From.uz

Quartus Artifactus

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Uzbekistan
Label: 10T Records
Website: www.fromuzband.com
MySpace: www.myspace.com/thefromuz
Tracklist
Stone Salad (13:26)
Familiarization Results (7:45)
Harry Heller Theater (12:11)
Perfect Place (1:37)
Parallels (19:33)
Influence Of Time (10:22)
Crashmind (9:57)
Desert Circle (15:51)
Babylon Dreams (9:38)
Igor Elizov: toetsen, piano
Ali Izmailov: drums
Sur'at Kasimov: basgitaar
Al Khalmurzaev: toetsen, gitaar, fluit
Vitaly Popeloff: gitaar, zang
Quartus Artifactus (2011)
Seventh Story (2010)
Dvd: Inside Seventh Story 2010
Overlook (2008)
Audio Diplomacy (2007)

Maar liefst drie schijfjes dik is dit genereuze pakket van onze vrienden uit Uzbekistan: twee cd’s en een dvd; 90 minuten concertregistratie en de muziek daarvan op cd. Of liever gezegd: 90 minuten muziek en wat beelden daarbij. Want hoewel er heel veel goeds over dit album te zeggen valt, is er ook iets raars mee: de muziek is opgenomen in een studio, de film is opgenomen in een theater. Als de cd’s ook tijdens dit concert zijn opgenomen, waarom hoor je dan geen publiek? Ra ra…

Wie Vitaly Popeloff tijdens het concert het korte liedje Perfect Place ziet zingen, weet genoeg: dit is in de studio allemaal op zijn minst flink opgelapt en waarschijnlijk zelfs deels over gedaan. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik in dit licht met die concertregistratie aanmoet. Om een concertfilm te beoordelen waarvan het geluid waarschijnlijk niet bij de beelden hoort, vind ik lastig. Laat ik volstaan met een paar korte observaties en me verder beperken tot de twee audioschijven.

Het concert is saai om te zien. Van de vijf muzikanten zitten er vier en de vijfde is de bassist, toch al nooit een grote bron van entertainment. Daarbij zijn de mannen zo vreselijk geconcentreerd op hun spel, dat er geen tijd overblijft voor rock ‘n’ roll standjes. Door het hoge niveau van de muzikanten is er voor de liefhebber wel een hoop te zien, maar de cameravoering is ook wat ongelukkig: wie soleert, kan er op rekenen bijna volledig buiten beeld te blijven. Het beeld is af en toe doorsneden met zwart-wit effecten, die niet sporen met wat je hoort. Ook daarmee creëert de band afstand. Tot overmaat van ramp wordt er geen enkele aankondiging getoond, de mannen worden niet sprekend opgevoerd. Afstandelijker kan niet. Daardoor glijdt het concert van je af alsof je er totaal niet bij betrokken bent. Nogmaals, voor muzikanten is het leuk om te zien, wie liever een leuk bandje in actie ziet, moet hier vandaan blijven.

Muzikaal is er een hoop te beleven. From.uz maakt progfusion, denk aan Spock’s Beard met nog meer jazzrock en een toefje folk, denk aan Flairck en King Crimson in een blender. Op dit album heeft de band gekozen voor een intiemere opstelling waarbij de elektrische gitaren in de koffer zijn gebleven. Dat geeft de muziek heel veel ruimte en adem die ik erg plezierig vind. Aan de andere kant ontneemt het bandleider Popeloff zijn belangrijkste instrument: zijn enorme effectenbak. Een akoestische gitaar met galm is toch wat anders dan een gitaarsynthesizer. Helemaal unplugged is het niet, de basgitaar is wel degelijk elektrisch en ook de toetsen komen uit digitale machientjes.

De platen klinken als een klok. Dat is vooral fijn in de minder drukke stukken, zoals het prachtige Desert Circle. Tijdens de meer stuwende passages, waarvan de band er heel veel heeft, mis je net een beetje ‘duw’, een beetje power.

From.uz maakt hak op de tak muziek, lange composities met heel veel verschillende stukjes, waarbij ze er geen been in zien om een riedeltje boerenpolka te laten overgaan in twee maten Sir Duke voordat er weer van dat staccato gebeuk a la King Crimson uitbarst. (Mijn cd haperde af en toe, maar in het begin had ik dat niet eens door!) Avontuurlijke muziek met heel veel bijzonder fraaie passages. Het is echter ook muziek die je in meerdere zittingen tot je moet nemen. Als je die 90 minuten in één luisterbeurt achterover gooit, wordt het een brei die op den duur niet meer boeit. Beperk je je tot een cd per keer, dan heb je hier veel lekkere, prettig gestoorde maar ook heerlijke fusionmuziek die zeker liefhebbers van Al DiMeola een kans moeten geven.

Nog een paar laatste observaties: Wat een ontzettend goeie muzikanten zijn dit. Ook als de concertregistratie dus in feite boerenbedrog is, is de muziek ongelooflijk knap gedaan. Wel jammer van al die geluidseffecten. In veel nummers zit een stukje met onbegrijpelijke vervormde stemmetjes en andere lawaaitjes die nogal de aandacht afleiden van de muziek. En kijk ook eens naar het schitterende artwork: Ken Westphal heeft een heel erg mooie illustratie gemaakt.

Tot slot: gek ding, dit album. Nummers van eerdere albums, zogenaamd live gespeeld, maar waarschijnlijk grotendeels in de studio opgenomen, bij vlagen briljante muziek die tot niet helemaal beklijft omdat er in een nummer minstens 20 verschillende ideeën zitten, acht lange nummers en een kort dingetje die op den duur allemaal op elkaar lijken en toch heel erg goed zijn. From.uz blijft verbazen.

Erik Groeneweg

Send this to a friend