Armed Cloud

Nimbus

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: Nederland
Label: MEY Productions
Website: http://www.armedcloud.net/
Tracklist
Safety Word (5:01)
Angel of Frost ft. Marcela Bovio (5:25)
Desolation (5:41)
Demon I, Demon You (5:26)
The Ones Who Are Lost (4:15)
Handless Thief (5:21)
Stitches (6:04)
Nimbus (3:39)
White Wine (5:14)
Social Sludge (8:48)
Kay Bouten: gitaar
Daan Dekker: zang
Rico Noijen: drums
Boris Suvee: basgitaar
Remco van der Veen: toetsen, achtergrondzang

Met medewerking van:
Marcela Bovio: zang op Angel of Frost
Nimbus (2024)
Torque (2020)
Master Device & Slave Machines (2017)
Obsidian Desert (2015)
Shroud Of Rain (2012)

Dat kwaliteit en presentatie belangrijke elementen zijn voor het overbrengen van een product heeft Armed Cloud goed begrepen. Terwijl wij steeds meer zien dat promo’s digitaal of zelfs via streaming worden aangeboden, stelt Armed Cloud een prachtig promopakket samen. Met daarin niet alleen het album, maar ook een prachtig vormgegeven promokaart en niet te vergeten een overheerlijke “Nimbus Saison Limited Edition”. Ook het prachtige artwork van Sammy Ariëns past weer perfect bij de muziek en het onderwerp van het album. De titel “Nimbus” refereert aan zware wolkenformaties, cumulonimbus genaamd – ook wel bekend als onweerswolken. De mythische figuur op de hoes weet de donderwolken en bliksemschichten te doorstaan. Het thema van het album verhaalt over diverse stormachtige onderwerpen die de maatschappij, gedurende de turbulente jaren van de pandemie, heeft overwonnen.

De kwaliteit in presentatie en de keuze van een thema voor het album zitten dus wel goed. Maar het gaat natuurlijk om de muziek. En om kort te zijn; die is ook weer prima. Armed Cloud breidt hun eigen moderne mix van alternatieve en progressieve metal uit tot een van de zwaardere albums in ons genre.

Het album start direct met een zware riff en pakkende melodieën. Het is meteen een herkenbaar geluid waarvan we Armed Cloud kennen. De vocalen van Daan Dekker zijn heerlijk ruw en krachtig, met naast cleane vocals ook stevige grunts en screams. De gitaarsolo’s van Kay Bouten en de toetsenuitspatting van Remco van der Veen zijn schitterend. De baslijnen van Boris Suvee en drumpartijen van Rico Noijen geven een stevige ondergrond aan het nummer. Kenmerkend voor Armed Cloud is dat ze het muziek schrijven als totale bandactiviteit benaderen, waarin dus voor iedere muzikant de ruimte wordt gecreëerd om te excelleren.
Ook het tweede nummer Angel Of Frost start weer heftig met een heerlijke gitaarsolo en krachtige drumpartijen. Het eerste deel van de zang is voor Dekker, maar in het refrein horen we ook de engelachtige zangstem van Marcela Bovio (Stream Of Passion, Ayreon). De ruwe en scherpe zang van Dekker, vermengd met het lieflijke en gevoelige geluid van Bovio, vormen een heerlijk contrast, dat wonderbaarlijk goed werkt in dit nummer. Een emotioneel nummer dat ondanks (of dankzij) zijn stevige sound staat als een huis en bij menig muziekliefhebber beklijft.

In hun vorige album “Torque” mochten we Kay Bouten als nieuwe gitarist aankondigen. Zijn rol was toen al overtuigend, maar op dit album kunnen we nog meer genieten van zijn gitaarkwaliteiten. De solo in onder andere Desolation is heerlijk en pakkend. Al solerend komt hij gemakkelijk boven de schreeuwende zang van Dekker uit. Demon I, Demon You is wederom een heerlijk nummer, waarin de invloeden van de metalbands uit de tachtiger jaren naar voren komen. Ik hoor zo waar Seek And Destroy (niet letterlijk, maar gelijkenis heeft het zeker) van Metallica voorbij komen. Het nummer is vervolgens verpakt in een modern melodieus jasje. De invloeden die ze zelf aangeven (Amorphis, Voyager, Korn, Pantera en Avenged Sevenfold) zijn ook duidelijk waarneembaar.

Het titelnummer Nimbus (de muziekvideo hiervan zal op 25 mei 2024 in première gaan) is het meest gangbaar en voor het grotere publiek bedoeld. Met zijn slechts drie-en-een-halve minuut is het ook zeker geschikt voor airplay. Dit nummer gaan we dan waarschijnlijk ook nog vaak horen.

De band is sinds hun ontstaan duidelijk gegroeid en professioneler geworden. Toen wij hen in 2012 mochten ontdekken via het project “Dutch Exposure”, vielen ze vooral op door hun enthousiasme en potentie als band. Deze belofte hebben ze meer dan waar gemaakt en we kunnen wel stellen dat Armed Cloud tot de top van de Nederlandse progmetalbands behoort.

Send this to a friend