Threshold

Paradox The Singles Collection

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Eigen beheer
Website: http://www.thresh.net/
MySpace: http://www.myspace.com/threshold
Tracklist
Cd 1
Paradox (radio versie) (4:35)
Conceal The Face (5:04)
Shifting Sands (3:42)

Cd 2
Sunseeker (radio versie) (5:18)
Fist Of Tongues (4:30)
Half Way Home (5:39)

Cd 3
Virtual Isolation (radio versie) (4:19)
Somatography (alternatieve versie) (5:39)
Smile At The Moon (3:46)

Cd 4
Freaks (radio versie) (3:46)
Voyager II (urban versie) (5:11)
Change (akoestische versie) (4:03)

Cd 5
Light And Space (radio versie) (4:09)
Long Way Home (alternatieve versie) (4:03)
Turn On Tune In (compound versie) (4:21)

Cd 6
Phenomenon (radio versie) (3:46)
New Beginning (alternatieve versie) (5:31)
Round And Round (akoestische versie) (4:03)

Cd 7
Mission Profile (radio versie) (4:28)
Flags And Footprints (akoestische versie) (3:36)
The Ravages Of Time (live versie) (9:54)

Cd 8
Pilot In The Sky Of Dreams (radio versie) (3:51)
Elusive (radio versie) (3:55)
Safe To Fly (akoestische versie) (3:34)
Steve Anderson: basgitaar op cd 7, cd 8
Karl Groom: gitaar, baspedalen
Andrew "Mac" Dermott: zang op cd 4, cd 5, cd 6, cd 7, cd 8
Tony Grinham: drums op cd 1
Nick Harradence: drums op cd 2
Mark Heany: drums op cd 3, cd 4
Johanne James: drums op cd 5, cd 6, cd 7, cd 8
John Jeary: basgitaar, akoestische gitaar, zang op cd 1, cd 2, cd 3, cd 4, cd 5, cd 6
Glynn Morgan: zang op cd 2
Nick Midson: gitaar op cd 1, cd 2, cd 3, cd 4, cd 5, cd 6, cd 7
Ian Salmon: akoestische gitaar op cd 4
Richard West: toetsen, orkestraties
Damian Wilson: zang op cd 1, cd 3
Paradox The Singles Collection (2009)
The Ravages Of Time (2007)
Dead Reckoning (2007)
Subsurface (2004)
Critical Energy [live] cd + dvd (2004)
Wireless - Acoustic Sessions (2003)
Critical Mass (2002)
Hypothetical (2001)
Clone (1998)
Extinct Instinct (1997)
Psychedelicatessen (1994)
Wounded Land (1993)

Het leuke van een boxset als de voorliggende “Paradox The Singles Collection” is dat je een leuk overzicht krijgt van de historie van een groep. Neem nu het Engelse Threshold. Tot op het verschijnen van deze box zijn alleen Karl Kroom en Richard West de constante factoren geweest. Naast dit vaste duo maakten tot nu toe elf verschillende muzikanten deel uit van de bezetting, waaronder een kwartet aan drummers en een trio zangers. Toch heeft Threshold al deze stormen met ogenschijnlijk gemak doorstaan, wat gelijk ook de kracht van deze groep is.

Het idee van deze boxset ontstond in 2008 toen Groom en West tijdens een ontbijt op een cruiseschip na een optreden op de Sweden Rock Cruise, zomaar wat zaten te kletsen. Ter sprake kwam onder meer de vijf fanclubalbums die de groep vanaf 1999 had uitgebracht. De mannen zochten naar iets nieuws om tevens het 20-jarig jubileum van de band te markeren. Zo ontstond de idee om een speciale compilatiebox samen te stellen.

Basis voor deze box vormen de acht officiële studioalbums van Threshold. Van elk album werd een nummer gekozen wat ook als single het levenslicht had gezien. Omdat van de meeste nummers verschillende versies voorhanden waren, werd een keuze gemaakt welke versie het meest geschikt was. In de meeste gevallen werden de zogenaamde ‘radio-edits’ gebruikt en niet de langere versies die op de cd’s prijken. Deze acht nummers zijn op afzonderlijke schijfjes geperst en allemaal voorzien van twee extra nummers. Dat zijn B-kanten van singles, akoestische en alternatieve versies, niet eerder uitgebrachte nummers of live-uitvoeringen uit het ruime en rijke archief van de groep.

Threshold Boxset

Wanneer je alle acht cd-tjes met 24 nummers achter elkaar wilt beluisteren ben je genoodzaakt om elke twaalf tot vijftien minuten een gang naar je cd-speler te maken. Een cd-wisselaar biedt dan natuurlijk uitkomst. Je kunt alles uiteraard ook op twee cd-roms branden of de hele handel – net als ik – op je mp3-speler kwakken. Maar feitelijk is deze box er gewoon voor het hebben en voor de (diehard) fans die alle acht schijfjes lekker door de handen willen laten gaan. Wanneer je overigens niet bekend bent met Threshold, adviseer ik je om ter verkenning eerst de verzamelaar “The Ravages Of Time“ aan te schaffen.

De fans komen verder aan hun trekken met het 20-pagina’s tellende cd-boekje wat deel uitmaakt van de box. In het boekje staat veel achtergrondinformatie, geschreven door de bandleden, een scala aan oude foto’s en de originele line-up van elk officieel album. Wat daarbij weer opvalt, is dat alleen de albums “Hypothetical” en “Critical Mass” in dezelfde bezetting zijn gespeeld. Het geeft aan dat voor Threshold, mede dankzij het muzikale leiderschap van Groom, geen zee te hoog is geweest en we dus (gelukkig) voorlopig niet van deze jongens af zijn.

Bij het schrijven van deze recensie is het laatste officiële studioalbum “Dead Reckoning” drie jaar oud. Zanger Andrew “Mac” Dermott is alweer vervangen door Damian Wilson, die daarmee voor de derde keer (!) is teruggekeerd bij de groep. Daarmee bestaat Threshold voor 60 procent weer uit de originele bezetting van het debuutalbum “Wounded Land”. Een bezetting waarmee een nieuw studioalbum opgenomen zal worden.

“Paradox The Singles Collection” staat prominent in mijn cd-kast. Ik ga de box daar nog vaak uit halen en regelmatig open trekken om alle schijfjes en het mooie boekje nog eens lekker door mijn handen te laten glijden.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend