Cryptex

Madeleine Effect

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Duitsland
Label: CMM/eigen beheer
Website: www.cryptexmusic.com
Tracklist
The Knowledge of Being (4:23)
Ribbon Tied Swing (4:07)
When the Flood Begins (3:24)
Romper Stomper (1:45)
Stroking Leather (4:00)
Release My Body (4:40)
Madame De Salm (3:59)
Orange Blossom City Girl (3:45)
Melvin's Cooler-coup (6:25)
A Quarter Dozen in Ounces (4:23)
New York Foxy (4:48)
Anthem of Glory (4:43)
Marc Andrejkovits: basgitaar en achtergrondzang
André Jean Henri Mertens: gitaar, achtergrondzang
Simon Moskon: toetsen, programmering, basgitaar en zang
Met Medewerking van:
Kristof Hinz: Drums en percussie
Martin Schnella: mandoline

Een zwaar gepikeerd mailtje verscheen er in onze infobox na het publiceren van de recensie van “Once Upon A Time”. Nota bene van een collega die dezelfde muziekstroom recenseert via een ander webzine. Hoe ik het in mijn hoofd haalde het album “Madeleine Effect” niet in de recensie te noemen!

In essentie heeft hij gelijk. Ik had melding van deze cd moeten (of kunnen) maken, maar heb dat niet gedaan. Dat komt omdat ik het voor recensenten verplichte kost “De officiële regels voor het schrijven van een correcte recensie” van S. Trikt al een tijdje niet meer heb gepraktiseerd. De zonde is aan mij, hierbij beloof ik het boek plechtig het snel weer te raadplegen.

Waarom heeft de collega gelijk? Omdat de muziek op deze cd veel raakvlakken heeft met “Once Upon A Time”. De muziekstijl die op dat album verder is  geperfectioneerd, kent veel overeenkomsten met “Madeleine Effect” en in mindere mate met het debuut “Good Morning, How Did You Live?”, dat we in 2011 al wel hebben besproken. Op deze cd is de overgang naar “Once Upon A Time” minder groot en de evolutie van de composities minder abrupt.

Een van de sterke pilaren van Cryptex is bandleider Simon Moskon, die met zijn expressieve zang weg heeft van Magnum-zanger Bob Catley. Veel van de ideeën voor de muziek komen van zijn hand, sterker, hij heeft alle arrangementen en teksten voor dit album geschreven. De band in huidige vorm werd ook pas officieel geformeerd nadat het album gemixt was en op het punt stond geperst te worden. De sessiemuzikanten Marc Andrejkovits en André Jean Henri Mertens sloten zich aan bij Moskon en vanaf dat moment bestond een vernieuwd, officieel Cryptex. De release voor dit album kwam overigens tot stand na een crowdfunding actie van Moskon waarbij binnen acht weken nagenoeg 12.000 euro bij elkaar geschraapt werd.

De muziek van Cryptex is verrassend, op sommige momenten onorthodox en over de hele linie opgewekt. Evenals de vorige twee albums balanceert de band tussen metal, rock en psychedelische rock. Tekstueel kan het zo nu en dan wel zwaar kan worden, later daarover meer. De songs variëren van gemiddeld vier tot zes minuten. De basis wordt gelegd door de toetsen, gitaar en basgitaar. De drums zijn ritmisch aanwezig, maar zijn vooral ook ondergeschikt aan de andere instrumenten en de theatrale zang van zanger Moskon. Daarnaast zijn er bijzondere toevoegingen aan de muziek als percussie, maar ook het geluid van Moskon die zijn adem lang inhoudt en dan laat ontsnappen (A Quarter Dozen In Ounces).

Het pianospel van Simon Moskon is te omschrijven als frivool en opgewekt, hoewel de songs tekstueel niet altijd als vrolijk zijn te omschrijven. When The Flood Begins is typisch zo’n nummer. Het pianoloopje begint heerlijk optimistisch, maar als je je verdiept in de tekst dan begrijp je de diepe achtergrond van de song. Dat gaat namelijk over depressie en de bereidheid om te lijden. Het omgaan met die depressies, het belang van begrepen te worden en het feit dat je liefdevolle mensen om je heen nodig hebt. En de knagende angst dat die belangrijke mensen misschien wegvallen in je leven. Tekstueel vertelt deze cd het verhaal van Moskon, hoe hij een weg probeert te vinden in het leven vol obstakels en het beheersen van zijn depressies.

Het is niet allemaal zware kost, Romper Stomper is bijvoorbeeld een grappige en gevatte interlude tussendoor. Humoristisch, gevat en kunstzinnig is ook Melvin’s Cooler-coup. Je vind daarin een uitgebreid repertoire van percussie-instrumenten, dat overigens het hele album op excellente en gevarieerde manier wordt toegepast. Koebel hier, bekken daar, sirenes, klankhout, woodblock, djembé, een windgong, je kunt het niet gek genoeg bedenken of het wordt gebruikt op deze cd. Melvin’s Cooler-coup  gaat overigens over een autistische maar ook geniale en briljante jongen die zichzelf tussen verschillende werelden beweegt. Naast de percussie vind je ook veel koortjes en achtergrondzang die door Moskon is ingezongen en hij etaleert daarmee ook zijn grote klasse. Onderwerp deze cd aan een grondige inspectiebeurt en je zult verstelt staan van de creativiteit op vocaal en muzikaal gebied.

Tot slot nog even dit…

…dat ik alleen op mijn flikker kreeg is niet geheel gerechtvaardigd. Cryptex is een band die meer aandacht verdient en bij het verschijnen van “Madeleine Effect” was de belangstelling summier. Spijtig van die zes gemiste jaren en schandalig dat u dit heeft gemist. Als recensent ben ik dus niet de enige die dit gemist heeft getuige de minimale recensies die in de Nederlandse media zijn verschenen. Daardoor ben ik opgeschoond van schande. Een beetje dan.

Toch?

Send this to a friend