Von Hertzen Brothers

War Is Over

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Finland
Label: Mascot
Website (weblink): https://www.mascotlabelgroup.com/
Website artiest: http://www.vonhertzenbrothers.com/
Tracklist
War Is Over (12:33)
To the End of the World (5:07)
The Arsonist (3:53)
Jerusalem (5:41)
Frozen Butterflies (4:03)
Who Are You? (5:40)
Blindsight (5:51)
Long Lost Sailor (4:27)
Wanderlust (3:55)
Beyond the Storm (8:29)
Kie von Hertzen: gitaar, achtergrondzang
Mikko von Hertzen: zang, gitaar
Jonne von Hertzen: bas, achtergrondzang
Sami Kuoppamäki: drums
Met medewerking van:
Janne Puurtinen: toetsen op Jerusalem
War Is Over (2017)
New Day Rising (2015)
Nine Lives (2013)
Stars Aligned (2011)
Love Remains The Same (2008)
Approach (2006)
Experience (2001)

Von Hertzen Brothers is bij ons nog niet echt een bekende naam. Dat gaat wat mij betreft met dit schijfje radicaal veranderen overigens. In Finland zijn deze mannen een grootheid. Drie van hun albums bereikten de eerste plaats in de Finse charts. De rest van hun albums kwam daar in de top 5 terecht. De band bestaat uit drie broertjes Von Hertzen aangevuld met drummer Sami Kuoppamäki (Stratovarius, Apocalyptica). Meer over deze band lees je in een eerder artikel op deze website.

Bij dit nieuwe album besloot de band terug naar de basis te gaan en vooral met z’n drieën muziek te schrijven en te maken. Om beurten zonderden de broers zich af in het buitenhuisje van de familie om muziek te schrijven. Dit alles heeft dit nieuwe zilverwerkje alleen maar goed gedaan. Het is een album van epische proporties geworden dat bij elke luisterbeurt verder groeit en beklijft.

Ondanks het feit dat de nummers door verschillende broers zijn geschreven, klink alles als een coherent geheel, is de opbouw binnen het album verbluffend goed en keren thema’s subtiel terug. Zo is het echt één geheel dat bestaat uit tien hoofdstukken. De basis bij Von Hertzen Brothers is stevige rock met pop, prog en AOR invloeden. Maar “War Is Over” is zonder meer hun meest progressieve album tot nu toe. Het is complex zonder dat het ingewikkeld wordt. Het is muzikaal zeer hoogstaand zonder dat het ook maar ergens hoogdravend of pompeus wordt. Ik hoor vlagen van Shadow Gallery, Carptree en Pink Floyd door het geheel heen verweven.

Een nummer als Frozen Butterflies is in de basis een zalig popliedje met een heerlijk refrein. De drive, de vette gitaren en het ongelofelijk intense drumspel (het lijkt wel of de man vier handen heeft) maken het echter tot een belevenis van groots formaat. Ik vind dit album ook bijzonder filmisch aandoen. Bij onder andere het imposante titelnummer (met geweldig refrein!) waan ik mij in een epische veldslag in een ‘Game Of Thrones’ aflevering. Je ziet de besneeuwde bossen voor je gevuld met barbaren met zwaarden op snuivende paarden.

Dat betekent niet dat de band niet kwetsbaar uit de hoek kan komen. Het eerste deel van Who Are You? klinkt mooi breekbaar. Heel gaaf hoe dit nummer daarna transformeert naar een groots en overweldigend geheel. Een andere parel is Jerusalem, met een grote rol voor de toetsen die het nummer naar grote hoogte weet te stuwen. De zang van Mikko von Hertzen doet me aan die van Nicklas Flinck (Carptree) denken. Door de zeer effectieve achtergrondzang van zijn broers krijgt het nummer nog meer diepgang. Met het imposante Beyond The Storm heeft het album een afsluiter van jewelste. Wanneer op het einde teruggegrepen wordt naar het thema uit het eerste nummer van het album weet je dat de cirkel rond is.

Versuft blijf ik in de stilte achter. Wat een trip. Wat een intensiteit. Wat een geweldig bombastisch en filmisch geheel. Dit moet je niet beluisteren, dit moet je ondergaan! Zonder twijfel een van de beste albums van 2017. Winter is coming, war is over!

Maarten Goossensen

CD
Koop bij bol.com

LP

 

Koop bij bol.com

Send this to a friend