De jaren 70 worden wel de Gouden Jaren van de progressieve rock genoemd. De stroming begon in het Verenigd Koninkrijk met bekende bands als The Moody Blues, King Crimson, Genesis, Yes en Pink Floyd.

Het boek “Verborgen prog-parels 1970-1980” van Henk Tuijn en Lenne Huisman (A4 formaat/193 bladzijden) gaat over (andere) progrockbands en -albums die het grote publiek nooit hebben bereikt en die soms zelfs door ervaren progrockfans over het hoofd zijn gezien. De auteurs hebben deze bands onderzocht en 55 albums als ‘vergeten prog-parels’ uit de periode 1970-1980 in detail beschreven. Het boek biedt een interessante reis ‘terug in de tijd’, voor zowel ervaren progrockfans als liefhebbers van de bekende bands en albums uit de jaren 70, die hun blik willen verruimen. Wij denken dat veel van onze lezers hier veel plezier aan kunnen beleven en hun kennis vergroten.

Henk Tuijn (70) kennen we nog van zijn boek “Het Mooiste Plaatje” dat wij in 2021 mochten bespreken. Henk beschreef daarin zijn persoonlijke ontdekkingstocht door de progrockgeschiedenis van 1970-2020, vanuit zijn eigen muziekbeleving. Een groot aantal bands en albums uit zijn indrukwekkende collectie zijn daarin beschreven. In dit boek wordt de keuze beperkt tot de opkomst van de symfonische rock (eind jaren 60 en begin jaren 70). Henk maakte deze periode heel bewust mee en tot de dag van vandaag heeft deze muziek hem niet meer losgelaten.

Lenne Huisman (61) maakte de muzikale ontwikkelingen eind jaren 60/begin jaren 70 niet bewust mee, maar leerde de progrock uit die periode kennen via zijn oudere broers. Ook hij heeft een rijke albumcollectie opgebouwd en organiseert vanaf 2010 via Serious Music Alphen kleinschalige progrockconcerten in Parkvilla theater in Alphen aan den Rijn. In 2020 publiceerde hij het boek “50 jaar Progressieve Rock – Introductie gids” met uitleg over progrock en een overzicht van de belangrijkste bands/albums van de afgelopen vijftig jaar.

De paden van Henk Tuijn en Lenne Huisman kruisten elkaar na publicaties over hun boeken in de verschillende media. Bij hun kennismaking en verkenning van hun muzikale helden constateerden zij dat hun progrocksmaak veel overeenkomsten vertoonde en dat er bovendien nog veel meer te ontdekken was, met name over het begin van de progrock in de jaren 70. Dit boeiende boek is het resultaat van hun gezamenlijke zoektocht.

Voor geïnteresseerde lezers: het boek is te koop, kost € 15 en is verkrijgbaar bij de concerten van Serious Music Alphen of via een email naar info@seriousmusicalphen.nl (onder vermelding van naam en adres). Na overmaking van € 19,50 (€ 4,50 verzendkosten) wordt het boek dan via Post.nl snel thuisbezorgd.