TRKproject

Books That End In Tears

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Polen
Label: Eigen Beheer
Website: https://www.lynxmusic.pl
Tracklist
CD 1: zang door Karolina Leszko
Lord Of The Flies (12:17)
The Trial (11:03)
Nineteen Eighty-Four (12:52)
Animal Farm (11:40)

CD 2: zang door Dawid Lewandowski
Lord Of The Flies (12:17)
The Trial (11:03)
Nineteen Eighty-Four (12:52)
Animal Farm (11:40)
Grzegorz Fieber: drums, percussie
Ryszard Kramarski; toetsen, akoestische gitaar
Marcin Kruczek: gitaar
Karolina Leszko: zang (cd1)
Dawid Lewandowski: zang (cd2)
Krzysztof Wyrwa: basgitaar
Books That End In Tears (2021)
The Little Prince (2021)
Kay & Gerda (2020)
Mr. Scrooge (2019)
Sounds From The Past(2018)
Music Inspired By The Little Prince (2017)

Ryszard Kramarski is een druk bezet man. Hij is eigenaar van het Poolse label Lynx Music, man achter de succesvolle neoprog formatie Millenium en ook in de weer met zijn eigen Ryszard Kramarski Project (TRKproject). Met deze laatste brengt hij sinds 2017 elk jaar een album uit. Deze “Books That End In Tears” is zelfs de tweede release in 2021. Nee, stilzitten is niet aan hem besteed.

Sinds de release van “Kay & Gerda” in 2020, worden de albums als dubbelaar uitgebracht. Op de ene schijf hoor je Karolina Leszko zingen en op de tweede Krzysztof Wyrwa. Verder is de muziek identiek. Handig als je voorkeur voor een zangeres of zanger hebt, maar verder komt het op mij wat onzinnig over. Beide dames zingen trouwens prima, waarbij ik persoonlijk de voorkeur geef aan Karolina Leszko. Haar stem doet denken aan Margriet Boomsma van Flamborough Head.

De muziek is niet lastig te kaderen. Verwacht toegankelijke neoprog in de stijl van Millenium. Veel zanglijnen, overgangen en solo’s zijn direct te linken aan Millenium. Daarbij moet ik meteen melden dat het niveau van de laatste twee albums van dit gezeldschap, “The Web” en “The Sin” bijna nergens gehaald wordt.

De vier lange tracks zijn allemaal aan een klassiek boek gekoppeld, literatuur als “The Trail” van Kafka en “Animal Farm” van George Orwell. Dat maakt dat de muziek nogal wat verhalend overkomt en dat werkt niet echt heel soepel.

De vier composities verlopen via hetzelfde recept. Omdat er zoveel verteld moet worden is er veel teveel zang. Met al die tekst lukt het Kramarski niet om te (blijven) boeien. De muziek wordt steevast gered door heerlijk gitaarspel van Marcin Kruczek. Hij strooit met mooie melodieuze solo’s. En Ryszard Kramarski zelf blijft een uitstekende toetsenist en smaakmaker. Zijn bijdragen zijn sterk en maken dat je je als neoprog liefhebber regelmatig thuis voelt.

Als je zoveel muziek uitbrengt zit er ook wel eens een mindere schijf tussen. Dat is met “Books That End In Tears” het geval. Geen probleem, Ryszard Kramarski heeft ons zoveel gave muziek gebracht dat zijn krediet nog lang niet op is. Een volgend album kan zomaar weer een voltreffer zijn.

Send this to a friend