RPWL

A New Dawn

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Duitsland
Label: Gentle Art Of Music
Website: https://www.rpwl.net/
Luistermogelijkheid: https://www.youtube.com/watch?v=BiLoVQhQPHc
Tracklist
CD 1
Revelation
Swords And Guns
A Clear Cut Line
Wanted
Like To Like
The Fisherman
Hide and Seek
Disbelief
Misguided Thought

CD2
Still Asleep
Perfect day
Terror
The Attack
A New Dawn
Revelation Reprise
Unchain The Earth
Hole In The Sky.
Yogi Lang: zang
Kalle Wallner: gitaar
Markus Jehle: toetsen
Werner Taus: basgitaar
Marc Turiaux: drums.

Met medewerking van:
Conny Kreitmeier: achtergrondzang
Bine Heller: achtergrondzang
Julia Schröter; achtergrondzang
Thomas schlichenheimer: sitar
Manfred Fenneberg: percussie
Rob Quirk: narrator
Naomi Tobias: nieuwslezeres
A New Dawn (2017)
Plays Pink Floyd's 'The Man and the Journey´ (2016)
Plays Pink Floyd (2015)
Wanted (2014)
A Show Beyond Man and Time (2013)
Beyond Man & Time (2012)
The RPWL live Experience (2009)
World trough my Time(2005)
Live - Start the Fire (2005)
Stock(2003)
"Trying to Kiss the Sun" - Tour 2002 (2002)
Trying to kiss the sun(2002)
God Has Failed (2000)

Nog nooit heeft deze dienstdoende recensent een volledig studio album van RPWL uitgeluisterd. Vanzelfsprekend heb ik dus ook geen fysiek album in mijn platenkast staan, hooguit staan er enkele nummers op een sampler of prog verzamelalbum. Deze live cd was dan ook een reden om eens stevig kennis te maken met de Duitse band, die in de oorsprong opgericht is als Pink Floyd coverband.

Aan mij dus ook niet de taak om een uitgebreide beschrijving te geven van de historie van RPWL, die kunt u vinden in het grote aantal recensies die door Progwereld is geschreven naar aanleiding van de bands discografie. Deze recensie is geschreven omtrent de laatste uitgave “A New Dawn”, die uitkomt als dubbel cd, blue ray, dvd en vinyl. Collega Luke Peerdeman bespreekt voor u de dvd, wat een waar theatraalspektakel is als ik een klein gedeelte van de beelden mag verklappen. De show is opgenomen in de Luitpoldhalle in Friesing, in de deelstaat Beieren. Het concert in Freising was het laatste optreden van de tournee en de band wilde die tour op een ludieke maar ook spectaculaire manier afsluiten.

Aan de basis van dit live project staan twee conceptalbums van de band, “Beyond Man And Time” (2012) en “Wanted” (2014), die op deze dvd worden uitgebeeld met behulp van een toneelgroep en extra zangeressen. Op deze live cd kunt u alleen de zangeressen als extra beleven, van het theater rondom de show is nagenoeg niets te merken, ook niet in gesproken teksten of aanverwante geluiden. Het enige wat rondom de muziek is te beluisteren is het enthousiaste publiek wat aanwezig is in de zaal en wat reuring in een enkele track op de tweede cd van het album. De genoemde zangeressen verrijken de muziek in positieve zin, de muziek krijgt een extra lading en brengt daarmee veel sfeer met zich mee. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de zangeressen een hoge kwaliteit leveren en een prachtige aanvulling bieden.

De dvd bevat meer tracks dan het live album en dat komt omdat veelal het theatrale element van  de show is weggelaten in de weergave van de cd. De vertelstem (narrator) in de show komt eigenlijk niet aan bod op de live cd. Daarentegen staat er op de cd wel een extra track die niet op de dvd geregistreerd staat, namelijk Hole In The Sky.

Als leek in de muziek van de band valt mij de gelijkenis met Pink Floyd direct op, maar dat is natuurlijk ook een inkoppertje en kan je verwachten van een voormalig coverband. Dat is gelijk ook de reden waarom ik nooit veel interesse heb gehad in deze band, maar de songs zijn van een aangenaam kaliber en zanger en toetsenist Yogi Lang heeft een aangename stem en laat weinig steekjes vallen; hij zingt zuiver en maakt weinig fouten. Tegelijkertijd valt ook de kwaliteit van de productie op, verfijnd, warm en hoogwaardig. Soms is het zelfs gissen of het nu een live productie of studio-opname is. Een goed voorbeeld is Still Asleep, wat voor deze niet-ingewijde net zo goed als een studio-opname door kan gaan als ik niet beter wist. Het nummer is overigens een bonustrack van het album “Wanted”. Maar dezelfde twijfel geldt voor meer nummers, soms is het zoeken naar de details van de live registratie.

Voor de liefhebbers van de band voorspel ik een essentiële live cd, helemaal als je aanwezig bent geweest bij het optreden, maar zeker ook als trouwe volger van de band. Het enige minpunt kan zijn dat je beide cd’s door de lengte wat moeilijk in zijn geheel uitluistert.

Ruard Veltmaat
Koop bij bol.com

Send this to a friend