Serenity

Words Untold & Dreams Unlived

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Oostenrijk
Label: Napalm Records
Website: http://www.serenity-band.com/
MySpace: http://www.myspace.com/serenitybandtyrol
Tracklist
Canopus 3 (4:31)
Reduced To Nothingness (4:55)
Words Untold (0:59)
Circle Of My 2 nd Life (5:33)
Engraved Within (6:22)
Forever (6:43)
Dreams Unlived (0:51)
Dead Man Walking (4:54)
From Where The Dark Is Born (6:18)
Thriven (6:24)
Thomas Buchberger: gitaar
Mario Hirzinger: toetsen, zang
Simon Holzknecht: basgitaar
Georg Neuhauser: zang
Andreas Schipflinger: drums
Words Untold & Dreams Unlived (2007)
Engraved Within (2005)
Demo Tom and Georg demo (2003)
Starseed V.R. (2002)

 

De Oostenrijkse band Serenity heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en zorgvuldig gepland. Oorspronkelijk opgericht in 2001 kreeg men in 2004 te maken met een serieuze bandwisseling, waarbij Georg Neuhauser verantwoordelijk werd voor de vocale bijdragen, Thomas Buchberger de gitaarpartijen ging invullen en Simon Holzknecht het basgedeelte wel voor zijn rekening wilde nemen. Dankzij deze nieuwe bandleden werd na een periode van melodieuze rock de metalkant van de band meer benadrukt en verwierf men als zodanig een behoorlijke live-reputatie. Uiteindelijk werd dit beloond met een optreden als supportact voor Ronnie James Dio waardoor de naam in het circuit definitief werd gevestigd. Het in 2005 uitgebrachte “Engraved Within” trok vervolgens de aandacht van verschillende platenlabels die de band graag wilden inlijven voor het vervolg “Words Untold & Dreams Unlived”. Napalm Records heeft uiteindelijk een handtekening onder het contract gekregen.

Op “Words Untold & Dreams Unlived” brengt Serenity tien fraai gearrangeerde tracks die dankzij de mix en mastering in Helsinki’s Finnvox studios een volle en tegelijkertijd transparante, heldere sound hebben gekregen. Het geheel doet veelvuldig denken aan Threshold, aangevuld met een orkestrale dosis Epica. Het bandgeluid zal ook liefhebbers van Nightingale zeker aanspreken, hoewel de toetsen moderner worden ingevuld en minder op de jaren ’70 leunen.

Serenity valt onder de noemer ‘progressieve-metal’ maar bij eerste beluistering voelt de cd helemaal niet ‘zwaar’ aan. De songs vliegen nergens uit de bocht en alle composities klokken gemiddeld netjes rond de zes minuten. Dit wordt nog versterkt door de heldere, overigens uitstekende zang van Georg Neuhauser die ik best eens zou willen horen zingen na een avond stappen. Hier en daar een ‘randje’ op de stem klinkt namelijk best wel lekker in dit genre maar zelfs daar waar hij iets aanzet blijft hij netjes klinken.

De composities zijn zonder uitzondering van een gelijkmatige, hoge kwaliteit. Wat mij betreft komen Dead Man Walking en From Where The Dark Is Born in aanmerking voor de kwalificatie ‘luistertip’. Dit zijn niet geheel toevallig ook de ruigere, donkerder nummers van het album en laten goed horen hoeveel moois de band in huis heeft. Ook opener Canopus 3 mag om dezelfde reden niet onvermeld blijven.

Naar mijn bescheiden mening is aanschaf van dit album zeker gerechtvaardigd en krijgt de luisteraar behoorlijk waar voor zijn of haar geld. Het aan “The Lord Of The Rings” herinnerende artwork oogt verzorgd. De songs hebben meer diepgang dan je wellicht op het eerste gehoor zou vermoeden en staan garant voor vele prettige luisteruurtjes. Tip van mijn kant zou zijn op de volgende plaat wat smeriger en minder gecontroleerd uit de hoek te komen en de zanger op een wodka-dieet te zetten, maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. De band is zeker op de goede weg en zal zich daar na de uitstekende kritieken van gerenommeerde bladen inmiddels wel van bewust zijn. Ik ga ze zeker volgen!

Govert Krul

Bestel deze cd rechtstreeks bij:
NLStore banner

Send this to a friend