Swallow The Sun

Live In Helsinki (20 Years Of Gloom, Beauty And Despair)

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Finland
Label: Century Media
Website: http://swallowthesun.net/
Tracklist
CD1
The Womb Of Winter (3:24)
The Heart Of A Cold White Land (4:52)
Away (5:36)
Pray For The Winds To Come (5:37)
Songs From The North (5:28)
66, 50'N, 28, 40'E (6:52)
Autumn Fire (6:07)
Before The Summer Dies (5:16)
CD2
Lost & Catatonic (7:11)
Empires Of Loneliness (11:50)
Falling World (5:09)
Cathedral Walls (7:22)
Plague Of Butterflies, Pt. II (7:05)
Don't Fall Asleep (Horror, Pt. II) (6:31)
Stone Wings (7:08)
The Giant (11:45)
Swallow (Horror, Pt. I) (5:25)
Here On The Black Earth (5:44)
Matti Honkonen: basgitaar
Mikko Kotamäki: zang
Jaani Peuhu: toetsen en zang
Juuso Raatikainen: drums
Juho Räihä: gitaar
Juha Raivio: gitaar

Met medewerking van:
Lotta Ahlbeck: viool
Helena Dumell: viool
Antti Kolehmainen: cello
Teemu Mastoyaara: cello
20 Years Of Gloom, Beauty And Despair (Live In Helsinki)
When A Shadow Is Forced Into The Light (2019)
Songs From The North I, II & III (2015)
Emerald Forest And The Blackbird (2012)
New Moon (2009)
Plague Of Butterflies (ep) (2008)
Hope (2007)
Ghosts Of Loss (2005)
The Morning Never Came (2003)
Out Of This Gloomy Light (demo) (2003)

Swallow The Sun en Century Media konden het niet mistroostiger bedenken, de titel voor het eerste echte live werk van de Finse doom metal formatie: “20 jaar onheil, schoonheid en wanhoop”. Corona gooide roet in het twintig jarig bestaan van de band en het jaar 2020 volledig te absorberen met alle Covid restricties.

Swallow The Sun was voorafgaand ‘twintigtwintig’ van plan het jaar te gebruiken voor een uitgebreide jubileumtour door Amerika en Europa. De start was voortvarend, de eerste tien shows in thuisland Finland waren al gespeeld, maar na februari 2020 werd alles geannuleerd voor de rest van de tour. Voorafgaand die tour waren er plannen om op basis van de tour ook een dvd (en live-cd) uit te brengen, waarbij de opnames in Helsinki een goede kans maakten gebruikt te worden in de release. Dat dit uiteindelijk de enige opnames zouden zijn waar de band gebruik van kon maken, bleek later dat jaar.

Dat dit niet een regulier live-album is geworden dankt de release aan het feit dat een akoestische set onderdeel is geworden van deze dubbel-cd. Een strijkkwartet assisteert tijdens die set waarin de klassiekers van de band worden begeleid door viool en cello. Die set bestaat volledig uit de songs die op de tweede cd van “Songs From The North I, II and III” staan. De tweede cd bestaat uit songs zoals STS op een regulier album klinkt, vergezeld van elektrische gitaren en toetsen. Op deze cd staan de klassiekers van de band, zoals Cathedral Walls, Falling World, Stone Wings, Plaque Of Butterflies pt II en Empires Of Loneliness.

De eerste cd is mede door de cleane zang van Mikko Kotamäki tegen het zoete aan. Eens te meer kan je bij de eerste schijf opmerken dat de magie van de band bestaat door de contrasten in de muziek. De composities hebben mijns inziens meer impact wanneer er contrast tussen cleane zang en grunts terug te vinden is, maar ook door de afwisseling, zoals die op de reguliere albums te vinden is. Wanneer Kotamäki gedurende een heel album zingt met behulp van cleane vocals ontstaat er een soort van gezapigheid -en zelfs wat verveling.

De tweede cd bevat een registratie van een concert zoals de band deze vaker geeft, elektrisch ondersteund. Ook Kotamäki etaleert zich op deze cd eens te meer zoals we hem al langer kennen: veelzijdig met een brede veelzijdigheid in technieken. De tracks op deze cd zijn door de fans uitgekozen, die konden door een verkiezing voorafgaand het concert aangeven welke nummers ze graag live wilden horen. De band weet een mooie en meeslepende sfeer te creëren in de ogenschijnlijk kleine zaal waar het concert is opgenomen. De opnames van dit concert betekende overigens ook het voorlopige einde van de participatie van toetsenist Jaani Peuhu, hij zal per ingang van het najaar van 2021 zich gaan richten op zijn eigen band: Mercury Circle.

De cd is in meerdere vormen te bestellen, waaronder een dubbel-cd en een versie met dvd. Deze recensent mocht beschikken over de versie met dvd. Op die dvd is de kleurenversie te zien van de ‘elektronische’ set met daarnaast de akoestische set inclusief strijkers. De zwartwit beelden van die set worden afgewisseld met gekleurd beeld van de Finse natuur, ontluikende bloemen en galopperende paarden, de grote liefde van mastermind Juha Raivio. Het bekijken van de dvd geeft een meerwaarde in de zin dat de beleving van de muziek intenser wordt. De strijkers, het gitaarwerk van Juho Räihä, de beleving wordt intenser.

Bijzonder detail, de titeldrager van het album afkomstig van het album “Ghosts Of Loss” (2005) komt niet voor in de live-set van de band en dus ook niet op dvd. Voor de enthousiastelingen is er binnenkort nieuw werk te beluisteren, Swallow The Sun zal in november dit jaar (2021) met het album “Moonflowers” komen. Dat gaat vergezeld van een akoestische bonus-cd waar de muziek van het reguliere album gemusiceerd wordt door het strijkkwartet Trio Nox.

Send this to a friend