Interview en tekst: Maarten Goossensen
Timelock is weer terug! Ik ben er blij mee. Ten tijde van “Circle Of Deception” (2002) nodigde de band mij uit het opnameproces in de Haagse Holland Spoor Studio van dichtbij te volgen en dat was een geweldige ervaring. Daarna verloren we elkaar uit het oog en na het album “Buildings” werd het helemaal stil rond de groep. Nu de band na 13 jaar weer terugkeert, zit ik vol met vragen. In de (jaloersmakende) tuin van zanger Ruud Stoker, met uitzicht op de weilanden, de zon op ons gezicht en een koud biertje in de hand, halen we herinneringen op en praten we over de toekomst. De vraag “waarom die lange stilte?” brandt het meest.
Ruud: “Na het uitbrengen van “Buildings” in 2008, verhuisde Julian (Driessen, toetsenist) van Den Haag naar Deventer. Bert de Bruijne (basgitaar) en Ronald Demilt (gitaar) speelden toen ook in de band The Missing Link en wilden muzikaal gezien een andere koers varen. Dat bij elkaar luidde het einde van Timelock in. Niemand durfde echt te benoemen dat we gestopt waren, maar het gebeurde wel. Het is vreemd dat je elkaar sinds 1985 kent, veel samen meemaakt en dat je elkaar dan gewoon jaren niet meer ziet.
Ik besloot mij op hele andere dingen te gaan richten en stortte mij als yogadocent op het lesgeven. Ik heb toen wel echt de beslissing genomen om de microfoon aan de wilgen te hangen. Ik was er echt wel klaar mee. Ik wilde nog wel muziek ontdekken en luisteren, maar niet meer zelf zingen”.
Ik ben benieuwd hoe je terugkijkt op het laatste album “Buildings”.
Ruud: “Ik kan nu terugkijkend wel stellen dat “Buildings” ons meest matige album is. Opnametechnisch vind ik hem niet best. De laatste nummers van het album zijn ook echt wel wat afgeraffeld. We hebben de songs niet voldoende vervolmaakt vind ik.”
En toen ging het bij iemand toch weer kriebelen?
Martin: “Ik was in 2004 na “Circle Of Deception” al gestopt met Timelock. In 2018 kreeg ik de diagnose artrose en hield het live spelen voor mij op. Ik heb toen mijn eigen muziekkanaal MHX Music opgezet en ben mezelf gaan bekwamen in het produceren en opnemen van muziek. Als ik dan iets op Facebook plaatste, dan reageerde Ruud daar vaak heel enthousiast op. Toen heb ik hem gevraagd of hij het leuk vond om samen iets te doen. Het was eerst de bedoeling om vier songs samen op te nemen. We vroegen Julian erbij en toen ontstond er een geweldige vibe. Toen kwam het moment dat we besloten om een heel album te gaan maken.
We namen contact op met Peter Lindenbergh van Freia Music en zo ging het balletje rollen. In eerste instantie wilden we niet meer de naam Timelock gebruiken, maar verder gaan onder een nieuwe naam. Peter raadde ons dat met klem af, de naam Timelock is nog altijd bij veel mensen bekend en het zou zonde zijn die niet te gebruiken”. Ruud vult aan: “er zijn echt nog heel veel mensen die Timelock kennen en onze albums in huis hebben. Het zou zonde zijn als zij niet zouden weten dat we terug zijn”.
Ik ben dan wel benieuwd welke naam jullie in gedachten hadden?
Martin: “die naam wordt waarschijnlijk de titel van het album en die houden we nog even geheim.”
De band is gegroeid naar acht man sterk. Hoe is dat zo gekomen?
Martin: “vanuit mijn live verleden en door mijn muziekkanaal heb ik heel wat goede muzikanten leren kennen. Zo had ik wel een lijstje met mensen die ik er graag bij zou hebben. Drummer Rob Boshuijsen speelde ook mee op “Circle Of Deception” en speelde ook bij Maryson en Ice. Hem wilden we er graag weer bij hebben. Bassist David Guurink is een jonge vent van begin twintig, super muzikaal en met een muzikale opvoeding die heel goed bij ons past. Arjen van den Bosch is een geweldige toetsenist die zich vooral met orkestraties bezig gaat houden. Samen met Julian Driessen, die vooral de toetsen speelt, verrijkt hij echt de muziek. De twee achtergrondzangeressen, Laura Eradus en Coby van Oorschot, maken de line-up compleet. Die meiden geven de muziek echt een extra dimensie.”
Julian is altijd de vaste toetsenist geweest bij Timelock, hoe was het voor hem dat er een tweede bij kwam?
Ruud: “toen Martin met het idee kwam om Arjen te vragen voor de orkestraties zijn we eerst bij Julian langs gegaan om kennis te maken. Het klikte meteen ontzettend goed tussen die twee en de rolverdeling is als vanzelf ontstaan. Ze hebben enorm respect voor elkaar en ze maken gebruik van elkaars sterke punten.
Martin vult aan: “je ziet dat orkestraties steeds belangrijker worden in de muziek. Denk bijvoorbeeld aan een band als Nightwish. Niet dat wij hun kant op willen, maar die orkestrale verrijking willen we wel graag aan ons geluid toevoegen”.
Hoe is de muziek verder ontstaan?
Martin: “we hadden nog wat zaken op de plank liggen die we verder hebben uitgewerkt. Zo is bijvoorbeeld Chasing Echoes, die op de ep staat, ontstaan. De basis voor dat nummer was gelegd ten tijde van “Circle Of Deception”, maar daar hebben we toen verder niets meer mee gedaan. Ruud had het idee in zijn hoofd voor een lange epic, die hebben we ook geschreven. Deze komt t.z.t. op het album te staan.
Gaan dan de ideeën per mail over een weer?
Ruud: “Ja, zo ging dat wel ja. Julian heeft toegezegd dat hij nu echt whatsapp zal gaan installeren, dat zegt genoeg (hilariteit). Martin: “we zijn niet bij elkaar gekomen om te jammen of zo. Julian bedenkt iets en stuurt dat dan weer naar mij. En dan ga ik er weer mee verder of vraag hem dingen aan te vullen of aan te passen en zo ontstaat een song. En bij de opname’s veranderen dan ook wel weer zaken die het nummer alleen maar beter maken.”
Martin, jij bent meer van de hardrock en Julian is echt een symfoman, is dat dan ook wat we mogen verwachten van jullie muziek?
Ruud: “Je hoort echt heel natuurlijk die symfonische rock en die hardrock samensmelten en mensen zullen het nog steeds als Timelock herkennen.
Waarom eigenlijk een ep en later nog een album?
Martin: “heel simpel, we hadden teveel materiaal, bij elkaar zo’n 80 minuten aan muziek. Freia Music vond 80 minuten voor een album echt te veel. Zo is het idee ontstaan voor een ep en een album. Dus op 18 juni komt eerst de ep uit. Daarna volgt er een box met daarin al onze eerdere albums geremasterd en daarna het studio-album. Op het studio-album staan straks zes tracks, waarvan er één dus 19 minuten klokt. We hopen dat als het album uitkomt we ook weer kunnen optreden. Het plan is om met een andere progband een aantal dubbelshows te gaan doen.
In het verleden maakten jullie gebruik van een drumcomputer, gaan jullie die partijen voor de box vervangen door een drummer van vlees en bloed?
Martin: “bij de box zullen we dat niet doen. Die albums willen we houden zoals ze waren”. Ruud vult aan “die typische retrosound van toen hoort er ook gewoon bij”.
Martin: “we willen wel een cd gaan maken die alleen bij de concerten verkrijgbaar zal zijn. Dat wordt een Timelock classics re-recorded album. Daarvoor kiezen we vijf oudere songs en die nemen we dan opnieuw live op. Dat wordt dus een cd met oude nummers in een nieuw modern jasje”.
Wat mogen we van de ep verwachten?
Ruud: “ik ben vooral trots op het feit dat we echt een groep zijn die optimaal is. We gunnen elkaar alles en halen het beste in elkaar naar boven. We hebben veel bereikt in best een korte tijd. Er was een geweldige vibe. Alle neuzen staan dezelfde kant op en dat is in het verleden best wel eens anders geweest. De muziek klinkt wat steviger, maar ook echt symfonisch”.
Het laatste nummer op de ep is voor jullie doen behoorlijk donker. Ik hoor zelfs een keer grunts voorbij komen. Waar gaat het nummer over?
Ruud: “het idee kwam door krantenberichten over misstanden op onder andere Engelse kostscholen. Dat er dingen gebeurden die niet pluis waren zoals misbruik. Het maakte echt wat bij me los toen ik er over las. Hoe kunnen mensen zo omgaan met kinderen waar je verantwoording voor draagt? In het nummer keren enkele mannen die dit hebben meegemaakt terug naar de kostschool en beleven alles als het ware opnieuw. Ze gaan de confrontatie aan in de hoop zo alles te kunnen verwerken.”
Hoe was het voor jou om na zo’n lange tijd weer songteksten te schrijven? Schud je die dan zo uit je mouw?
Ruud: “haha, nee joh, dat viel nog behoorlijk tegen! Ik moet een beetje tegen een thema aanlopen. Omdat ik iets lees of hoor bijvoorbeeld. Ik trek een fles wijn open en zoek de stilte. Ik schrijf dan eerst een heel verhaal, dat kan dan wel 3-4 bladzijden beslaan. Dan pak ik het nummer erbij en dan haal ik zinnen uit het verhaal. Die moet ik dan nog her en der wat bijschaven zodat het goed klinkt en zo ontstaan bij mij de teksten. Ik wil ervoor waken dat ik geen coupletje-refrein-coupletje schrijf. Soms ontkom je er niet aan, maar ik wil wel creatief blijven. Ik heb het gevoel dat ik bij dit album de lat weer wat hoger heb gelegd.”
En hoe was het dan om weer te zingen?
Ruud: “ja, dat was ook even inkomen. Er zitten wat braampjes op je stem die er af gezongen moeten worden. Toch merk je dat het snel weer goed gaat. Mijn vrouw Caroline heeft me in de afgelopen jaren meerdere keren aangespoort om weer te gaan zingen. Ik zit sinds mijn 15e in bandjes en zij weet hoeveel energie ik daaruit haalde. Ik heb dat eerst steeds afgehouden, maar je merkt dat het bloed toch wel kruipt.
En Stay Awake? Hoezo?
Ruud: “elke dag die je meemaakt is je gegeven, dus maak er iets moois van. Doe dingen die je leuk vindt. Probeer alles uit je leven te halen en waak voor sleur, voor inslaap sukkelen. Blijf opgewekt.”