Illuminae

Dark Horizons

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: eigen beheer
Website: www.illuminae.net
Tracklist
The Lighthouse (9:47)
Blood On Your Hands (6:07)
Edge Of Darkness (4:49)
Lullaby (6:00)
Twice (5:08)
Heretics & Prophecy (5:00)
Sanctuary (4:15)
Black Angel (4:04)
Sign Of Infinity (4:29)
Dark Horizons (11:19)
Ian Jones: basgitaar, baspedalen, toetsen, piano, akoestische gitaar, arrangementen
Agnieszka Swita: zang

Met medewerking van:
Craig Blundell: drums
Luke Machin: gitaar
Steve Hackett: gitaar op The Lighthouse
John Helliwel: saxofoon, klarinet
Troy Donockley: uilleann pipes, low whistle
Gonzalo Carrera: toetsen
Dark Horizons (2021)

Ian Jones draait al heel wat jaartjes mee in dit genre. In 1998 was daar opeens die nieuwe band Karnataka die meteen hoge ogen gooide. Hun tweede album “The Storm” die in 2000 het licht zag, werd door The Classic Rock Society beloond met de award voor ‘beste nieuwe band’ en zangeres Rachel Jones won in de categorie ‘beste zangeres’.

Het moge duidelijk zijn dat Ian Jones het beste tot zijn recht komt met een zangeres aan zijn zijde. Hij werkte samen met Rachel Jones, Anne-Marie Helder, Lisa Fury en Hayley Griffiths. Zijn laatste troef was het sterke album “No Ordinary World” dat hij maakte met Steve Evans en zangeres Lisa Fury. En nu is daar het project Illuminae. Voor deze telg zocht hij de samenwerking met de Poolse zangeres Agnieszka Swita. Zij werd ooit ontdekt door Clive Nolan die haar een grote rol in zijn Caamora prog-opera “She” gaf. In 2014 bracht ze, met hulp van Clive Nolan, haar soloalbum “Sleepless” uit.

Jones en Swita hebben samen de muziek geschreven, waarbij vooral de hand van Jones goed hoorbaar is. De muziek van Illuminae blijft dichtbij het geluid van Karnataka, maar is bombastischer dan op zijn Chasing The Monsoon project. Het duo heeft zich omringt met een aantal klasse muzikanten. Zo worden de drums op dit album verzorgd door Craig Blundell (Steven Wilson, Lonely Robot) en hij doet dit met verve. Op gitaar horen we de jonge en extreem talentvolle Luke Machin (The Tangent, Maschine) en dan maken ook Troy Donockley (Nightwish, ex-Iona) en Steve Hackett hun opwachting.

Overall heeft de muziek een wat donkere ondertoon, het doet fantasy-achtig aan en zou bijvoorbeeld prima passen in een Lord Of The Rings-achtige setting. De clip van het nummer Blood On Your Hands past prima in dat plaatje.

Het album bevat een aantal geweldige songs. Zo is het beste nummer van het album meteen als eerste geplaatst. The Lighthouse heeft een prima opbouw waarbij de spanning mooi gedoseerd wordt. Agnieszka Swita heeft een overtuigend stemgeluid en als haar lichte accent je niet stoort, dan zal ze je op dit album niet teleurstellen. De vele dubbelingen van haar stem hadden echter wel wat beter (lees minder) gedoseerd kunnen worden. Het klinkt soms overgeproduceerd. Er wordt mooi naar een climax toegewerkt die uitstekende ingevuld wordt door grootmeester Steve Hackett. Kippenvel. Elke keer dat ik het hoor.

Lullaby opent met door Swita gesproken woorden die aan de elfentaal uit The Lords Of The Rings doet denken. Het lijkt zich te ontpoppen als een mierzoet niemendalletje, maar halverwege krijgt het geheel meer pit. De galmende drums en de uilleann pipes van Troy Donockley zetten prachtig de toon en dan is daar Luke Machin die een fantastische solo laat horen. Wat een geweldig talent is dit toch.

Op Sign Of Infinity hoor je het saxofoonspel van John Helliwell (Supertramp) en dat geeft het nummer echt iets extra’s. Het frivole pianospel van Gonzalo Carrera (Karnataka) heeft eveneens een mooie hoofdrol. Ook de afsluiter Dark Horizons, met ruim elf minuten het langste nummer, kan mij wel bekoren. Het heeft mooie zanglijnen en de rol van Luke Machin is hier prettig genoeg wat groter.

De overige nummers op dit album scoren wel een voldoende, maar beklijven ook weer niet. Ze klinken net allemaal iets te veel hetzelfde. Ik mis hier afwisseling. Ook de rol van Luke Machin had wat mij betreft groter mogen zijn. Als je zo’n goede gitarist tot je beschikking hebt, laat hem dan ook meer soleren.

Als laatste mijn complimenten voor de verpakking van deze schijf. Het heeft prachtig artwork en de cd zit in een mooi klaphoesje. Ook het boekje is fraai vormgegeven.

Send this to a friend