Miller, Rick

Heart Of Darkness

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Canada
Label: Mals
Website: http://www.facebook.com/pages/Rick-Miller/243367182533
Luisteren kan je hier: http://rickmiller.bandcamp.com/album/heart-of-darkness
Tracklist
Heart Of Darkness (6:20)
Blood Of The Rose (10:03)
Castle Walls (5:06)
The Dark Lady (13:26)
- Black World
- Light The Sea
- Psychotic Reaction
- Roll The Dice
Come Summer, She Died (6:52)

Bonus Track: Time (5:37)
Rick Miller: zang en alle instrumenten

Met medewerking van:
Ruth Archer: gesproken tekst op Blood Of The Rose
Barry Haggarty: Stratocaster gitaar
Kane Miller: akoestische gitaar, viool
Mateusz Swoboda: cello
Sarah Young: fluit
Will: drums, percussie
Heart Of Darkness (2014)
Immortal Remains (2013)
Dark Dreams (2012)
In The Shadows (2011)
Falling Through Rainbows (2009)
No Passion No Pain (2009)
Angel of My Soul (2008)
The End of Days (2006)
Dreamtigers (2004/2010)
The One (2003)
Interstellar Passage, (1998)
Starsong (1984)

Minder dan een jaar na zijn vorige album is hier alweer het elfde volledige album – en het negende album sinds 2003 – van multi-instrumentalist Rick Miller. En toch bezuinigt Miller niet op kwaliteit en weet in rap tempo wederom een schitterend album te produceren. En hoewel het specifieke, donkere melancholische geluid van Miller aanwezig blijft is deze cd anders. Het is niet alleen een conceptalbum, maar ook de muziek is meer samenhangend, één geheel dat een verhaal vertelt. Het veelvuldig gebruik van de akoestische gitaar, het hypnotiserende effect van de viool en de psychedelische tonen geven het geheel een ambientachtige sound.

Het concept is gebaseerd op het boek van Joseph Conrad’s “Heart Of Darkness”. Een reis naar de donkerste binnenkant van de menselijke geest. Menselijke emoties en de vreselijke dingen waartoe de mens in staat is. Het album is daarom ook zwaarmoedig, donker, mysterieus en spookachtig.

Het titelnummer Heart Of Darkness opent het album op mysterieuze en indrukwekkende wijze. Zacht, langzaam voortkabbelend met meeslepende fluit en steeds sterker wordende drumslagen. Akoestische geluiden worden vermengd met verfijnde synthesizerklanken. De dromerige stem van Miller doorbreekt de aanzwellende stilte en maakt de sfeer nog mysterieuzer en tegelijkertijd kalm en rustgevend. Het concept vangt aan met een klaagzang over het vallende donker en gaat over in het tragische liefdeslied Blood Of The Rose. Deze onbereikbare liefde wordt op bittere en treurige wijze bezongen, ondersteund door aangrijpende akoestische en ingetogen elektrische gitaar.

The Dark Lady is het langste nummer van het album. Een ruim dertien minuten durende epos dat is opgedeeld in vier stukken. Een donkere en onheilspellende sfeer wordt weer neergezet, met bijbehorend schreeuwend gitaarspel, stevige drumroffels en aanhoudende baslijnen. Een vrouwelijke stem geeft een extra sentiment aan het nummer. Het nummer bevat een ruim instrumenteel stuk, waarbij de diverse strijk-, snaar-, toets- en percussieinstrumenten een kakofonie aan geluid neerzetten, met tenslotte een werkelijk kippenvel trekkende gitaarsolo.

Naast de vijf nummers die het concept “Heart Of Darkness” vormen, is er ook nog ruimte voor een extra bonusnummer op het album. Het – in vergelijking met de rest van het album dan – vrolijke nummer laat wederom een vrouwenstem horen. Dit nummer doet sterk denken aan de muzikale stijl van Mostly Autumn en Blackmore’s Night.

Rick Miller heeft de laatste paar jaar een onafgebroken stroom aan prachtige albums neergezet. Met dit album voegt hij daar weer een bijzonder exemplaar aan toe. Prachtige teksten en muziek die het apocalyptische verhaal onderbouwen met grimmige muzikale contrasten. Donker en melancholische muziek door een man die, tezamen met zijn band, zijn instrumenten perfect beheerst. We hoeven waarschijnlijk maar weer een klein jaartje te wachten op het volgende album.

Mario van Os

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend