Day Six en In-Tension – Calling Occupants

Zondagmiddag 16 Februari 2020, Poppodium Willem Twee, Den Bosch

Locatie
Poppodium Willem Twee - https://www.willem-twee.nl/
Day Six:
Daan Liebregts: drums
Eric Smits: basgitaar, achtergrondzang
Desmond Robberegt: toetsen
Robbie van Stiphout: gitaar, zang

In-Tension:
Ruud de Boer: gitaar, zang
Vincent Reuling: toetsen
Geert Sesink: basgitaar,
Kenneth Martens: drums
Noortje van de Voort: zang
Day Six:
Massive Glacial Wall
Deadlock
Myriad Scars
Castel Gandolfo
Flight to Mars
Math's Pattern
Inside
7th Sign
Modern Solitude
Age of Technology
Toegift: Hypervigilant

In-Tension:
(Prologue +) Overload
You and I
Winternight
Paindrops
Wings To Rise
A Fading Blue Light
Daymare
Closing Notion

In december 2019 is Willem Twee Poppodium in samenwerking met Mr. Bowler een maandelijkse serie prog-concerten op de zondagmiddag gestart, onder de naam Calling Occupants. Op zondagmiddag 16 februari 2020 was het de beurt aan twee Brabantse bands, namelijk Day Six en In-Tension.

Day Six is in 2002 opgericht door jeugdvrienden Robbie van Stiphout en Daan Liebregts en heeft in zijn 18-jarige bestaan slechts drie maar wel schitterende studioalbums opgeleverd. Een optreden van deze band is uniek, omdat ze niet zo vaak live te aanschouwen zijn. Daarnaast is hun optreden uniek omdat ze gevraagd worden als voorprogramma van bekende bands als Treshold, VandenPlas, Riverside en Evergrey. En deze middag dus eindelijk weer eens gewoon in Brabant als hoofdact.

De eveneens Brabantse band In-Tension is een iets minder bekende band, maar ook deze formatie bestaat reeds sinds 2002. In-Tension is geïnspireerd door bands als Dream Theater, Pain Of Salvation, Within Temptation en Porcupine Tree en heeft een eigentijdse sound met elementen uit progressieve rock, gothic rock en metal. Een leuk extra feitje is dat front zangeres Noor van de Voort samen met Day Six zanger Robbie van Stiphout een duet zingt op het nieuwe album “A Fate Symphony” van Medea dat binnenkort verschijnt.

Om 15:00 uur mocht In-Tension het spits afbijten in de redelijk gevulde kleine zaal van Willem Twee. Het concept van Calling Occupants is vooralsnog kleinschalig, waardoor de support act het moet doen met een vrijwillige bijdrage in de bolhoed van Mr. Bowler. De band speelt dus letterlijk of zijn gage ervan af hangt. Maar als ze beloond zijn naar werken, dan hebben ze zeker wat verdiend.

Bijna alle nummers zijn afkomstig van hun laatste album “Paindrops” uit 2017 en daarnaast nog één nieuw nummer voor het later dit jaar te verschijnen nieuwe album. De set start met Prologue en Overload waarbij de zaal meteen enthousiast reageert. Het voordeel van de zondagmiddag is dat ook een deel van de familie aanwezig kan zijn en neefjes en nichtjes ook gezellig mee staan te swingen. Zangeres Noortje van de Voort heeft een goede heldere stem, niet te hoog maar prettig in het gehoor liggend. Hier en daar doet het me denken aan Mickey Huijmans van End Of The Dream of Charlotte Wessels van Delain.

Het podium in de kleine zaal van Willem Twee is mooi in een hoek neergezet, zodat iedereen goed zicht heeft, maar het is wel erg klein. Het drumstel van Day Six – waarop Kenneth Martens ook mag spelen – neemt al een groot deel van het podium in, zodat de overige vier leden niet veel ruimte meer hebben. Gelukkig heeft gitarist Ruud de Boer een prominente rol gekregen op het podium, maar ook in de muziek speelt hij een geweldige hoofdrol. De solo’s van de Boer zijn lekker en komen prima tot zijn recht. Heerlijk ook hoe de gitaar wordt afgewisseld met de toetsen en ook de ritmesectie vormt een prima basis voor de muziek.

Je weet nooit wat je van een support act moet verwachten en zeker niet als je de muziek nauwelijks kent, maar dit optreden van In-Tension was intensief en zeker boven verwachting. Voor degene die hun muziek nog niet kent, via meerdere streamingplatforms – zoals Spotify – is het te beluisteren. Of beter nog, bezoek hun volgende optreden op 7 maart 2020 in de Bosuil te Weert.

Zo rond 16:30 uur is Day Six dan klaar met het ombouwen van het podium. Geen nut om van het podium af te gaan en opnieuw op te komen, maar gewoon gaan spelen. Prettig dat dit gewoon in een gemoedelijke sfeer kan. Dat geldt straks ook voor de toegift, de ruimte laat het niet echt toe om van het podium af te lopen en opnieuw te installeren, met name om bij het drumstel te komen is een hele toer. Het prettige van deze zaal en de gehele setting van deze opzet is wel dat het contact met het publiek optimaal is. De interactie is prima en iedereen heeft het geweldig naar z’n zin. Day Six heeft ook al geruime tijd niet meer samen op het podium gestaan – hun optreden in de grote zaal van Willem Twee moesten ze eind vorig jaar afzeggen vanwege ziekte – en ze hebben er duidelijk zin in om weer te spelen. Ze zijn de hoofdact van de middag, dus hebben ze een lange set met onder andere het nummer 7th Sign toegevoegd aan de setlist.

Wie ooit een optreden van Day Six heeft meegemaakt weet dat met name Robbie van Stiphout erg enthousiast op het podium kan overkomen. En ook deze middag vormt geen uitzondering. Het podium is te klein om volop rond te springen, maar Van Stiphout kan niet stilstaan. Hij weet met zijn enthousiasme het publiek mee te krijgen. Alle ruimte op het podium wordt volop benut en daarnaast kan hij ook gekke bekken trekken. Het publiek krijgt ook zijn inbreng en Van Stiphout reageert op diverse opmerkingen, uitlatingen en complimentjes uit het publiek. En natuurlijk is de stem en het gitaarspel prima in orde. Opvallend is ook bassist Eric Smits die met zijn basspel en bassolo’s weet te overtuigen. Desmond Robberegt wil op een gegeven moment ook wel in de schijnwerpers staan, maar helaas laat het licht dit niet toe. Gelukkig overtuigt zijn toetsenspel wel om ook op te vallen. Weggestopt achter het drumstel is Daan Liebregts bijna niet zichtbaar, maar hoorbaar is hij zeker en het klinkt dan ook ‘vet’.

Alle nummers uit de set zijn afkomstig van de laatste twee albums, “The Grand Design” (uit 2010) en “Solitary League” (uit 2017). Het optreden vangt aan met het indrukwekkende Massive Glacial Wall. Een atmosferische start, geluidsamples en een stevig vervolg. De vergelijkingen met Dream Theater, Pink Floyd, Porcupine Tree en Rush zijn op onze site al eerder gemaakt en ook live maakt Day Six dit meer dan waar en dan natuurlijk met hun eigen touch. Een genot om naar te luisteren.

Calling Occupants is een prog/symfo concertreeks op de zondagmiddag met wat onbekendere, maar zeer talentvolle bands. Regionale, nationale en internationale progbands krijgen een mooi podium en daarmee de kans zich te presenteren aan het progminnende publiek. Het concept is wellicht niet nieuw, maar het voldoet hier prima. Een intieme sfeer wordt gecreëerd waardoor een unieke interactie wordt bereikt tussen band en publiek. Den Bosch is daarnaast prima bereikbaar en ook met het openbaar vervoer is er aan het begin van de avond nog volop gelegenheid om thuis te komen. Laten we hopen dat dit initiatief kan blijven bestaan. Dank aan Arne van Os van den Abeelen (Mr Bowler) en John Peetjens (Willem Twee) voor het organiseren van deze concertreeks.

En wil je de volgende keer deze concertreeks op de zondagmiddag ook meemaken, met de Britse band Eyes Of Albion en de Schijndelse band Unkh, doe dan mee aan onze prijsvraag om tickets te winnen.

Send this to a friend