Big Big Train

Summer’s Lease

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Belle Antique Records
Website: https://www.bigbigtrain.com
Tracklist
Cd1
Expecting Snow (2:45)
Kingmaker (10:51)
Wind Distorted Pioneers (4:38)
Summer’s Lease  (5:06)
Master James of St George  (6:23)
London Song (33:48)
(i) Turner on the Thames (3:07)
(ii) London Plane (10:02)
(iii) Lost Rivers of London (6:00)
(iv) London Stone (2:04)
(v) Skylon (6:44)
(vi) Mudlarks (6:59)

Cd 2
Victorian Brickwork (13:04)
Judas Unrepentant (7:16)
East Coast Racer (15:44)
Curator of Butterflies (8:51)
Swan Hunter (6:45)
The Transit of Venus Across the Sun (7:19)
Don’t Forget the Telescope (6:01)
Brave Captain (12:55)
Huidige bezetting:
Dave Gregory: gitaar
Rachel Hall: achtergrondzang, cello, stringarrangementen, viool
David Longdon: dwarsfluit, gitaar, mandoline, percussie, toetsen, zang
Danny Manners: contrabas, toetsen
Ricard Sjoblom: accordeon, achtergrondzang, gitaar, toetsen
Greg Spawton: basgitaar, gitaar
Nick d’Virgilio: achtergrondzang, drums, gitaar, toetsen
Summer’s Lease (2020)
Reflectors of Light (BR) (2019)
Grand Tour (2019)
Merchants of Light (2018)
Grimspound (2017)
A Stone's Throw From The Line (2016)
Folklore (2016)
From Stone And Steel (2016)
Wassail (EP) (2015)
Make Some Noise (EP) (2013)
English Electric: Full Power (2013)
English Electric Part Two (2013)
English Electric Part One (2012)
Far Skies Deep Time (EP) (2010)
The Underfall Yard (2009)
The Difference Machine (2007)
Gathering Speed (2004)
Bard (2002)
English Boy Wonders (1997)
Goodbye To The Age Of Steam (1994)

Naar een nieuwe release van Big Big Train kijken fans normaal gesproken reikhalzend uit. Dat zal voor “Summer’s Lease” wat minder het geval zijn. Het is namelijk een verzamelaar. En daar strooit de band niet bepaald kwistig mee in het rond. En Big Big Train zou Big Big Train niet zijn als er toch niet iets bijzonders mee aan de hand zou zijn. Het is niet zo maar een verzameling van een greep uit het inmiddels omvangrijke oeuvre van deze Britse progrockers. Daarom is het zeker interessant om even goed te kijken wat “Summer’s Lease” ons brengt.

Allereerst gaat het om een exclusief in Japan op de markt gebrachte uitgave. Dat maakt dat de cd lastig(er) te verkrijgen is en ook een stuk duurder in aanschaf is. Mogelijk maakt dit deze uitgave tot een soort collector’s item, maar er gaan geluiden dat in het najaar van 2020 een ‘gewone’ Europese release in het verschiet ligt. Er zit een vrij dik boekje bij omdat alle informatie in het Japans is afgedrukt. Paulien Cornelisse zou er wel raad mee weten. Gelukkig is ook alles in het Engels te lezen. Het artwork is verzorgd door Sarah Louise Ewing, die dit eigenlijk standaard voor BBT doet. Het romantische landschapje op de cover vertoont veel gelijkenis met die van “The Second Brightest Star”.

Het gaat om een dubbelaar, dus fans die ‘een overzicht’ van het werk van BBT willen hebben, kunnen hierin een mooie aanleiding zien om tot aanschaf over te gaan.
Opener Expecting Snow van het debuut van BBT “Goodbye To The Age Of Steam” is wat opgepoetst: het keyboardsgedeelte is vervangen. Het is geen sensationele verandering in dit verder akoestische nummer, het klinkt hierdoor wel wat voller. Een opnieuw in de studio opgenomen versie Wind Distorted Pioneers van dezelfde cd is eveneens opgenomen. Dit nummer kwam eerder alleen als live versie op de plaat.
Dat er ‘slechts’ veertien nummers op staan is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de grote klapper dat London Song ongetwijfeld is. In 2017 zijn zes nummers met ‘Londen’ als centraal thema vervlochten tot één lange songcyclus van 33 minuten en deze werd alleen als download beschikbaar gesteld. Deze nummers stonden eerder op “The Second Brightest Star”, “Wassail” en “Folklore”.  Op “Summer’s Lease” is dit mega-nummer voor het eerst op cd te beluisteren. Een machtig stuk muziek vind ik het, met al zijn wendingen, lagen en stijlen!
En er staat toch nog één heel nieuw nummer op de cd, niet van de hand van veelschrijver Greg Spawton of David Longdon, maar verrassend genoeg van drummer Nick d’Virgilio (ook Spock’s Beard). Het instrumentale Don’t Forget The Telescope is iets anders, maar valt zeker niet uit de toon. Het is een niet onaardige  combinatie van passages met afwisselend rustige dwarsfluit, toetsen, viool en wat pittiger gitaar. Het gaat wat crescendo, waarbij ook de trompet de kop opsteekt, met opzwepend viool-/cellospel. Aan het eind keert de rust terug.

Het nummer Summer’s Lease van “The Difference Machine” uit 2010 is verantwoordelijk voor de titel van deze dubbelaar. Overigens valt een link te leggen met  Sonnet 19 van Shakespeare (“And summer’s lease hath all too short a date”), maar dit geheel terzijde uiteraard.
En zo plukt de band van uiteenlopende cd’s die een groot deel van het repertoire omvatten. De laatste schijf, “Grand Tour”, is kennelijk nog te vers om vertegenwoordigd te zijn. Het is altijd arbitrair welke nummers een verzamel cd halen en welke juist niet. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur en zal een paar topstukken missen. Klassiekers als Brave Captain en Victorian Brickwork ontbreken niet, evenals Swan Hunter met die zalige blazers. Maar waarom staat Wassail er niet tussen en Folklore en The Underfall Yard en… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vraag 100 fan naar hun favoriete top 14 van Big Big Train nummers en je krijgt misschien wel 100 verschillende lijstjes.

“Summer’s Lease” is een mooi overzicht geworden, geen verplichte aanschaf voor de fan die alles in de kast heeft staan, maar het geeft een goed beeld van de prachtige muziek die deze Britten in hun ruim 25 jarige bestaan hebben gemaakt en van de voortdurend hoge kwaliteit ervan die van de schijfjes afdruipt. Smikkelen en smullen dus gedurende dik negen kwartier. Ik ben in elk geval blij dat ik niet op de Europese uitgave heb gewacht.

Send this to a friend