Dream Theater

Live At Luna Park

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Ytse Jam / Eagle Rock
Website: www.dreamtheater.net
Luistermogelijkheid: http://www.youtube.com/watch?v=DDY0hjky7i0

Speelduur: ongeveer 231 minuten
Beeld: 16:9
Geluid: DTS Surround Sound, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Sound
NTSC Regio: 0 (alle regio's)
Ondertitels bij de interviews: Engels, France, Spaans, Duits, Nederlands, Italiaans en Portugees.
Tracklist
Dvd 1: Main Show
Bridges In The Sky (11:00)
6:00 (5:55)
The Dark Eternal Night (10:10)
This Is The Life (7:02)
The Root Of All Evil (9:30)
Lost Not Forgotten (9:58)
Drum Solo (6:19)
A Fortune In Lies (5:20)
The Silent Man (4:16)
Beneath The Surface (5:29)
Outcry (11:31)
Piano Solo (3:05)
Surrounded (6:05)
On The Backs Of Angels (8:32)
War Inside My Head (2:15)
The Test That Stumped Them All (4:55)
Guitar Solo (8:39)
The Spirit Carries On 7:54)
Breaking All Illusions (12:44)
Metropolis Pt. 1: The Miracle And The Sleeper (12:46)

Dvd 2: Bonus Tracks
These Walls (7:28)
Build Me Up, Break Me Down (7:04)
Caught In A Web (5:42)
Wait For Sleep (2:52)
Far From Heaven (4:07)
Pull Me Under(8:31)

Documentary
Trailer
Behind The Scenes
Cartoon Intro
James LaBrie: zang
Mike Mangini: drums, percussie
John Myung: basgitaar, Chapman stick
John Petrucci: gitaar
Jordan Rudess:  toetsen, continuum, Harpejji, iOS Devices
Live At Luna Park DVD (2013)
Dream Theater (2013)
A Dramatic Turn Of Events (2011)
Black Clouds & Silver Linings (2009)
Greatest Hit... And 21 Other Pretty Cool Songs (2008)
Chaos in Motion DVD (2008)
Systematic Chaos (2007)
Score 2DVD (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan DVD (2004)
Live At Budokan (2004)
Images And Words: Live In Tokyo/5 Years In A LIVEtime 2DVD (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Metropolis 2000 DVD (2001)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LIVEtime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
A Change Of Seasons (1995)
Awake (1994)
Live At The Marquee (1993)
Images And Words (1992) 
When Dream And Day Unite (1989)

Het is al weer vijf jaar geleden sinds de vorige officiële dvd release van Dream Theater. Met “Chaos In Motion” werd een overzicht gegeven van hun “Systematic Chaos” Tour in 2007 en 2008. Daarna is er veel veranderd in de band, met het vertrek van Mike Portnoy en de komst van hun nieuwe drummer Mike Mangini. Anders dan “Chaos In Motion” waar de nummers afkomstig waren van verschillende concerten over de gehele wereld, is “Live At Luna Park” een concertregistratie opgenomen op één locatie in het Luna Park Stadium, Buenos Aires, Argentinië op 19 en 20 augustus 2012. Een prachtige zaal waar ruim 8.000 zittende bezoekers aanwezig waren. Overigens bleven de bezoekers niet zitten …

Deze “A Dramatic Tour Of Events” Tour is dus de eerste tour met drummer Mike Mangini. En dus is er voor gezorgd dat Mangini goed in beeld komt op deze dvd. Meerdere camera’s – waarvan een paar hoog boven het podium – kunnen Mangini goed bereiken. Vaak is het moeilijk om een drummer goed in beeld te krijgen, maar dat is hier zeker gelukt. Met name bij de ruim 6 minuten durende Drum Solo worden goede (close-up) beelden van hem getoond, waardoor zijn drumkunsten en snelheid goed in beeld komen. En wat een prachtig en uitgebreide drumkit heeft die man.

Overigens is er veel zorg besteed aan de opnamen en productie van deze dvd. Zei collega Govert nog over “Chaos in Motion”: Beeld- en geluidskwaliteit zijn redelijk tot goed te noemen. Maar wel enorm ‘live’ en met weinig oppoetswerk achteraf. Nu is er niets aan het toeval overgelaten en hebben we een perfecte productie, met ook geweldig 5.1 en dts geluid. Meerdere camera’s die van uit alle posities de muzikanten goed in beeld kunnen brengen. De schakelingen zijn net zo snel als de wisselingen in de muziek en ze kloppen ook gewoon. Daarnaast kun je meekijken hoe ze hun instrumenten bespelen, de apparatuur van Jordan Rudess is perfect in beeld gebracht, over de drumkit van Mangini heb ik het hierboven al over gehad en ook alle snaaraanslagen zijn perfect te volgen. Complimenten aan Mike Leonard en zijn team.

Muzikaal stelt Dream Theater natuurlijk nooit teleur. Het concert start met het sterke Bridge In The Sky en geeft, met de keuze van de nummers, een bloemlezing van hun repertoire uit de afgelopen 25 jaar. Met A Fortune In Lies wordt helemaal terug gegaan naar hun debuut in 1989 en daarnaast zijn er meerdere nummers van hun tweede en derde album “Images and Words” respectievelijk “Awake” opgenomen in de show. Maar ook de albums “Six Degrees Of Inner Turbulence” en “Octavarium” worden niet vergeten en natuurlijk hun (toen) meest recente album “A Dramatic Turn Of Events” is goed vertegenwoordigd. Opvallend is dat het toen voorlaatste album – het laatste album met Mike Portnoy – “Black Clouds & Silver Linings” in zijn geheel niet aan bod komt.

Met Beneath The Surface komt het onvermijdelijke akoestische (pauze)moment in het concert. Van mij hoeven dit soort dingen niet, maar met een extra string kwartet – met lokale muzikanten – heeft het wel wat bijzonders. Voor de vier Argentijnen op het podium moet dit de avond van hun leven geweest zijn. Gelukkig brengt Outcry ons direct weer terug in de stevigere sfeer van het concert;  zoals ik in mijn recensie van “A Dramatic Turn Of Events” al aangaf het hoogtepunt van dat album en hier zeker ook één van de hoogtepunten van het concert. De aansluitende Piano Solo, waar Rudess zijn improvisatietalent mag tentoon stellen, is uitstekende gekozen. In de prachtige Guitar Solo laat John Petrucci horen tot de topgitaristen van de wereld te behoren, maar dat wisten we natuurlijk al.

Naast de Main Show in Argentinië – die maar liefst 2 uur en 40 minuten duurt – heeft deze release ook een bonus dvd met een aantal extra tracks, een documentaire en een speciaal kijkje achter de schermen. Geen idee waar de extra tracks zijn opgenomen, maar met Build Me Up, Break Me Down en Far From Heaven wordt het album “A Dramatic Turn Of Events” wel compleet live op deze release weergegeven. Duidelijk is wel dat de show in Argentinië echt bedoeld was voor de dvd-opnamen, deze extra tracks zijn met minder camera’s – maar overigens net zo professioneel – opgenomen.

In de documentaire – die uit vijf delen bestaat – wordt ook teruggekeken op de roerige periode na het vertrek van Mike Portnoy. De zeven drummers die audities hebben gedaan worden getoond en aan het woord gelaten. Ook de reactie van Mike Mangini toen hij de keuze voor hem hoorde is gefilmd. Daarnaast wordt in beeld gebracht wat de heren doen op de dag van een concert, een diner, soundcheck en de laatste voorbereidingen op de show. Overigens is het wel prettig dat er gewoon Nederlandse ondertitels bij de documentaire zijn. In de Bonus Features vinden we tenslotte de officiële dvd trailer, een korte Behind The Scenes special en de intro-cartoon van het concert.

Met deze show – prachtig in beeld gebracht op deze dvd – sloot Dream Theater een anderhalf jaar durende tour af, maar ook een roerige periode in zijn carrière.  Met deze tour en dvd hebben ze aangetoond dat ze met hun nieuwe drummer nog steeds de band zijn waar alle fans van houden. Net voor het verschijnen van deze dvd heeft Dream Theater zijn gelijknamige album “Dream Theater” uitgebracht, dat een nieuw begin inluidt voor deze band. Dat maakt deze dvd misschien nog wel specialer, omdat het een langere periode afsluit. De band is duidelijk klaar voor de toekomst.

Mario van Os

Bestel deze dvd rechtstreeks bij Discorder.

Send this to a friend