Fish

4 oktober 2014, De Pul, Uden

Locatie
De Pul, Uden
Fish (Derek W. Dick): zang
John Beck: toetsen
Robin Boult: gitaar
Gavin Griffiths: drums
Steve Vantsis: basgitaar
Perfume River
Feast Of Consequences
Manchmal
Arc Of The Curve
High Wood
Crucifix Corner
The Gathering
Thistle Alley
The Leaving
Slainth Mhath
Vigil
All Love Up
Big Wedge
Heart Of Lothian

Toegiften:
Incubus
Blind To The Beautiful

Zo’n drie en een half jaar na zijn vorige bezoek aan Uden is Derek William Dick – beter bekend als Fish – weer terug in deze zaal in Brabant. In het interview dat ik voorafgaand aan dit optreden mocht hebben met Fish, geeft hij aan graag terug te komen naar de Pul waar hij al vele malen heeft opgetreden. Ongeacht het aantal bezoekers – vorig keer ruim honderd en nu bijna uitverkocht – is de Pul een prettige zaal om op te treden, met een goed geluid, goed publiek en prima medewerkers.

20141004 - Fish - DSCN3179

Vorig jaar was Fish ook voor vier concerten in Nederland ter ondersteuning van zijn negende album “Feast Of Consequences” en nu is hij weer terug voor wederom vier concerten in ons land. Deze keer als onderdeel van een ‘full-scale’ Europese tour, waarin hij maar liefst zestig optredens gaat doen in circa drie maanden. Na de aftrap in zijn geboorteland Schotland, drie optreden in Engeland en de dag hiervoor in Zoetermeer, is dit het zesde optreden uit deze gigantische reeks. Dezelfde week staan ook nog Zwolle en Bergen Op Zoom op de agenda, waarna hij verder trekt naar Duitsland, Polen en de rest van Europa.

Dat Fish nog steeds bekend is en een trouwe fanbase heeft, blijkt wel uit de bezoekersaantallen. In de voorverkoop zijn al ruim 550 kaarten verkocht en ook aan de avondkassa van de Pul is het druk. Het is dan ook weer eens fijn om in een propvolle zaal te zijn. Het heeft natuurlijk zijn nadelen – je kunt niet helemaal vooraan komen en het is erg druk bij de bar – maar de sfeer in de zaal is goed en het publiek enthousiast.

Ik kan ongeveer hetzelfde beginnen als mijn collega Ralph Sanders schreef bij het concert in Paradiso vorig jaar: “Even voor half negen gingen de lichten uit. Fish had als gebruikelijk zijn Palestijnse sjaal om zijn nek gedrapeerd.” Natuurlijk zijn er ook verschillen, zo hebben we een andere toetsenist in de persoon van John Beck, de setlist is evenwichtiger verdeeld met een prominente plek voor de prachtige suite The High Wood en wordt er alleen water gedronken op het podium.

20141004 - Fish - DSCN3218 20141004 - Fish - DSCN3212 20141004 - Fish - DSCN3250

De set opent op een schitterende wijze met Perfume River. Fish is goed bij stem, iets wat in de afgelopen jaren toch wel eens veel minder is geweest. Hij haalt natuurlijk niet meer de hoge tonen zoals in het begin van zijn carrière, maar zijn gedistingeerde, soms bijna verhalende stem weet te boeien. Na het titelnummer van zijn laatste album wordt ook nog aandacht besteed aan zijn voorlaatste album “13th Star”. Het donkere en sombere van dat album weet het publiek niet te raken en komt hierdoor dan ook nog niet los.

Fish is nog duidelijk de entertainer die we kennen. Bij de aankondiging van High Wood wordt het verhaal van zijn grootvaders, die in de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten, verteld inclusief alle toevalligheden en bijzondere anekdotes die bij het maken van het album zijn voorgevallen. Later weet hij ook de Nederlanders te eren voor het uitvinden van “Big Brother” en voor andere specifieke gewoonten die wij hebben. Fish blijft dus een verhalenverteller, een echte entertainer.

Het vijfdelige High Wood wordt in volle glorie, integraal gebracht. Het publiek in de Pul is onder de indruk en staat bijna muisstil een half uur lang aandachtig te luisteren. Niet alleen een hoogtepunt van het album, maar wat mij betreft ook het hoogtepunt van deze avond.

20141004 - Fish - DSCN3222 20141004 - Fish - DSCN3241 20141004 - Fish - DSCN3232

Hiermee wordt de eerste helft van de set – met de wat zwaardere en donkerdere nummers – afgesloten en gaat Fish over op meer bekendere en feestelijkere nummers. Met de Marillion nummers Slainth Mhath en Heart Of Lothian, Vigil en Big Wedge van zijn debuutalbum, geeft hij het publiek waar ze voor gekomen zijn. Er is herkenning en het publiek kan meezingen. Het ademloze luisteren wordt omgeruild voor springen en dansen. De volle Pul overstemd meerdere malen Fish en zijn band. Het nummer All Love Up – van zijn meest recente album – past hier wonderbaarlijk goed tussen. De toegiften in de vorm van Incubus en zijn nieuwste singel Blind To The Beautiful zijn van hetzelfde kaliber.

Fish heeft zeker betere concerten en optredens gehad in het verleden, maar zeker ook veel slechtere perioden. Het is goed om te zien dat Fish weer overtuigend terug is op het podium en dat hij zijn publiek kan entertainen en vermaken. Het is ook goed om te zien dat er steeds meer publiek naar zijn optredens komt. Een geslaagde avond en iedereen kan tevreden naar huis gaan.

20141005 - Fish - IMG_7064

Verslag en foto’s: Mario van Os
Foto Zwolle (laatste): Wouter Bessels

Send this to a friend