie het toch vooral als een zoethoudertje totdat echt nieuw werk van deze band verschijnt. Laten we hopen dat dit niet te lang meer gaat duren, want deze formatie heeft al eerder bewezen van grote klasse te zijn.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend