Therion

Leviathan

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Zweden
Label: Nuclear Blast

Website: https://www.therion.se/
Tracklist
The Leaf On The Oak Of Far (3:38)
Tuonela (4:37)
Leviathan (4:01)
Die Wellen Der Zeit (3:46)
Aži Dahāka (3:06)
Eye Of Algol (4:03)
Nocturnal Light (5:37)
Great Marquis Of Hell (2:36)
Psalm Of Retribution (5:03)
El Primer Sol (3:37)
Ten Courts Of Diyu (5:29)
Christofer Johnsson: gitaar
Christian Vidal: gitaar
Nalle Phalsson: basgitaar
Thomas Vikström: zang (tenor)
Johan Koleberg: drums
Lori Lewis: zang (sopraan)

Met medewerking van:
Noa Gruman: zang en koor
Marco Hietala: zang op Tuonela
Mats Leven: zang
Chiara Malvestiti: zang (sopraan)
Taida Nazraić: zang
Rosalía Sairem: zang
Snowy Shaw: drum recordings

Hellscore choir: gedirigeerd door Noa Gruman
Leviathan (2021)
Beloved Antichrist (2018)
Les Fleurs Du Mal (2012)
Sitra Ahra (2010)
The Miskolc Experience (Live-2009)
Live Gothic (2008)
Gothic Kabbalah (2007)
Sirius B (2004)
Lemuria (2004)
Live In Midgard [live] (2002)
Secret Of The Runes (2001)
Deggial (2000)
Crowning Of Atlantis (1999)
Vovin (1998)
A'arab Zaraq Lucid Dreaming (1997)
Theli (1996)
Lepaca Kliffoth (1995)
Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas (1993)
Beyond Sanctorum (1991)
Of Darkness (1990)

Wat moet je als artiest doen als je alles al geprobeerd hebt en alle uithoeken van je muziekstroming al verkend hebt?

Therion heeft muziek gemaakt die varieert van Doom en Death Metal naar Symfonische Metal, Gothic, Opera, Klassiek en symfonische orkestratie tot een drie uur durende Rock Opera (hun voorlaatste album “Beloved Antichrist”). En toch lijkt niets meer echt door te slaan, de creatieve inspiratie is geheel uitgeblust en toch wil je de fans geven waar om ze vragen.

Oprichter, gitarist en bandleider Christofer Johnsson besluit om terug te gaan naar de muziek waarmee ze hoge ogen hebben gegooid bij de liefhebbers en wil met “Leviathan” een album creëren met Therion hits. Een hit-album dat de essentie van vroegere populaire nummers omvat en de sfeer en stijl verpakt in nieuw hedendaagse nummers. Het resultaat is een reeks recht-toe-recht-aan (hard)rock nummers, zonder complexe structuren maar met goede zangpartijen en pakkende melodieën. De vrouwelijke sopraan zang en mannelijke tenor zang alsmede de goed gedirigeerde koren – iets waar de albums “Theli” en “Vovin” mede hun succes aan danken – zijn in volle sterkte terug op “Leviathan”.

Het album start met een herkenbare metal tune. The Leaf On The Oak Of Far is een uptempo metal song met een jaren ’80 hardrock sfeer. De heldere vrouwenstem, afgewisseld met de cleane zang van Vikström en de koorzang maken er een zang gedragen nummer van. Geen hoogstaand begin en het orkestrale slotstuk voegt hier eigenlijk weinig aan toe.

Tuonela is een bijzonder gevoelig nummer geworden. Mede door de bijdrage van Marco Hietala (ex-Nightwish) is dit een sterk en krachtige song. Het doet me sterk denken aan de sterke Dio albums uit de 80’er jaren. Hietala’s zangstem kan de vergelijking met Ronnie James Dio dan ook doorstaan. De afwisseling met de sopraan stem van Lori Lewis komt hier goed uit de verf en maakt dit tot een hitgevoelig nummer dat zeker zal aanslaan bij de Therion, Nightwish en Symfonische Metal liefhebbers.
Het titelnummer Leviathan is een sfeerbepalend nummer voor het album. Dit nummer ademt met name de sfeer van hun succes album “Vovin” uit. De vermenging van operazang met een metal gedreven nummer is toch het handelsmerk van Therion. Mijn vermoeden is ook dat operazangeres Chiara Malvestiti hier haar bijdrage levert. Johnson heeft namelijk voor dit album een keur aan oud muzikanten van Therion uitgenodigd om een bijdrage te leveren. De pers info is echter summier, zodat niet geheel duidelijk is wie waar optreedt. Ik mocht Therion in 2015 op het podium – tijdens FemMe in Eindhoven – aan het werk zien. Het optreden van Malvestiti was daarbij zeker een hoogtepunt. Ook op Aži Dahāka – een nummer met een Oosterse/Iraanse sfeer – denk ik haar zangkunsten te horen. Verder levert onder anderen Mats Leven – een zanger die ook erg hoog heb zitten – op een aantal nummers zijn bijdrage.

Therion heeft met “Leviathan” een eerste album in een trilogie met ‘hit albums’ uitgebracht. De bedoeling is namelijk om zowel in 2022 als 2023 een volgend album in deze reeks af te leveren. Alhoewel dit album zeker geen al te grote hit zal worden en niet bij veel progliefhebbers in de jaarlijsten zal worden genoemd is dit een prettig werkstuk om naar te luisteren. Geen hoogvlieger, geen lange complexe structuren, maar gewoon ongecompliceerde symfonische metal met prettige zangpartijen om naar te luisteren.

 

Send this to a friend