Tusmørke

Leker For Barn, Ritualer For Voksne

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Karisma Records
Website: www.facebook.com/Tusmorke
Tracklist
Bro bro brille (4:13)
Per Sjuspring (4:24)
Kjerringa med staven (2:55)
Ta den ring (3:31)
Tornerose (2:30)
Bjørnen sover (2:28)
På Torneroses slott (1:59)
Sjubidubidu Sju (3:16)
Velkommen til Hades (1:14)
Kharons vise (2:09)
På den ytterste nakne øya (1:52)
Jeg gikk meg over sjø og land (2:38)
Den tolvte Baal (2:39
Gamlas seierssang (1:43)
Eventyret er ute (3:11)
Du og jeg og vi to (2:50)
Benediktator: basgitaar, zang, glockenspiel, percussie
Krizla: fluit, zang, electronics, percussie
The Phenomenon Marxo Solinas: toetsen
HlewagastiR: drums, percussie
Leker for barn, ritualer for voksne (2019)
Fjernsyn I Farver (2018)
Bydyra (2017)
Hinsides (2017)
Ført Bak Lyset (2016)
Riset Bak Speilet (2014)
Den Internasjonale Bronsjealderen (2013)
Underjordisk Tursmørke (2012)

Hé hoor ik dat goed? ‘Heb je wel gehoord, van de zeven, de zeven, heb je wel gehoord van de zevensprong?’ En wat later: ‘Roei, roei je boot’… Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht om dergelijke liedjes te vinden op een cd die ik voor Progwereld dien te recenseren.

Op basis van het hoesje en de begeleidende informatie dacht ik met een progressive folk cd te maken te hebben. Bij de eerste klanken van Bro bro brille lijkt dat aardig te kloppen, maar al snel valt de stem in van Benediktator samen met een kinderkoor. Ja, u leest het goed: een kinderkoor. Wat volgt is een nummer dat erg doet denken aan de Noorse versie van Klap, klap maar in je handjes.

En dat is ook weer niet zo gek, want dit album van Tusmørke is gebaseerd op twee kindermusicals aangevuld met eigen werk. Het geheel bestaat dus uit Tusmørke’s versie van Noorse kinderliedjes. “Leker Bor Barn, Ritualer For Voksne” betekent vertaald ‘Spellen voor kinderen, rituelen voor volwassenen’. De muziek is vaak vrolijk als het gaat om de traditionalere kinderliedjes. Andere nummers hebben een wat donker karakter. Bijvoorbeeld in het nummer Velkommen Til Hades. Mijn Noors is niet best, maar het zal ‘Welkom tot het dodenrijk’ betekenen.

De band geeft in begeleidend schrijven aan dat de kinderen regelmatig geen idee hadden waar ze over zingen. Iets dat ook geldt voor het publiek, aldus Tusmørke. Blijkbaar vindt de band dit heel grappig. Maar eerlijk gezegd zie ik er als luisteraar naar het gebodene er niet de lol van in. De leden van Tusmørke spelen ook in bands als Wobbler, Jordsjø en Alwanzatar. Muzikaal is het bij tijd en wijle nog best wel te pruimen, maar als er weer gezongen wordt, is het erg moeilijk om niet direct op de uitknop te willen drukken.

“Leker For Barn, Ritualer For Voksne” is alweer het achtste album voor deze band. Toen ik op zoek was naar enige achtergrondinformatie, kwam ik recensies tegen van de laatste twee albums op Progwereld. Ook in 2017 heeft Tusmørke een plaat gemaakt met een kinderkoor. Het oordeel van Erik Groeneweg was vernietigend.

Ik stel me oprecht de vraag wie Tusmørke een plezier doet met deze muziek en waarom een label deze cd uitbrengt. Volgens de bio is het muziek  voor fans van Høst, Van der Graaf Generator, King Crimson, Black Widow en Wobbler. Het zal allemaal wel. Wat mij betreft zetten ze de Noorse Kinderen voor Kinderen ook in dat lijstje. Ik zal in elk geval deze plaat nooit meer draaien. Wat mij betreft een zinloze en zouteloze release.

Send this to a friend