TesseracT

P O R T A L S

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Verenigd Koninkrijk
Label:  Kscope
Website: https://www.tesseractband.co.uk/
Tracklist
Of Matter (13:55)
King (6:28)
Concealing Fate Parts 1, 2 & 3 (18:15)
Tourniquet (4:30)
Beneath My Skin / Mirror Image (11:15)
Orbital (2:06)
Juno (6:11)
Cages (5:28)
Dystopia (6:43)
Phoenix (4:18)
Nocturne (4:21)
Eden (6:30)
Of Energy (11:05)
Seven Names (5:02)
Alec Kahney: gitaar
James Monteith: gitaar
Jay Postones: drums
Daniel Tompkins: zang
Amos Williams: basgitaar
Portals (2021)
Sonder (2018)
Polaris (2015)
Odyssey (2015)
Altered State (2013)
Perspective (EP) (2012)
One (2011)
Concealing Fate (2010)

Laat ik de drie C-woorden nog maar eens noemen. Corona dwong de Cultuursector op zoek te gaan naar Creatieve oplossingen om muziek aan de mens te brengen en deze te vermaken in memorabele tijden. Maar ook om de eigen vingers warm te houden. Want vergis je niet, geen oefening baart geen kunst.

Zo werd het streamen van live optredens ontdekt. Waarbij de Consument (alweer een C) thuis, al dan niet in isolatie, een live optreden kon bijwonen. Nou ja, live. Semi live dan. Maar ook dat werd na wat gewenning een nieuw normaal. Zo nodigde TesseracT zijn fans uit om op 12 december 2020 online een optreden bij te wonen. Het evenement kreeg als subtitel mee: “Cinematic Live Experience”. Kosten nog moeite werden gespaard om dit tot een succes te maken.

Basgitarist en mede-producer Amos Williams lichte het als volgt toe: “P O R T A L S is een viering van onze liefde voor optreden. Elk nummer is een gesprek dat je hebt met oude vrienden wanneer je elkaar voor het eerst in tijden weer ziet en je gaat precies verder waar je was gebleven. Dit jaar heeft ons allemaal een ongewone reeks hindernissen opgeleverd die we moeten overwinnen. De beperkingen van het niet kunnen toeren en de afwezigheid van shows hebben ons gefocust op het concept van het creëren van de ultieme toerproductie, binnen de ultieme TesseracT-show. Waar we elk facet van onze muziek en elk verhaal dat we hebben verteld verkennen en daarbij nieuwe verhalen creëren en in sommige gevallen geëvolueerde versies vastleggen op een medium dat het moment zal overleven.”

Gedurende dit optreden passeert de hele catalogus van de groep de revue. Zo vind je onder andere Nocturne van de debuut ep uit 2010, Concealing Fate en Eden van “One” Of Matter van “Altered State”, Tourniquet van “Polaris” en King van het meest recente album “Sonder”. In deze recensie licht ik er geen nummers afzonderlijk uit. Voor een oordeel verwijs ik je naar de recensies van mijn gewaardeerde collega Ruard Veltmaat op deze site.
Het voordeel van een productie als deze is dat je in twee uur de ontwikkeling van ruim tien jaar TesseracT kunt horen. Van complexe harde djent metal en vleugjes Haken-achtige metal uit de beginperiode tot de recente integratie van meer sferische muziek, zoals we die kennen van Anathema, maar toch onmiskenbaar het etiket TesseracT dragen.

Het is vreemd en tegelijk een gemis naar een live concert te luisteren waarbij geen publiek aanwezig is en dat publiek dus ook niet hoort. Daardoor komt het optreden zeer steriel over. Niet alle nummers vloeien in elkaar over en communicatie van de groep ontbreekt. De nummers hadden op zijn minst aangekondigd kunnen worden. Een ‘experience’ is het zeker, maar over ‘live’ valt te discussiëren. Het is alsof je luistert naar een verzamelalbum met de beste nummers van TesseracT.

Van het optreden zijn van twee nummers beelden vrijgegeven. Dat zijn Nocturne en Tourniquet. Wij ontvingen inlogcodes om het hele optreden te bekijken. Het ligt in de lijn der verwachting dat er nog een uitgave volgt van het volledige optreden.

Dit dubbelalbum is een hele zit. De overwegend energie slurpende muziek vergt veel van de luisteraar, zelfs van de doorgewinterde fan. Met een kleine twee uur wordt het uithoudingsvermogen op de proef gesteld. Er is ook weinig afleiding en de show dendert maar door. Ik bezit nog steeds een redelijke conditie, maar was niet in staat deze twee uur in één luistersessie uit te zitten. Desondanks is deze weergave een markant document in de nog korte geschiedenis van deze groep, maar ook een instapmoment voor diegenen die de groep niet kennen.

Send this to a friend