Amplifier

The Octopus

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Ampcorp
Website: www.amplifiertheband.com
MySpace: www.myspace.com/amplifiertheband
Tracklist
Cd 1
The Runner (3:38)
Minion's Song (5:51)
Interglacial Spell (6:25)
The Wave (7:00)
The Octopus (9:17)
Planet Of The Insects (5:49)
White Horses At Sea / Utopian Daydream (8:55)
Trading Dark Matter On The Stock Exchange (11:33)

Cd 2
The Sick Rose (8:58)
Interstellar (10:18)
The Emperor (6:40)
Golden Ratio (5:16)
Fall Of The Empire (8:29)
Bloodtest (5:18)
Oscar Night / Embryo (7:44)
Forever And More (9:23)
Sel Balamir: gitaar, zang
Matt Brobin: drums
Neil Mahony: basgitaar
Echo Street (2013)
The Octopus (2011)
Insider (2006)
Amplifier (2004)

Muziek is een creatieve uiting, gestoeld op emotie. Zo is het bedoeld en moet het zijn. De verindustrialisering van muziek heeft menig mens en band de kop gekost en eigenlijk weinig goeds gebracht. Zo kon het gebeuren dat ook een band als Amplifier na het volbrengen van zijn tweede album “Insider” via het SPV-label besloot ieder zijns weegs te gaan maar vooral door te gaan met muziek maken; niet voor het product maar uit pure passie. En dit besluit heeft voldoende energie opgeleverd voor een tour de force over een periode van drie jaar, resulterend in het magnum opus: “The Octopus”.

“The Octopus” is een twee schijven tellend conceptalbum. Wat drijft ons, wat stuurt ons. Niet het bewuste maar juist het grote onbewuste maakt ons tot wie we zijn. Een ongrijpbare, ontastbare kracht zo dichtbij dat het ons fysiek overschaduwt. Complexe, diepzinnige thema’s die op onnavolgbare wijze muzikaal zijn vastgelegd, zoals alleen de allergrootsten onder ons dit over de afgelopen decennia eerder hebben gedaan. De vrij epische composities klinken opvallend compact, maar waaieren enorm uit en raken daarbij zo ongeveer alle uithoeken van onze rockgeschiedenis. Terug naar de psychedelische sound van de jaren ’70, door naar de new wave halverwege de jaren ’80. Met groot gemak integreert men jaren ’90 grunge en niet te vergeten de progressive rock van het afgelopen decennium die ons genre weer enigszins de status en allure van weleer heeft bezorgd.

Ondanks de behoorlijke duur verveelt dit volledig in eigen beheer gemaakte meesterwerkje werkelijk geen moment en zijn geen overbodige vullertjes te beluisteren. De songs zijn bijzonder rijk aan detail, kennen flink wat diepgang en blijven maar groeien. De groove die dit album zo typeert grijpt je onherroepelijk bij de lurven en houdt je van het symfonische begin tot het indringende eind in een stevige en innige omhelzing. De sound is nu zompig en gruizig, dan bijzonder mellow en transparant. Ruimte voor geneuzel en ego’s is er niet. Hier is een band aan het werk met een heldere visie, muziek als missie en het collectief als uitgangspunt.

“The Octopus” is een briljante samenvatting van en een groots eerbetoon aan 40 jaar rockgeschiedenis in de breedste zin van het woord. De liefde voor muziek en de ruim aanwezige kwaliteit maakt het tot een album dat er echt toe doet en waar jaren later nog over gesproken wordt. Zo is “The Octopus” bedoeld en zo zal het zijn.

Govert Krul

2CD 2015-editie:
Koop bij bol.com

Send this to a friend