Heretoir

Wastelands

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Duitsland
Label: AOP Records
Website: https://heretoir.bandcamp.com/
Tracklist
Anima (4:29)
At Dusk (4:04)
Wastelands (5:19)
Golden Dust (Live) (6:33)
Exhale (Live) (4:19)
The White (Live) (4:32)
Eklatanz: zang, gitaar, orkestraties
Matthias: basgitaar
Max: gitaar
Kevin: gitaar
Nils: drums

Met medewerking van:
Suldusk: zang
Wastelands (ep) (2023)
The Circle (2017)
Substanz (2012)
Heretoir (2011)
Existence (ep)(2008)

Heretoir is een bekende naam binnen de metalwereld, hoewel je wanneer jezelf meer verdiept in de formatie op voorhand niet gelijk denkt. De bekendheid van de band is vooral te danken aan het meesterbrein erachter, de Duitser David Conrad, alias Eklatanz. Hij is actief binnen een diversiteit aan projecten, maar in samenwerking met zijn band produceert Eklatanz gek genoeg niet heel veel werk. Zo ligt er maar liefst zes jaar tussen de laatste cd “The Circle” en deze nieuwe ep “Wastelands”. Zelf noemt de band het een mini-album, maar dat vinden we bij Progwereld in dit specifieke geval wat te veel eer.

Het is namelijk ook nog eens een bijzondere ep, want er staan maar drie nieuwe nummers op. Daarnaast hoor je ook drie liveopnamen, opgenomen in Hannover in 2021. Als kritische fan mag je deze ep dus betitelen als magertjes. Want na zes jaar terugkomen met een ep, waarvan de helft ook nog geen nieuwe muziek is, is…juist. Ik hoor het je denken.

Pittig, zo kun je de eerste track Anima omschrijven. Zware, bijna psychedelische klanken tijdens het intro, double bassdrums, geschreeuw van zanger Eklatanz en vooral veel oorverdovende metal. Als je al niet bij de les was toen de muziek begon, dan ben je dat nu wel. At Dusk is een flinke bak vol met sfeer, vanaf de eerste seconde. Hemelse klanken komen tot je en er is een gastbijdrage van zangeres Suldusk te horen, die in 2019 nog indruk maakte met haar debuutalbum “Lunar Falls”. De muziek in deze track ligt in het verlengde van “Hour Of The Nightingale” van Trees Of Eternity.

Titeltrack Wastelands klinkt groots. Een heerlijke volle bak met muziek. Het begint al met de bijzondere productie van de drums, die vanaf de start een hoofdrol pakken en vooraan in de mix blijven. De drums staan wel vaker prominent vooraan binnen de muziek van Heretoir, maar hier spettert het er vanaf. Geweldig nummer.

Het vervolg van de ep bevat drie liveopnamen van Golden Dust, Exhale en The White. Deze tracks zijn afkomstig van de eerste twee albums van de band. Het is moeilijk te onderscheiden dat het liveopnames zijn; zo’n beetje alle bijgeluiden zijn er uitgefilterd en qua zang is het moeilijk te bepalen of de nummers in een studio of een live opgenomen zijn. Dit zijn geen standaard liveopnamen zoals je die op voorhand wellicht verwacht.

De nieuwe songs tonen opnieuw aan dat dit een band is met veel potentie. De nummers steken goed in elkaar, tonen vakmanschap en als je liefhebber bent van shoegaze met postrock- en metalkenmerken, is dit een band om goed in de gaten te houden. Nou ja, als ze eens wat vaker nieuw materiaal uitbrengen, dat dan weer wel. Goed nieuws, voor Oktober van dit jaar staat er weer een nieuwe release gepland. Hoera!

Send this to a friend