Timelock

Buildings

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: Xymponia Records
Website: www.timelock.eu
Tracklist
Species Of One (5:51)
The Sheltering Sky (7:50)
Afterline (Philo Says) (7:56)
Memories Of An Identity (4:48)
Between Frontiers (4:44)
Waiting For The Punchline (6:52)
Ben Mundo (2:21)
Moonchild (7:34)
We Can Not (4:24)

Heruitgave 2023

Extra nummers:
Species Of One - 2022 versie (5:42)
Ben Mundo - 2022 versie (3:44)
Life In A Virus - JR2 Project (3:54)
Worth It - JR2 Project (5:17)
Outsider -JR2 Project (6:38)
Originele bezetting
Mike Boekhout: drums
Bert de Bruijne: basgitaar
Ronald Demilt: gitaar
Julian Driessen: toetsen
Ruud Stoker: zang

Bezetting 2023
Arjen van den Bosch: orkestrale toetsen
Rob Boshuijzen: drums
Julian Driessen: toetsen
Laura Eradus: achtergrondzang
David Guurink: basgitaar
Martin Hendriks: gitaar
Coby van Oorschot: achtergrondzang
Ruud Stoker: zang

JR2 Project
Mike Boekhout: drums
Julian Driessen: toetsen
Ron Koel: gitaar, basgitaar
Ruud Stoker: zang
Sygn Yn (2022)
Stay Awake ep (2021)
Buildings (2008/heruitgave 2023)
Circle Of Deception (2002/heruitgave 2023)
The Dawn (1994/heruitgave 2022)
Louise Brooks (1992/heruitgave 2022)

Scroll naar beneden voor de recensie van de heruitgave 2023

Timelock doet het nog steeds. Deze uit Den Haag afkomstige formatie rondom zanger Ruud Stoker, toetsenist Julian Driessen en bassist Bert de Bruijne maakt al bijna twee decennia lang furore met een aanstekelijke vorm van neo-progressieve rock. In de jaren 90 bracht het legendarische SI-label de eerste twee albums van de band uit, “Louise Brooks”in 1992 en “The Dawn”in 1994.Het succes lonkte. Echter met het crashen van SI zette voor Timelock een oorverdovende stilte in die acht jaar zou duren. In 2002 verscheen met een nieuwe drummer en gitarist het album “Circle Of Deception“. Er ontstond een nieuw elan maar daarna leek het toch gedaan voor de band. Geheel onverwacht is daar dan toch in 2008 weer een nieuwe cd. ” Buildings” heet de plaat en ik ga als een ware makelaar dat werkje eens flink onder de loep nemen.
Voor dit vierde album dat ik beslist niet wil beschouwen als een achteraankomertje of anders gezegd als een aanleunwoninkje zijn de posities van drummer en gitarist wederom door andere muzikanten ingenomen. Achter het drumstel zit Mike Boekhout. Hij speelde al een keer eerder bij de band. De gitaar hangt om de schouders van Ronald Demilt. Vooral het sprankelende gitaarspel van deze Demilt heeft “Buildings” een lichtvoetigheid gegeven die de band prachtig staat. Er hangt een soort ingetogenheid over het album die op hun eerdere cd’s nog niet zo te vinden is en daarom maakt “Buildings”de Timelock-cirkel behoorlijk rond. Dat Timelock met het verstrijken der jaren nogal heeft ingeboet aan uitbundigheid is dan ook absoluut geen probleem. Elk album is goed voor wat het is.

Toch heeft “Buildings” genoeg typerende Timelock kenmerken. Zo klinkt de hoge, vaak aandoenlijke zang van Stoker emotioneel als altijd en weet deze weer heerlijk te baden in meerstemmigheid. Stoker bewerkstelligt op dit album een gevoel dat het midden houdt tussen nostalgie, melancholie en lef. De toetsenpartijen van Driessen krijgen meer dan ooit de ruimte. Ze vormen het ideale bindmiddel met hun vaak sfeervolle bedoelingen. Driessen is de perfecte binnenhuisarchitect, lekkere thema’s, lekkere solo’s. Ook baant de brommende bas van de Bruijne zich weer zeer melodieus door de muziek heen. Hij speelt de kalk weliswaar niet van de muren – comfortabel is het wel.

Timelock heeft het in zich om zonder spectaculair te doen boeiend te blijven. “Buildings” telt negen nummers. Acht daarvan zijn van eigen makelij en het negende is een cover van het For Absent Friends nummer We Can Not. De uitvoering daarvan is weliswaar uitstekend, toch sla ik de eigen creaties hoger aan waardoor dit slot van het album eigenlijk nogal misplaatst is. Het geeft een rare wending aan de fijne flow van het album. Je zou het kunnen zien als een soort van bonustrack maar dat is het niet.

Al met het eerste nummer, Species of One zit je direct in de juiste stemming. Deze mid-tempo opener is met z’n lyrische melodietjes een goede binnenkomer waarbij nieuwkomers Boekhout en Demilt danig opvallen. Het nummer krijgt een fijn vervolg met ontwapenend materiaal dat hoofdzakelijk te omschrijven is als ballads met mid-tempo passages. De machtig mooie intensiteit doet me trouwens erg denken aan de Maltese band Different Light. In Waiting For The Punchline gaat het tempo wat omhoog en valt er even ouderwets te genieten van orgelklanken. Ben Mundo is een kort instrumentaal nummer dat met z’n gedragen karakter goed past bij het rustige begin van de plaat. Moonchild, het laatste van de eigen nummers, gaat ook ingetogen van start, echter het ontaardt in een levendig stuk met expressie in de zang, ontketendheid in de toetsen en felheid in de drums. Feitelijk is dit nog niet het eind van het album, gevoelsmatig wel.

Al met al is dit een schijfje met marktwaarde. Het rustige karakter geeft een meerwaarde aan het oeuvre van de band die je niet mag missen. Het album duurt weliswaar vrij kort, maar dat is juist de kracht. Wel gaat het me wat ver om dit album on(t)roerend goed te noemen.

Dick van der Heijde

Heruitgave 2023

Met de heruitgave van het album “Buildings” uit 2008 zijn in korte tijd alle albums van Timelock opnieuw uitgebracht. Een slimme zet van de Haagse symfoband, die na een lange stilte met “Sygn Yn” zijn comeback maakte.

Na eerdere heruitgaven is het recept inmiddels bekend en ook op “Buildings” toegepast. Alle nummers van het originele album zijn opnieuw gemasterd waardoor ze frisser klinken, zonder de originele versies geweld aan te doen. Daardoor is het – wat ik noem – traditionele neo-symfogeluid bewaard gebleven. Twee nummers zijn in de huidige bezetting opnieuw opgenomen. Daarmee hoor je niet alleen dat Timelock in al die jaren (zonder te spelen) een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Je hoort ook hoe men aankijkt tegen een compositie van vijftien jaar eerder.

Zo klinkt Species Of One in de nieuwe uitvoering voller met een breder geluid. Misschien is volwassen wel een beter woord. Naast Ruud Stoker is er plek voor de (achtergrond)vocalen van Laura Eradus en Coby van Oorschot. Het gitaarwerk lijkt wat bijtender en de (orkestrale) toetsen zijn prominenter aanwezig, waarmee het geheel bombastischer klinkt. Het instrumentale Ben Mundo heeft een flinke upgrade ondergaan. Er zijn orkestrale toetsen en drums aan toegevoegd. Daarnaast is het nummer anderhalve minuut verlengd met onder andere een gitaarsolo. Je kunt zeggen dat het nu een volwaardig instrumentaal nummer is, waar de oorspronkelijke versie meer een interlude is.

De krenten in de pap op dit schijfje vind ik de drie nummers die als RJ2 Project zijn opgenomen. RJ2 Project is ontstaan uit RJ Project, een zij-project en initiatief van Julian Driessen en Ron Koel dat in 2015 ontstond na een schoolreünie. De nummers zijn ruwer dan wat je van Timelock gewend bent, want dat blijft het referentiepunt. Op Life In A Virus ligt de nadruk meer op gitaar dan op toetsen. Op het kalme en jaren negentig-achtige Worth It is dat precies andersom. Outsider tenslotte is uptempo en catchy met een frisse gitaarsolo.

Ook van deze heruitgave heeft Timelock weer veel werk gemaakt. En dat verdient een pluim. Deze nieuwe versie is de aanschaf meer dan waard, ook voor diegenen die het (niet meer te verkrijgen) origineel in bezit hebben.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend