SBB

Live Cuts – Köln 1978

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Polen
Label: GAD Records
Weblink: www.gadrecords.pl
Website: https://www.facebook.com/sbb.band/
Tracklist
CD 1:
Freedom With Us (7:51)
3rd Reanimation (4:42)
Going Away (7:32)
(Zywiec) Mountain Melody (2:53)
Loneliness – Theme (2:16)
Wiosenne Chimery I (10:32)
Follow My Dream (13:12)

CD 2:
Drums Battle (5:07)
Wiosenne Chimery II (6:00)
Ze Slowem Biegne Do Ciebie (14:13)
Improv: Przy Okazji (2:58)
Improv: Snow And Rhine (7:29)
Cicha Noc (3:15)
Apostolis Antymos: gitaar, percussie
Jerzy Piotrowski: drums, percussie
Józef Skrzek: toetsen, mondharmonica, percussie, zang
Live Cuts – Köln 1978 (2022)
Sekunda (2019)
FOS (2019)
Za Linią Horyzontu (2016)
SBB (2012)
Blue Trance (2010)
Iron Curtain (2009)
The Rock (2007)
New Century (2005)
Nastroje (2002)
Memento Z Banalnym Tryptykiem (1982)
Welcome (1979)
SBB [Wołanie O Brzęk Szkła and Slovenian Girls] (1978)
Follow My Dream (1978)
SBB (1978)
Halina Frąckowiak: Geira (1977)
Jerzyk (1977)
Ze Słowem Biegnę Do Ciebie (1977)
Pamięć (1975)
Newty Horizont (1975)
SBB (1974)

In de serie heruitgaven die het Poolse label GAD Records uitbrengt van de originele platen van SBB is ook ruimte voor uitgaven die niet gebaseerd zijn op eerdere albums, maar live. In dit geval dus een optreden in Keulen op 18 december 1978, vlak voor de Kerst, halverwege een tournee die de band door heel Duitsland zou voeren.

Op dit moment in de geschiedenis van SBB bestaat de band uit maar drie mensen, waarbij leider, toetsenist en zanger Skrzek ook de baspartijen op zijn klavieren speelt.

Dat lijkt een uitgeklede versie van de band, maar in de muziek hoor je daar niet zoveel van terug. Dat is vooral een enorme prestatie van Skrzek, die heel druk op zijn elektrische piano en synthesizers in de weer is, en ondertussen ook nog zingt. In volume en arrangementen mis je dus niet zo gek veel. In kwaliteit is het wel een beetje schipperen, met name waar het de zang betreft. Skrzek is niet de beste zanger, maar live, terwijl hij letterlijk zijn handen vol heeft, wordt het nog minder goed, schreeuwerig en slordig.

Op zich is het wel heel bijzonder dat deze opnamen bestaan. De hoes van de plaat vermeldt niet wat de bron is van de opnamen, maar ze klinken, zeker na de eerste paar minuten, fenomenaal. Dat is vooral fijn voor het toetsengeluid. Skrzek had inmiddels een flink arsenaal om zich heen verzameld, en dat hoor je hier in volle glorie hi-fi uit je speakers denderen. Prachtig gedaan.

Volgens een bijgevoegd stukje van een recensie van het concert had de band aangekondigd twee stukken te zullen spelen, één voor en één na de pauze. De werkelijkheid zit iets ingewikkelder in elkaar, in hoofdzaak speelt de band voornamelijk het album “Follow My Dream” dat eerder dat jaar verscheen, aangevuld met de twee delen Wiosenne Chimery, waarvan deel II me toch vaag aan Peter Gunn doet denken.

De recensent maakt dan ook gewag van vergelijkingen met ELP, en die kun je je goed voorstellen, door de bezetting, maar ook door het muzikaal vakmanschap. Want natuurlijk valt het theatrale toetsenwerk het meeste op, maar ook het spel van gitarist Antymos en drummer Piotrowski is indrukwekkend. Antymos speelt een fantastische, jazzy solo in Follow My Dream. En je zult er tegenwoordig niet snel meer iemand de loftrompet horen steken, maar de drumsolo in Drums Battle, die Piotrowksi, manmoedig bijgestaan door zijn kompanen op alles wat ook maar enigszins rammelt, is van een buitencategorie. Wel veel van het goede, in Wiosenne Chimery I zit ook een minutenlange drumsolo. Knap gedaan en begrijpelijk gezien de beperkte bezetting, maar voor de hedendaagse luisteraar geen onverdeeld feest.

Bovendien is Józef Skrzek een geweldige toetsenist, die ook in zijn eentje prachtige muziek maakt, zoals bij voorbeeld blijkt uit de intro van toegift Ze Stowem Biegne Do Ciebie, symfonisch titelstuk van de voorlaatste plaat uit 1977, nota bene het langste stuk van het album. Daarmee kun je wel stellen dat de fans waar voor hun geld kregen, een machtig concert van een band in topvorm, ook al zijn de andere toegiften wat flauwe rockjams.

De opnamen werden zoals gezegd gemaakt aan het einde van 1978, toen zelfs in Duitsland de punk hoogtij vierde. Daar hoor je op deze plaat niet het minste besef van terug. Antymos laat zijn gitaar af en toe wat dissonant kermen, maar dat kenden de toehoorders vast ook al van King Crimson of Can. Nee hoor, nummers van dik tien minuten, met veel drumsolo’s en een flink blok synthesizer aanbidding, dat is wat SBB aan het publiek voorschotelt. Dat heeft ook wel iets aandoenlijks: de wereld mag veranderen, maar wij, hier in Keulen, vlak voor Kerstmis, houden nog even vast aan wat onherroepelijk voorbij is. Niet voor niets eindigt het concert met een ingetogen Stille Nacht.

GAD levert ondertussen wel weer een zeer verzorgd product af, met zoals gezegd een geweldig geluid, een fraai vormgegeven boekje met zelfs wat krantenknipsels over het optreden.




Send this to a friend