Epica

Design Your Universe Gold Edition

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst:  Nederland
Label:  Nuclear Blast Records
Website: http://www.epica.nl/
Tracklist
Disc 1:
Samadhi - prelude (1:27)
Resign to Surrender - A New Age Dawns - part IV (6:19)
Unleashed (5:47)
Martyr of the Free Word (5:03)
Our Destiny (6:00)
Kingdom of Heaven  - A New Age Dawns - part V (13:36)
The Price of Freedom - interlude (1:13)
Burn to a Cinder (5:40)
Tides of Time (5:33)
Deconstruct (4:14)
Semblance of Liberty (5:42)
White Waters (4:44)
Design Your Universe - A New Age Dawns - part VI (9:32)
Incentive (bonus - 4:13)

Disc 2:
Burn to a Cinder - acoustic version (5:32)
Our Destiny - acoustic version (5:13)
Unleashed - acoustic version (5:06)
Martyr of the Free Word - acoustic version (3:56)
Design Your Universe - acoustic version (8:22)
Isaac Delahaye: gitaar
Yves Huts: basgitaar, orkestrale arrangementen op Deconstruct
Mark Jansen: gitaar, grunts, screams, orkestrale arrangementen
Coen Janssen: toetsen, orkestrale arrangementen en koor
Rob van der Loo: basgitaar (op de akoestische nummers)
Simone Simons: zang
Ariën van Weesenbeek: drums, grunts, gesproken tekst

Met medewerking van:
Tony Kakko: zang op White Waters
Amanda Somerville: Achtergrond zang
Brian Reese: orkestrale arrangementen op Tides of Time

Epica Choir:
Linda van Summeren, Bridget Fogle, Amanda Somerville, Cloudy Yang, Previn Moore, Melvin Edmondsen, Simon Oberender, Olaf Reitmeier, Coen Janssen
Design Your Univers Gold Edition (2019)
The Score 2.0 (2017)
The Solace System (EP-2017)
The Holographic Principle (2016)
The Quantum Enigma (2014)
Retrospect (2013)
Requiem For The Indifferent (2012)
Design Your Universe (2009)
The Classical Conspiracy (2009)
Live At Rockpalast (2007)
The Devine Conspiracy (2007)
The Road To Paradiso [Photo Sound Book] (2006)
The Score [An Epic Journey] (2005)
Consign To Oblivion (2005)
2 Meter Sessies – We Will Take You With Us (2004)
The Phantom Agony (2003)

Precies tien jaar geleden, begin oktober 2009, bracht Epica het vierde studioalbum, “Design Your Universe”, uit. Toentertijd is binnen Progwereld geen aandacht besteed aan dit album, maar de jubileumuitgave van dit baanbrekende album is een mooie gelegenheid om daar eens wat aan te doen. Zonder te kort te doen aan hun voorgaande albums, inclusief het soundtrack album “The Score” en het indrukwekkende livealbum “The Classical Conspiracy”, betekent “Design Your Universe” toch de doorbraak voor Epica.
Het album start met Samahdi – Prelude, een indrukwekkend symfonisch werkje en vervolgens vlamt hier het stevige Resign To Surrender overheen. Dit begin geeft heel goed weer waar Epica voor staat. Symfonische orkestraties in een strak metal jasje, met stevige gitaar riffs, prachtige solo’s, heftige beukende drums, strijkers, toetsen, goed uitgevoerde grunts en de schitterende mezzosopraanstem van Simone Simons. Het geluid dat in latere albums ook goed is doorgetrokken en waarvan de oorsprong is terug te vinden in de voorgaande albums en het vorige project van Mark Jansen, After Forever.

Dit album borduurt met name verder op het tweede album, “Consign To Oblivion”. De verzameling A New Age Dawns is gestart op “Consign To Obvlion” en delen 4 t/m 6 vormen de rode draad door “Design Your Universe”. Het koppelen van albums aan elkaar en vooral de wijze waarop Epica dit doet is indrukwekkend. De reeks The Embrace That Smothers loopt via “Prison Of Desire” van After Forever, via het debuutalbum “The Phantom Agony” naar “The Devine Conspiracy”. Op het album “The Quantum Enigma” wordt het onderdeel Kingdom Of Heaven voorzien van een tweede deel. En zo is er samenhang en consistentie in de muziek van Epica, maar ook voortgang en progressie.
Kingdom Of Heaven  – A New Age Dawns – part V is natuurlijk het absolute epische hoogtepunt van dit album. Een nummer dat tien jaar na dato nog steeds staat als een huis. Gregoriaans gezang en melodieuze orkestraties worden ruw overstemt door hevige grunts en heftige gitaar riffs. De gitaar salvo’s worden onderbroken door rustigere klassiek getinte passages, de indrukwekkende mysterieuze toetsengedreven delen, met zowel piano en complexe synthesizergeluiden bepalen de sfeer van het nummer. De mezzosopraanstem van Simons en de grunts van Jansen vormen een prachtig contrast, ook de muziek zorgt dat het muzikale spectrum breed is verspreid.

Deze special “Gold Edition” versie van het album heeft een naast de oppoetsbeurt, waardoor het album iets helderder en frisser klinkt, een vijftal extra akoestische nummers gekregen. De remixes en re-mastering door Joost van den Broek klinken voortreffelijk. Het album kan nu op vol sterkte (volume) worden afgespeeld, zonder dat het vervormt of je oren er zeer van doen. Maar eerlijk gezegd, als je beide albums naast elkaar legt is er geen groot verschil in geluid. Zoals Mark Jansen al aangeeft in de persinfo klonk het oorspronkelijke album al geweldig en was er weinig ruimte voor verbetering. Ook het bonusnummer Incentive is niet nieuw. Dit nummer – zonder vocalen van Simons – is namelijk afkomstig van de oorspronkelijke limited edition.
Wat wel nieuw is aan deze jubileumeditie zijn de vijf opnieuw opgenomen akoestische nummers. Vijf nummers van “Design Your Universe” ontdaan van hun elektrische heftigheid en alleen de vocalen van Simone Simons, met minimale grunts, screams en mannelijke zang. De hoofdrol is hier dus duidelijk voor de prachtige stem van Simons. De liefhebbers van akoestische nummers zullen hiervan smullen, want het klinkt heerlijk, lieflijk en geeft een warme behaaglijke huiskamergevoel. Ik zelf ben niet zo’n voorstander van akoestische nummers, maar het is zeker leuk om de stevige metal nummers in deze setting met piano, akoestische gitaren en violen te horen. Voor degenen die niet het geremixte album opnieuw willen aanschaffen, maar wel erg nieuwsgierig zijn naar de akoestische versies is er een speciale gelimiteerde vinyl picture disc verkrijgbaar.

Tien jaar na de release van “Design Your Universe” is het album nog steeds één van de albums die als een mijlpaal in de Nederlandse symfonische prog-metal scene wordt beschouwd. Het album betekende de definitieve doorbraak van Epica dat met deze heruitgave de gehele wereld zijn rond getoerd en voor een aantal uitverkochte grote zalen speelden. Voor wie dit album nog niet kent, wordt het tijd om dit te gaan beluisteren.

Send this to a friend