Ex Libris

Ann (Anne Frank, Chapter 3)

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst:  Nederland
Label:  Eigen Beheer
Website: https://exlibrismusic.com/
Tracklist
The Diary (4:22)
The Annex (6:03)
The Raid (10:16)
Luuk van Gerven: basgitaar
Dianne van Giersbergen: zang
Harmen Kieboom: drums
Bob Wijtsma: gitaar

Met medewerking van:
Joost van den Broek: toetsen
Ben Mathot: viool
ANN – Chapter 3: Anne Frank
ANN - Chapter 2: Anastasia Romanova (2019)
ANN - Chapter 1: Anne Boleyn (2018)
Medea (2014)
Amygdala (2008)
Drawn (Ep) (2005)

Anne Frank is waarschijnlijk de beroemdste Nederlander ooit. Beroemder dan Johan Cruijff, Rembrandt van Rijn of Vincent van Gogh. En in die zin zit gelijk ook het tragische aspect van die faam.

Deze drie iconen zijn in hun volwassen leven uitgegroeid tot kunstenaars, iets wat Anne Frank helaas nooit heeft mogen ervaren. Met haar schrijftalent en dagboek heeft zij min of meer door toeval gezorgd dat zij de beroemdste Nederlandse burger ooit is. En ook daar kan je kritisch naar kijken, want in de huidige tijden waarin kinderen uitgezet worden wegens discutabele asielprocedures is Anne Frank ook een kind waarin we in het huidige tijdsbestek hevige discussies over kunnen voeren. Want uiteindelijk was ook Anne Frank in de jaren voor de tweede wereldoorlog een vluchteling met een verblijfsstatus. Anne Frank is namelijk in Duitsland geboren en in 1934 met haar familie naar Nederland gevlucht.

Dianne van Giersbergen heeft met haar band het laatste deel van de trilogie “Ann” geproduceerd en voor dit deel 3 de meest aansprekende historische figuur genomen. Hoewel de voorgaande dames zeker beroemd zijn in de geschiedenis, is Anne Frank in Nederland, maar ook wereldwijd de meest aansprekende naam in het drieluik. Het dagboek van Anne Frank is vertaald in meer dan zeventig talen en er zijn talloze films en toneelstukken over haar leven verschenen.

In essentie is de stijl van de muziek niet veranderd en al eerder uitvoerig besproken in de recensies van deel 1 en deel 2 van het drieluik. Nog steeds worden we getrakteerd op experimentele progressieve metal met daarin veel invloeden van bijvoorbeeld projecten als Ayreon en Avantasia. Die invloeden worden in dit deel nog eens extra geaccentueerd door de toetsen van Joost van den Broek, die dat gedeelte heeft overgenomen van Koen Stam. De dreigende gitaarriffs, orkestratie, prachtige koortjes en de gesproken Nederlandse teksten die verwerkt zijn in de muziek (een voorlezing van passages uit het dagboek van Anne Frank) zijn exceptioneel te noemen. Het is allemaal op smaak- en respectvolle manier toegepast en zorgt voor een indrukwekkende toets binnen de muziek. Ook andere details als de authentieke Amsterdamse kerkklokken en luchtalarmsirenes die Anne Frank vanuit het achterhuis hoorde zijn verwerkt in de muziek. Er is bijvoorbeeld ook een bekende Amsterdamse melodie verwerkt in het nummer The Dairy.

Van Giersbergen is een waanzinnig goede zangeres en dat blijkt ook op deel drie van deze trilogie. Tjonge, wat verdient zij een succesvolle carrière, en misschien ligt dat succes wel meer in de klassieke wereld dan in de wereld van metal, waarin haar zangtechniek toch een niche in de markt blijft. Want hoewel van Giersbergen ook op “Chapter 3” diverse zangtechnieken als theatrale en reguliere vocalen gebruikt, verrijst het kippenvel het vaakst wanneer ze met haar klassieke sopraanzang imponeert.

Met het laatste deel, “Anne Frank”, is de trilogie van “Ann” in stijl afgesloten. Alle drie delen zijn op het allerhoogste niveau gemusiceerd en geproduceerd, volledig in aanpak van symfonische en progressieve metal. Het project toont wederom het grote talent van Dianne van Giersbergen en haar band. Koop dit Nederlandse product via de website van de Ex Libris en dompel jezelf in ‘historische’ en muzikale perfectie.

Send this to a friend