RPWL

A Show Beyond Man and Time

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Duitsland
Label: Metal Mind Productions
Website: www.rpwl.net
Luisteren kan je hier: http://www.youtube.com/watch?v=tKBTIT6Fm-o

DVD-info:
Beeld: 16:9
Geluid: Dolby Digital 2.0 / 5.1 Surround
Format: DVD-5 NTSC
Regio: 0 (alle regio's)
Tracklist
Transformed
We Are What We Are (The Keeper)
Beyond Man And Time (The Blind)
Unchain The Earth (The Scientist)
The Ugliest man (The Ugly)
The Road Of Creation (The Creator)
Somewhere In Between (The Dream Of Saying Yes)
The Shadow
The Wise In The Desert
The Fisherman
The Noon
Roses (with Ray Wilson)

Extra's op dvd:
Interview met Yogi Lang en Kalle Wallner

The Band's Commentary
Transformed – Alternative Language Versions
Photo Gallery
Desktop Images
Discography
Markus Jehle: toetsen
Yogi Lang: zang, toetsen
Werner Taus: basgitaar
Marc Turiaux: drums
Kalle Wallner: gitaar

Met medewerking van:
Ray Wilson: zang op Roses
A Show Beyond Man And Tme – DVD (2013)
Beyond Man And Time (2012)
The Gentle Art Of Music (2010)
The RPWL Experience Live DVD (2009)
The RPWL Experience (2008)
9 (2007)
Start The Fire [Live] (2005)
World Through My Eyes (2005)
Stock (2003)
Trying To Kiss The Sun (2002)
God Has Failed (2000)

Op 22 februari 2013 sloot de mannen van RPWL hun “Beyond Man And Time” tour af in het Slaski Theater, in Katowice, Polen. Het eerste optreden in deze tour vond bijna een jaar eerder plaats, op 14 april 2012 te Zoetermeer. Ik zelf mocht twee keer getuige zijn van deze speciale show op 22 april 2012 in de Pul te Uden en op 2 november 2012 in Lakei te Helmond. Zoals ze zelf in het interview (dat ook op deze dvd staat) aangeven, is deze gefilmde show een conclusie, de samenvatting van deze tour. En het is weer een belevenis om deze show te zien en te ondergaan. Ik kan er in elk geval geen genoeg van krijgen.

Op dezelfde avond stonden naast RPWL, ook Ray Wilson – met zijn “20 Years And More” tour – en Clive Nolan – met zijn “Alchemy” Show – op hetzelfde podium. Een avond dus waar iemand bijna voor naar Polen zou rijden. Van de show van Clive Nolan zijn ook dvd opnamen gemaakt, de recensie verschijnt binnenkort op onze website.

Voor degenen die het gemist hebben: RPWL presenteert tijdens deze tour zijn album “Beyond Man And Time” integraal. Dit conceptalbum dat op cd ‘maar’ 73 minuten duurt, wordt op het podium met 15 minuten verruimd naar een zo’n 90 minuten. Onder andere het nummer Somewhere In Between (incl. The Sacred Yes) kan daardoor in volle glorie worden weergegeven. Dit trucje hebben ze overigens al eens vaker uitgehaald met het nummer New Stars Are Born dat op hun eerste live album “Start The Fire” in de volledige versie verscheen, terwijl het eerder als bonustrack op “World Through My Eyes” verscheen. Maar hierdoor hebben we wel meteen een volledige show. Tijdens de tour werd hieraan nog een aantal nummers van andere albums toegevoegd en zo heb je iedereen een geweldige avond bezorgd. Voor deze dvd is er ook uiteraard een extra nummer in de vorm van Roses, waar – voor de gelegenheid en omdat hij toch het voorprogramma verzorgde – Ray Wilson acte de presence mag geven. En dat Wilson dit op een geweldige wijze kan, mag duidelijk zijn.

Dan de show zelf, die start zoals bij alle optredens met de introductie van het hogere wezen in Transformed. De intro is perfect in beeld gebracht. De twee zijdoeken op het podium zijn duidelijk zichtbaar, het beeld van de narator (met in de Engelse versie de stem van Ian Salmon) wordt centraal in beeld geplaatst en de animaties worden tegelijkertijd vertoond. In de show gebeurt veel en op de dvd wordt dit dan ook schitterend weergegeven. De beelden op de beide doeken, de beelden op het scherm en wat er op het podium gebeurt, worden door elkaar heen weergegeven. Soms geeft dit een rommelig beeld, maar meestal is het magnifiek en zorgen ervoor dat je de hele show opnieuw beleeft. Daarnaast zijn er ook veel totaalbeelden van het podium van boven en achteruit de zaal, waardoor een goed overzicht op het gehele gebeuren wordt gegeven.

Een minpuntje daarvan is dan wel dat de diverse camera’s regelmatig in beeld zijn. Met name de zwevende camera die voor het podium heen en weer beweegt is vaak storend in beeld. Als we live aanwezig zijn bij een show die wordt opgenomen, zijn deze camera’s vaak storend maar geven daarna wel het mooie beeld op de dvd. Dat mooie beeld van deze camera is er zeker ook, maar de camera zelf hoeft wat mij betreft niet zo veel in beeld te komen. Ook de cameramannen voor op het podium, die overigens voor perfecte close-up shots zorgen, komen te veel in beeld.

De show is verder geweldig geproduceerd. Op de juiste momenten wordt ingezoomd op hetgeen er gebeurt op het podium. De schaduwdanseressen, de lichtshow en de visuele effecten, de solo’s en de afwisseling met totaalbeelden zijn goed uitgevoerd. De diverse beelden – die soms door elkaar worden vertoond – geven met hun verschillende kleuren en negatief geprojecteerde images, een soort psychedelische ervaring zoals hun grote voorbeeld Pink Floyd dat ook kon neerzetten.

Muzikaal is de band ook in topvorm, luister onder andere naar het instrumentale deel van Somewhere in Between met perfecte gitaar en basgitaarsolo, toetsen en drumpartijen. Met name Kalle Warner is in bloedvorm, hij haalt de meest mooie akkoorden uit zijn gitaar en schijnbaar met het grootste gemak. Maar ook Yogi Lang is goed bij stem en weet het publiek te entertainen. Daarnaast moet hij zich razendsnel – tussen de nummers door – omkleden, uitbeelding geven aan de diepere betekenis van de nummers en dan ook nog regelmatig de toetsen spelen. Dat laatste valt met zijn vermommingen soms niet mee. Bij The Fisherman is Lang het hogerop gaan zoeken; vanaf het balkon staat hij al zingend te prediken als een soort (anti-) priester.

Ook de extra’s op de dvd zijn zeker de moeite waard. Ten eerste is er een 17 minuten durende interview met Kalle Warner en Yogi Lang, waarbij ze uitleg geven over hun show, hoe hun tour verlopen is en hoe het concept van album is ontstaan. In The Band’s Commentary geven Kalle Warner en Yogi Lang op 17 juli 2013 vanuit de studio commentaar op de gehele show. Grappig om een keer te horen, maar eigenlijk wil je natuurlijk ongestoord van de show genieten. Ik weet niet wie er ooit een film bekijkt met het commentaar van de regisseur of producent aan, maar daar kun je het mee vergelijken. De extra informatie die ze geven is zeker interessant, waarbij ze ook terugblikken op andere concerten gedurende de gehele tour. Grapjes over het feit dat Wallner zich achter het scherm op het podium mag verstoppen en gewoon ongezien een biertje kan drinken met de roadies en zodoende kan verklaren waarom hij soms te laat bij het scherm was. Met name wat er tussen de nummers gebeurt, en de uitleg en achtergrond over het volgende nummer, is erg interessant. Ook hoe ze Ray Wilson, in hetzelfde Slaski theater in Katowice, hebben ontmoet. De tour in 2005 met het Rockpalast optreden, waar Ray Wilson ook meedeed en is vastgelegd op het live album “Start The Fire”. “Het is zeker een eer om met hem te mogen zingen” zegt Yogi Lang.

Verder vinden we op de extra’s vier extra talen waarin de introductie Transformed wordt uitgevoerd. Naast de Engelse versie vind je hier de Poolse, Franse, Nederlandse en Duitse versie. Na deze taalkeuze wordt de rest van de show afgespeeld. Dus mocht je een alternatief begin wensen, start de dvd dan vanaf dit extra menu. Verder wordt in de fotogallery een aantal foto’s weergegeven die een mooie doorsnee geven van de show. Op de achtergrond is de muziek van We Are What We Are neergezet, waardoor het een leuk extraatje wordt. De desktop images zijn verder leuk voor de liefhebber en de discografie is een complete weergave van hun albums tot nu toe; voor wie geen internet heeft (hoe lees je dit dan?) of als historisch overzicht wel aardig.

Met deze dvd is een einde gekomen aan de integrale uitvoeringen van “Beyond Man And Time”. De band heeft hiermee aangetoond van wereldklasse te zijn. De wijze waarop zij dit conceptalbum hebben vertolkt en nu aan het grote publiek tonen, is zeker van toegevoegde waarde. Progliefhebbers die het studioalbum gemist hebben of de klik niet konden vinden, dienen toch zeker een keer deze dvd bekeken te hebben. Degenen die het album reeds bezitten en de tour gemist hebben, dienen zeker deze dvd aan te schaffen, want de vertoning van het concept biedt zoveel meer. En voor de laatste groep die zowel de cd heeft als één (of meer) van hun optredens hebben gezien, weten dat ze dit niet willen missen.

De band is alweer bezig met zijn volgende studioalbum. Ik ben zeker benieuwd naar het resultaat daarvan.

Mario van Os

Send this to a friend