Spaced Out

Live At The Crescendo Festival

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Canada
Label: Unicorn Digital
Website: http://www.spacedoutmusic.com/
MySpace: http://www.myspace.com/spacedoutmusic
Tracklist
Seven The Seven (8:20)
A Freak Az (5:05)
Toxix (5:48)
Infinite Ammo (5:06)
New Breed (6:06)
The Fifth Dimension (5:45)
The Lost Train (6:47)
Unstable Matter (6:55)
Antimatter (5:32)
Blood Fall (5:50)
Furax (6:18)
Antoine Fafard: bas, programmering
Martin Maheux: drums
Marc Tremblay : gitaar
Live At The Crescendo Festival dvd (2007)
Live At The Crescendo Festival (2007)
Unstable Matter (2006)
Live In 2000 dvd (2005)
Slow Gin (2003)
Eponymous II (2001)
Spaced Out (2000)

Spaced Out is de vaandeldrager van het Canadese Unicorn label. Niet geheel onterecht want de band van Antoine Fafard (bas), Martin Maheux (drums) en Mark Tremblay (gitaar) trakteert ons na vier studio albums en één live dvd wederom op een lekker knallende cd. In augustus 2006 mochten de heren aantreden tijdens het Festival Crescendo in Frankrijk (hun eerste optreden in Europa). Dat Spaced Out in de studio complexe muziek kan maken wisten we allang, maar dat deze muziek live ook overeind blijft is een groot compliment aan het adres van deze rasmuzikanten.

Het optreden in Frankrijk was ter gelegenheid van de “Unstable Matter” promotie tour. Niet verwonderlijk dat met vier tracks dit album een van de grote leveranciers is. Dat is wat mij betreft mooi meegenomen, want ik vind dit album, met kop en schouders, het meest overtuigende wat de heren tot nu toe hebben gemaakt. Opvallend is dat geen enkel nummer van hun voorlaatste studio album, “Slow Gin“, afkomstig is. Ook mooi meegenomen, zou ik haast willen zeggen, maar daar doe ik dit, overwegend jazzy, album te kort mee. Blijkbaar vonden de heren dat deze muziek live niet goed tot zijn recht zou komen.

In vergelijking met hun studio albums klinken de nummers op dit live album nog agressiever en complexer, en dat komt de intensiteit, waar het bij Spaced Out sowieso nooit aan ontbreekt, alleen maar ten goede.

Door het platenlabel wordt de muziek van Spaced Out vergeleken met de muziek van Keith Emerson, Jan Hammer, Eddie Jobson, John Mclaughlin en Frank Zappa. Mooie referenties, maar is het niet de hoogste tijd dat de heren zelf een plaatsje op dit podium verdienen. Deze live cd is, wat mij betreft, in elk geval reden genoeg. Van ditzelfde concert is overigens recentelijk ook een dvd uitvoering verschenen.

Ewout Boonen

Koop bij bol.com

Send this to a friend